|
Тема
|
Разчитане на епикриза след мозъчен инсулт/инфаркт
|
|
Автор |
Absolutna (ядосан) |
Публикувано | 12.05.09 20:04 |
|
Моля някой да помогне ако може!
Може ли някой да ми обясни с думи ясни какво означава следната епикриза:
ОКОНЧАТЕЛНА ДИАГНОЗА: мозъчен инфаркт ВБС. МСБ. ХНМК. Квадрипирамиден синдром по-изразен вдясно. дискоординационен синдром. генерализирана атеросклероза. артериална хипертония 3та степен. захарен диабет - инзт. диабетна полиневропатия (сонзомоторна форма).
Още по-надолу има следното:
КТ на глава – дребни нехомогенни зони в лявата мозъчна сфера темпорално. Вероятнo лаконарен ИМИ там. Симетрична вентрикулна система.
Оптваме се да установим за майка ми (68годишна) дали има мозъчен кръвоизлив или исхемичен инсулт, защото нещо се объркахме. Наскоро беше приета във 2ра градска по спешност, но така и не разбрахме крайната диагноза, аз бях останала с впечатлението за кръвоизлив, а пък са и написали Неутропил, за който изрично пише да НЕ се пие при кръвоизлив....ГП-то казала, че от епикризата не можело да се разбере и не е сигурна как да я третира.....аз лично доколкото разбрах исхемичният е по-безопасен като цяло от кръвоизлив, права ли съм?
Мерси предварително!
| |
Тема
|
Re: Разчитане на епикриза след мозъчен инсулт/инфаркт
[re: Absolutna]
|
|
Автор |
bira_more (бира) |
Публикувано | 12.05.09 20:16 |
|
Става въпрос за исхемичен инсулт:
При възрастните е по често срещан.
Вероятнo лаконарен ИМИ там
Исхемичен Мозъчен Инсулт - отделни островчета засегнати от инсулта. Ако беше хеморагичен, по скоро би трябвало да е един остров.
Все пак хората са писали - вероятно - тоест най-вероятната диагноза е исхемичен инсулт. Хеморагичните са много тежки и в сравнително голям процент - фатални.
ВБС - вертебро базиларен синдром.
МСБ - мозъчно съдова болест.
ХНМК - какво означава нямам идея.
КТ - компютърна томография
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
[re: bira_more]
|
|
Автор |
Absolutna (ядосан) |
Публикувано | 12.05.09 20:31 |
|
Хей супер много благодаря! Много по-добре се чувствам да знам, че вероятно не е кръвоизлив:)
Иначе в случай, че ти е интересно в гугъл намерих за
ХНМК че май означава chronic deficiency of cerebral circulation.
Една бира от мен имаш!
ПС: Не отказвам още коментари и мнения, колкото повече информациа, толкова по-добре!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
bira_more (бира) |
Публикувано | 12.05.09 22:03 |
|
Лечението - няма и не мога да коментирам, щото си е в компетенцията на невролозите.
Това което бих ви посъветвал - активно раздвижване, от момента от който и позволят да става.
Колкото по активно - толкова по добре. В идеалния случай - назначават ви подходящата гимнастика и с или без рехабилитатор се раздвижвате.
Bеer? Mоre?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kkrekk () |
Публикувано | 07.11.20 14:12 |
|
ти мъж ли си или жена, сори че питам.
апропо по такъв въпрос да се допитваш в някакви клубове е повече от глупаво - пари да пестиш за майка си?
Вместо подпис:
Я да им пусна едно кинце за щатската полиция… и да видим дали наркоманите не правят проблеми...
Размислих, реших да пусна едно кинце, за операция, за която преведох филм за БНТ ...
Операција "Сабља" - Operacija "Sablja"
Филмот беше друг, има го в архивите на БНТ. Интересно защо точно пък на мен го дадоха за превод? Дали щото в тия клубове ме набутаха с чужди мнения в мои регистрирани никове? В теми за Югославия, НАТО, Косово?
То ще си покаже... Мене баш ме брига...
като ти гепят ника ти жънеш бури....
вече има експертно мнение, при това в Китай, и юзърите вече са съгласни, че анонимността в интернет е опасност за личната сигурност. нямам анонимност от 1999-2000 година. затова се придържах към тая линия при спама.
Web страница
Занимание (професия)
Хоби ФБ риболовъ
Местонахождение дома
Биография Имах навремето у диро нерегнат ник Уебстър боллз, явно е останал неразбранЪ
| |
|
|
|
|