Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:50 15.11.25 
Природни науки
   >> Медицина
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Операция на херния. Упойка на дете с алергии?нови  
Автор дeлфинчe (майка на Боби)
Публикувано07.03.07 11:09

Здравейте, по принцип пиша в Алергии, но този път въпросите ми са по-скоро за тук.
Имам син на година и два месеца с доста алергии - към яйца, белтъка на кравето мляко, цитруси, горски, домати.
Вчера отидохме по спешност в Пирогов - оказа се, че той има херния, но понеже се поскри операцията ще е другата седмица. Тестваха го за алергии към лек-ва като им казах, че е алергичен. Казах им, че пие Зиртек и направо ги попитах ще покаже ли резултат - да. Дойде после анестезиоложката да отчете резултата и каза, че тестът бил излишен. Накрая им изми ръцете с това, че все пак техните препарати били силни и щяло да даде реакция ако е алергичен. Както и да е, каза да продължавам със Зиртека и сутринта преди операцията да му го дам заедно с една лъжичка Нурофен. После на 6 ч. се дава Нурофена и Зиртека както ни е схемата.
Не се притеснявам толкова за операцията, а по-скоро за упойката - първо да не направи някоя по-сериозна реакция и второ - тя се бие като епидурална упойка. Т.е. в гръбначния стълб... Направо изтръпвам, аз и при раждането отказах упойка, защото ме беше страх на какъв анестезиолог ще попадна, не че има винаги 100% гаранция за нещо...
Някой има ли опит с такава или друга операция, за която се налага упойка?
А и друго ме тревожи - кожния тест, който му направиха - много се притеснявам да не влоши нещата с алергиите му. Повечето лекари, с които съм говорила са против кожните тестове за да не развие нови или да влоши стари алергии.
Моля ви ако знаете къде да прочета повече за видовете анестезии или ако някой може да ми отговори каква друга упойка е подходяща за случая, освен епидурална да сподели с мен. Ще разговарям днес или утре с анестезиолози от ИСУЛ, но до тогава направо ще откача от притеснения.
Ще съм благодарна на всеки, който сподели мнение, съвет, информация, опит, просто нещо полезно за нашия случай!

Тема Re: Операция на херния. Упойка на дете с алергии?нови [re: дeлфинчe]  
Автор дeлфинчe (майка на Боби)
Публикувано08.03.07 09:17

Никой ли няма да се включи?

Тема Re: Операция на херния. Упойка на дете с алергии?нови [re: дeлфинчe]  
Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано08.03.07 10:43

Аз в подобна ситуация бих попитал в Алергии към кой лекар да се обърна. Там ги знаят.
Е в същност аз бих се обърнал към конкретен алерголог - защото го познавам.
Мисълта ми е подобна консултация може да бъде дадена само от специалист след преглед.
Всичко останало са спекулации.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Операция на херния. Упойка на дете с алергии? [re: дeлфинчe]  
Автор lok45111 ()
Публикувано07.05.07 19:30

Епидуралната анестезия се използва при деца изключително рядко и се чудя въобще кой анестезиолог с кой акъл ще поставя на дете в такава възраст подобно нещо. В този случай и за детето, и за екипа ще е по - добър вариант интравенозно седиране с "Тиопентал" или "Дормикум", след което инхалационно подаване на анестезията. Препоръчително(и скъпо) е да се ползва "Изолфлуран", който срещу съответната рецепта се намира в някои аптеки в шишенца по 100 мг като препарат forane. Самата операция иначе няма да е толкова проблемна, но задължително е анестезиолога да подбере правилния вариант за обезболяване на пациента. Освен, че епидуралната анестезия крие рискове от увреждания в гръбнака, то травмата за детето ще е много голяма в психически аспект, освен ако не бъде седирано с някакъв седативен медикамент по време на операцията.

Тема Re: Операция на херния. Упойка на дете с алергии?нови [re: lok45111]  
Автор TE_DDA (ЪкУшерката!Опс!)
Публикувано09.05.07 17:11

кажи по просто на жената,че е по добре детето да се интубира:)

пс: привет от една анестезиологична акушерка:)

Извинете за правописа - немам нерви за тирета и запетайки

Тема Re: Операция на херния. Упойка на дете с алергии?нови [re: TE_DDA]  
Авторxxx (Нерегистриран)
Публикувано09.05.07 18:27

Моля ви бе, престанете с тези безумия в този форум. Който не знае точно , нека да не пише изобщо, защото мнения от " анестезиологични акушерки" (това е безмислен термин - има анестезиологични сестри, акушерките не се занимават с упойки), и разни неща за интубации, обща анестезия, риск от епидурална анестезия и идиотски твърдения като да си купиш упойка от аптека само объркват и без това знахарски насочнеия български пациент.
Препоръчвам Ви :
1. Подготовка със антихистаминов препарат поне за 3 дни ( във Вашия случай лекарството, което е изписано е ОК )
2. Консултация с алерголог ( педиатър )
3. Консултация с анестезилог - в Пирогов са едни от най-добрите детски анестезиолзи !
4. Не си навирайте носа в области, където нищо не разбирате - нека анестезиолозите да преценят, какъв вид анестезия е подходяща за Вашето дете. Пишещите тук "специалисти" може би дори не са и чували за малигнена хипертермия (затова препоръчват така смело "обща анестезия"), а за тежка алергична реакция може би само са чели !!!
5. Най-добре се доверете на хората, които си изкарват хляба с даване на упойки ежедневно. Този "занаят" си има тънкости и почти не се изучава в курса по медицина.

П.С. Към "анестезиологичната акушерка" - защо бе госпожа да се интубира малко дете, не може ли обща анестезия без интубаци я, а ???

Тема За Биратанови [re: xxx]  
Авторxxx (Нерегистриран)
Публикувано09.05.07 18:40

Бира, моля те не ми трий мнението, както обичаш да првиш, че и цели теми да махаш !
Просто се опитай да си спомниш , какво си учил в клиниката и да цензурираш безумните мнения.
То целия форум е за премахване , ама гледам, че стои и осакатява хора...

Тема Re: За Биратанови [re: xxx]  
Автор bira_moreМодератор (бира)
Публикувано09.05.07 19:20

Виж сега - аз лично не съм всезнаещ.
Има много неща които не знам. Както виждаш моето мнение е точно - консултация със специалист.
Мога да трия мнения които са опасни - да но за да преценя че дадено мнение е опасно аз самия трябва да имам познания в дадената област, или колега (регистриран, доказал себе си с разумни мнения) ми даде насоки.

Когато имам съмнения - не модерирам.

Bеer? Mоre?

Тема Re: Операция на херния. Упойка на дете с алергии?нови [re: xxx]  
Авторddd (Нерегистриран)
Публикувано10.05.07 04:55

По принцип деца до 10 годишна възраст не се интубират, ако операцията е до един час. Спокойно може да се обдишва с маска. Ако анестезията е без мускулни релаксанти (които точно те отпускат мускулите и блокират дишането) и е по повърхностна не се интубира. Риск винаги има, а твърдения за епидурална упойка са смешни. Как ще накараш дете да не мърда и психическите травми.

Тема Re: Операция на херния. Упойка на дете с алергии?нови [re: ddd]  
Авторxxx (Нерегистриран)
Публикувано10.05.07 09:14

Пак моля, който не знае да не пише !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
1. Анестезията НЕ трябва да е повърхностна. Това няма никаква връзка с интубацията.
2. Епидурална анестезия се прави и на малки деца !

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.