|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
Тема
|
До зъболекар!!! -дълбоко почистване-
|
|
| Автор | aзз (Нерегистриран) |
| Публикувано | 25.03.06 23:17 |
|
|
Здравейте,
аз и мъжа ми сме в чужбина и тук решихме да отидем на зъболекар да ни почисти зъбите. Направиха ни сминмки и ни каза и на двамата (!), че ни се налага "дълбоко почистване", защото имало наслагване под венците и можело да има бактерии и това било много опасно и можело да се разпространят тези бактерии из цялото тяло, ако не се третира.
Та въпросът ми е за дълбокото почистване. Какво точно представлява? Безвредно ли е за всяка възраст? Ние сме в двайсетте си.
Нямам кървене от венците дори, когато си мия зъбите..
Какво ще ме посъветвате?
Благодаря предварително!
| |
|
Тема
|
Нали не сте се изпуснали
[re: aзз]
|
|
| Автор |
pyrx (-: свежъ ;-) |
| Публикувано | 26.03.06 10:56 |
|
|
пред зъболекаря, че живеете в чужбина и сте добре финансово!?
| |
|
Тема
|
Re: Нали не сте се изпуснали
[re: pyrx]
|
|
| Автор |
snowflake () |
| Публикувано | 26.03.06 14:08 |
|
|
За почистване на зъбен камък говори
| |
|
Тема
|
Да, точно за почистване на зъбен камък говорим,
[re: snowflake]
|
|
| Автор |
pyrx (-: свежъ ;-) |
| Публикувано | 26.03.06 18:15 |
|
|
а не за "дълбоко почистване на зъбен камък", което е по-скъпо.
| |
|
Тема
|
Re: Да, точно за почистване на зъбен камък говорим,
[re: pyrx]
|
|
| Публикувано | 26.03.06 19:47 |
|
|
Зъболекаря също е в чужбина.. може и за пари да е, но въпросът ми е дали е прекалено радикална процедурата и може ли нещо да навреди??
Примерно има ли такова нещо, че на млади хора обикновено не се прилага?
Колко дълбоко под венеца отиват? Примерно, неща от този сорт ме интересуват. Техническата част и дали нещо от това може да навреди?
Изобщо опитвам се да събера достатъчно информация, че да преценя дали да го направя. След като на доктора не мога да вярвам дали е наистина наложителна процедурата, значи сама трябва да преценя дали имам нещо да губя от нея, освен пари ;).
Мерси за отговорите.
| |
|
Тема
|
Re: До зъболекар!!! -дълбоко почистване-
|
|
| Автор |
[unknown] (незнаен) |
| Публикувано | 26.03.06 19:48 |
|
|
Не съм сигурен какво точно са имали в предвид под "дълбоко почистване".
Зъбният камък е надвенечен и подвенечен. Ако под "дълбоко почистване" имат предвид почистването на подвенечният зъбен камък, то това е глупост. Нйкой стоматолог в БГ няма да ти каже, че ще ти почисти надвенечният зъбен камък без да почисти подвенечният. Зъбният камък се отсранява цялостно и едновременно- над и под венеца.
Като термин "дълбоко почистване"- не съществува.
Мисля, че са имали предвид- субгингивален кюретаж. Или така нареченият- затворен кюретаж/ терапевтичен кюретаж/. Той се извършва с кюрета под венеца, по подължение на зъбният корен и стига до коста.
При него не се прави инцизия и не се отпрепарира ламбо, за разлика от хирургичният кюретаж/отворен кюретаж, пародонтален кюретаж/
Добре е да искате уточнение какво точно имат предвид под "дълбоко почистване".
| |
|
Тема
|
|
|
| Автор |
[unknown] (незнаен) |
| Публикувано | 26.03.06 20:13 |
|
|
Ако на стоматолога нямаш доверие, защо си отишла при него?!
Този кюретаж, за който вече писах (независимо дали е затворен или отворен, т.е. дали е с терапевтични или хирургични методи) се прави при съществуващи пародонтални джобове.
Ако имаш нужда, то кюретажа е много полезен, защото се отсранява патологично увредената тъкан на пародонта като по този начин се елиминират микроорганизмите причиняващи възпалението и се създава чиста и гладка коренова повърхност.
Дистанционно обаче, никой не може да каже дали имаш нужда от това или не.
Така че или имаш доверие на стоматолога и приемаш предложеното лечение, или му нямаш доверие и отхвърляш лечението.
| |
|
Тема
|
Re: До зъболекар!!! -дълбоко почистване-
[re: [unknown]]
|
|
| Публикувано | 26.03.06 20:27 |
|
|
Това, което аз разбрах, че означава (и то само защото задавах въпрси, иначе нямаше да ми каже) е, че с някакви вълни и вода (?можеби) се влиза под венеца и се изчиства там насъбрания камък и можеби бактерии. И се прави с местна упойка това.
Той използва израза "дълбоко почистване" директно ти привеждам от английски.
Моя проблем е, че нямам оплаквания. Тоест, ако ми беше толкова зле положнието, нямаше ли да ми тече кръв като си мия зъбите и нямаше ли да имам лош дъх, а аз нямам! И както казах дори зъбите са ми здрави нямам кариеси в последните години изобщо.
Пия много кафе, затова може да имам повече зъбен камък или петна по зъбите от вътрешната стена, но аз дори не виждам такива!
Както казах и по-горе целта на въпросите ми тук е да събера достатъчно информация за процедурата, за да преценя дали не е прекалено радикална и дали няма някакъв риск от нея.
Можеш ли да ми обясниш как по-точно ще влезнат толкова дълбоко под венеца чак до коста без да наранят венеца? Май е невъзможно а.
| |
|
Тема
|
[re: [unknown]]
|
|
| Публикувано | 26.03.06 20:46 |
|
|
Тези джобове няма ли да знам аз ако ги имам, няма ли да се усеща, няма ли да се вижда? И пак стигаме до лошия дъх, който го няма.
| |
|
Тема
|
Пак информацията е недостатъчна...
|
|
| Автор |
[unknown] (незнаен) |
| Публикувано | 26.03.06 21:10 |
|
|
"някакви вълни и вода" Може би става въпрос за
Какъвто и кюретаж да ти предлагат, най- важното е дали имаш нужда от него. Точно тук аз малко мога да помогна. За мен е трудно да се ориентирам без преглед. За теб е невъзможно. Лошият дъх не е задължително условие. Кървенето- също. Важно е да се определи- има ли пародонтален джоб или не.
Това без клиничен преглед е невъзможно.
Процедурата, ако става въпрос за описаната в линка, не крие риск и не е радикална.
"Можеш ли да ми обясниш как по-точно ще влезнат толкова дълбоко под венеца чак до коста без да наранят венеца? Май е невъзможно а."
Това може да стане само ако имаш пародонтални джобове.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|