|
|
|
Тема
|
За скенера, мозъка и вентрикулите...
|
|
| Автор |
oranda (мама на Ники) |
| Публикувано | 22.02.05 09:59 |
|
|
Моля , кажете ми има ли смисъл да се прави скенер в този случай :
Детето се роди с цитомегал вирус и в последствие ни лепнаха и клебсиелен сепсис. От самото раждане му правят трансфонтанелна ехография . В началото и двата латерални вентрикула бяха доста увеличени . На около 2 месеца десният се прибра до нормални размери . Левият продължи да нараства повече от нормата до преди 10 дена , когато му правиха последната ехаграфия и беше спрял да нараства с бързи темпове. Най-голямият срез, който можаха да намерят беше с размер 0.6 , което се е запазило в продължение на около 40-45 дена.Вентрикулният индекс също не е променен през тези дни. Няма напрежение на фонтанелата. Правен е скенер на 5 дена без находка .
Сега ми предлагат да направим още едни скенер "за всеки случай" .
Само да поясня , че няма изоставане в развитието и някакви неврологични отклонения .
| |
|
|
|
Трудно е да се каже. Защо не го отложите за малко скенера - питай лекуващите.
| |
|
Тема
|
Re: За скенера, мозъка и вентрикулите...
[re: oranda]
|
|
| Автор |
spock ('лапе) |
| Публикувано | 23.02.05 18:46 |
|
|
Изглежда, че нещата се подобряват. Има ли още анти-цитомегаловирусни антитела и в какъв титър?
btw, щом на петия ден скенера е бил без находка, сега съвсем не се очаква такава. Рутинното образно изследване в подобни случаи си е трнсфонтанелно ехо.
| |
|
Тема
|
[re: spock]
|
|
| Автор |
oranda (мама на Ники) |
| Публикувано | 24.02.05 15:49 |
|
|
Има още антитела от цитомегала , но за титър не мога да кажа - още не съм си взела изследванията. освен това в терапия Варна не пишат титър а само + или - . Това, което ми казаха по телефона е IgG+ и IgM- . Лекарката , която му прави ехо-то каза, че сигурно са антитела от кърмата .
За сега убедих неврохирурга да изчкаме със скенера и ако тенденцията се запази изобщо да не правим . Ако тръгне пак много да расте пустия му вентрикул тогава .
А ако се наложи скенер ще трябва ли да го седират ?
| |
|
Тема
|
[re: oranda]
|
|
| Автор |
spock ('лапе) |
| Публикувано | 24.02.05 19:11 |
|
|
Това, че вече няма IgM е добре. Говори за липса на активна инфекция.
Колкото до скенера и седирането - относително е. Колкото по-голямо става бебето, толкова по-наложително е да се седира. В това обаче няма нищо драматично.
| |
|
|
|
|