Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:58 07.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Облог на Паскал  
Автор wiseacre (ДървенФилософ)
Публикувано04.07.16 21:41

, в своя живот човек е принуден да "заложи" в следния "облог" - "Има ли Бог или не?". Отговорът е "По-добре е да заложи, че има", като разсъжденията изчерпват четирите варианта
а) Бог или има, или няма
б) човек или залага, че има, или залага, че няма.

Като изключим философския въпрос с принудата - какво доказва всъщност Паскал? Съществуването на Бога или полезността на вярата? Питам защото тези разсъждения като че ли се приемат като доказателство за съществуване, а според мен е втория вариант.

Тема Re: Облог на Паскалнови [re: wiseacre]  
Автор Герисъм (корав оптимист)
Публикувано05.07.16 09:34

Всичко се крие в смисъла на залагането.

Според мен, залагането на "Има Бог" по-скоро преследва някакъв математически опит да максимизираме облаги след смъртта. Което, от своя страна, е някаква форма на проява на егоизъм, опит за мошеничество (залагаме но не от вяра, опитваме да надхитрим Бог, ако го има), която не се адмирира според християнската вяра, т.е. която би трябвало да намали шансовете, които се опитват да се максимизират.

Ако "Бог няма", всички "печелят" еднакво. Реално тогава този вариант трябва да отпадне от залагането, и то се изпразва от съдържаие...

Но да игнорираме този вариант. Независимо какво е залагането, имаме шанс за смислен живот, който не зависи от целта на залагането. Пък ако този живот е изживян нормално, а все пак после се окаже, че "Бог има", това само би увеличило някакви шансове след смъртта

Така че според мен е по-добре да се живее смислено с презумпцията "Бог няма", имането ще даде само допълнителен бонус. Според мен Паскал се опитва математически да излъже Бог. Но ако Него го има, Той такива неща не прощава.

Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!

Тема Re: Облог на Паскалнови [re: wiseacre]  
Автор zornik2 (неспасяем)
Публикувано05.07.16 11:40

Според Блез Паскал, в своя живот човек е принуден да "заложи" в следния "облог" - "Има ли Бог или не?". Отговорът е "По-добре е да заложи, че има", като разсъжденията изчерпват четирите варианта
а) Бог или има, или няма
б) човек или залага, че има, или залага, че няма.

Като изключим философския въпрос с принудата - какво доказва всъщност Паскал? Съществуването на Бога или полезността на вярата? Питам защото тези разсъждения като че ли се приемат като доказателство за съществуване, а според мен е втория вариант.

Принудата идва от нуждата за социално общуване (обмен на абстрактна информация). Изразяване мнение, посредством символи. И, най-вече, изразяване на страх пред неизвестното - неуправляемото, независещото от субект... Създаваме си абстрактен "обект" (Бог - вън и независим от нашето съзнание) с намерения, от които, евентуално, да зависи поведението ни и на околните. Стремеж към "общи" правила за поведение.
Между другото - същото е и с математиката - въвежда се символ за "нула", за да можем да си изчисляваме равновесието (знаем, че го няма на практика, ама с добро приближение, казваме "нещо е равно на друго нещо", и си въвеждаме правила, които и други да следват

)
Има обективна нужда да се вярва, но съвсем не е "вяра в неизвестното", което ще въведе ред - става утопия!. Правилната Вяра е ... в науката.
Затова маса неграмотен народ хем вярва в Бог, хем ... чака извънземните - да ни оправят бакиите!
...

Задачата на науката е да обясни това, което е невъзможно да се разбере

Тема Благодаря, но ...нови [re: wiseacre]  
Публикувано05.07.16 14:45

... повече ме интересува
... - какво доказва всъщност Паскал? Съществуването на Бога или полезността на вярата?

Тема Re: Благодаря, но ...нови [re: wiseacre]  
Автор croesus (backpfeifengesi)
Публикувано05.07.16 15:09

Паскал доказва, че ако ползата от вяра в Бог е безкрайна (ако той съществува), а ползата от невярване в Бог крайна (ако той не съществува), то по-печеливш е сценарият при който се вярва в Бог.

Облогът обаче не дава никаква информация за това дали наистина трябва да се вярва в Бог. Първо, допускането за безкрайна печалба е недоказуемо. Второ по времето на Паскал знанието за безкрайно малки числа още е било в зачатък и той не е знаел, че произведението на безкрайно малко с безкрайно голямо число може да е крайно число. Демек реалния резултат от облога зависи от това колко малка е вероятността Бог да съществува.

Тема Re: Благодаря, но ...нови [re: wiseacre]  
Автор Герисъм (корав оптимист)
Публикувано05.07.16 17:27

Облогът сам по себе си нищо не доказва. При така формулираната задача вероятността за съществуване на Бог е 1/2 и то по условие. Паскал се опитва да максимизира някакви ползи при допълнителни условия, които не са уговорени в самата задача.

А, croesus ме е изпреварил :)

Добре е късметът да ти се усмихва, но не е добре като почне да ти се хили!

Тема Мислех, че ...нови [re: Герисъм]  
Публикувано06.07.16 17:18

... това е математически форум, явно съм сбъркал.

Тема парадокса с камъканови [re: wiseacre]  
Автор lodkarq ()
Публикувано08.07.16 02:04

"Парадокса с камъка" доказва, че бог НЕ съществува! Е, щом НЕ съществува как да вярвам? Може ако има религия, в която няма бог или сила, която да е всемогъща. Съществува ли такава религия?

Тема Re: Мислех, че ...нови [re: wiseacre]  
Автор harish_chandra (curmudgeon)
Публикувано08.07.16 12:38

Аз пък се чудя от кога в математически форум се обсъждат теолеогични въпроси!

Тема Е именно ...нови [re: harish_chandra]  
Публикувано08.07.16 15:13

... де. Чудим се за едно и също.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.