|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Въпрос относно функция с две променливи
|
|
Автор |
alf2002-55415 (гладен) |
Публикувано | 04.07.14 23:14 |
|
Здравейте,
Бих желал да отправя едно питане в този форум във връзка с един проблем с който се сблъсквам и ще бъда изключително благодарен ако някой "удари" едно рамо.
Проблема е следния. Имам класическа координатна система XYZ и две отделни функции с по една променлива: Z(X) и Z(Y). Функцията Z(X) е линейна а Z(Y) е полином от трета степен. Двете функции имат обща пресечна точка с координати Xc и Yc. Въпроса ми е следния - мога ли да сглобя (образно казано) двете функции и от тях да получа една функция с две променливи които да са X и Y? Т.е. мога ли от Z(X) и Z(Y) да получа Z(X, Y)? Има ли методика за това?
Благодаря предварително.
| |
|
|Z = K*X + M
|
|Z = A*Y^3 + B*Y^2 + C*Y + D
2*Z = A*Y^3 + B*Y^2 + C*Y + D + K*X + M
=>
Z(X,Y) = (A*Y^3 + B*Y^2 + C*Y + D + K*X + M)/2
Hello, my name is Inigo Montoya
| |
|
Z(0,100000)=ъъъъ не мога да го сметна, но е много много голямо число, а първото уравнение изисква резултата да е равен на М. как става така подяволите, математиката лъже!
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
началното ти условие описва 1д крива вложена в 3д, крайната цел описва 2д повърхнина вложена в 3д
подозирам обаче че поставяш условието неточно. ако е практическа задача, кажи какво ти трябва, не се опитвай да го формулираш математически, това е сложно и хората които го умеят къртят много кинти
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Мисля, че не е проблем. М е изчислимо така:
|Z = K*X + M
|
|Z = A*Y^3 + B*Y^2 + C*Y + D
Z(X,Y) = (A*Y^3 + B*Y^2 + C*Y + D + K*X + M)/2
Z(0,100000) = (A*Y^3 + B*Y^2 + C*Y + D + K*X + M)/2
Z(0,100000) = (A*100000^3 + B*100000^2 + C*100000 + D + M)/2
също и:
Z = K*X + M = M
M = (A*100000^3 + B*100000^2 + C*100000 + D + M)/2
2M = A*100000^3 + B*100000^2 + C*100000 + D + M
M = A*100000^3 + B*100000^2 + C*100000 + D
| |
|
то ти е част от условието
но тая задача ми хареса, ще си я добавя в аресенала срещу рационализма :)
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Хмм, не знам дали разбрах добре, имаме само и единствено една пресечна точка в З-та , това веднага ме провокира да кажа , при функции за х. у . и тогава и за з кога са нула.
| |
|
Нямаме инфо конкретно за функциите, така остава единствената сигурна възможност, трите нули.
| |
|
мисля си , при само една единствена точка, не е ли възможна само нулевата позиция.
| |
|
Тази задача наистина не казва какво всъщност искаме да постигнем.
В условието имаме 2 функции, искаме 1, която ги комбинира някак.
Аз съм дал 1 функция която ги комбинира като връща средното Z от двете начални функции. Доколко това върши работа не знам.
Ако всяка от началните функции описва повърхнина в 3D , може би търсим функция, която намира сечението на двете повърхнини и това ше бъде пространствена крива.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|