Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:49 07.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Тема Как да намеря радиуса на...нови  
Автор kalina1O2 (непознат )
Публикувано20.05.12 13:13

Приятели, ще се радвам ако ми помогнете да намеря радиуса на една окръжност. Погледнете чертежа, с червено е отбелязан чертежа, а с бял цвят са ми известните размери. Благодаря предварително

Тема Re: Как да намеря радиуса на...нови [re: kalina1O2]  
Автор Aтилea (пристрастен)
Публикувано20.05.12 18:58

Тези данни са вътрешно противоречиви.

По принцип дължина на хорда и разстоянието от нейната среда до средата на дъгата са достатъчни за тази сметка.

Според по-късата хорда (51.16) и растоянието от средата й до дъгата (3.85) се получава радиус 86.90.

Според по-дългата хорда (100) и разстоянието от средата й до дъгата (3.85+11.85) се получава радиус 87.47.

Ползва се следната зависимост:
ако Н е размерът на хордата, а D е разстоянието от средата на хордата до дъгата, то:

(Н/2) на квадрат = D * (2R - D)
където R е търсеният радиус.

Тема Re: Как да намеря радиуса на...нови [re: Aтилea]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано20.05.12 19:23

не са противоречиви, а са вероятно измерени от реален обект. в такива случаи, по-достоверни са данните от дългите отсечки.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: Как да намеря радиуса на...нови [re: kalina1O2]  
Автор kalina1O2 (непознат )
Публикувано20.05.12 20:24

много ви благодаря на всички
аз взех тези данни от един детайл, измерих всичко по детайла за да ви предоставя достатъчни данни за намиране на решението на тази задача.
Аз сам програмистка в един цех и за да направя програмата ми трябва да въведа радиуса, но не знаех как да го намеря. Благодаря ви пак

Тема Re: Как да намеря радиуса на... [re: Aтилea]  
Автор lz3wz (непознат )
Публикувано18.08.12 09:28

Здравейте, опитах да използвам правилото за намиране на радиус в следния случай :
имаме дъга свита от квадратна тръба с размери 40х40 . Хордите са съответно с дължини 100 и 108 сантиметра а височината е 10 см по вътрешната окръжност и 14 см по външната. Съгласно цитираната по горе зависимост се получават радиуси съответно 130 и 111,14 а в действителност разликата в радиусите е 4 см. Къде бъркам ?

Редактирано от lz3wz на 18.08.12 09:32.

Тема Re: Как да намеря радиуса на...нови [re: lz3wz]  
Автор Aтилea (старо куче)
Публикувано18.08.12 14:19

Нищо не разбрах. Нарисувай го.

Тема Re: Как да намеря радиуса на...нови [re: Aтилea]  
Автор lz3wz (непознат )
Публикувано18.08.12 20:13

разбрах къде бъркам защото ме накара да го нарисувам. Само ако хордата съвпада с диаметъра, среза е 40х40 и тогава всичко е наред. Понеже тръбата е 4х4 автоматично приех, че ако късата хорда е 100 то дългата ще е 108 но това става само при централен ъгъл 180 при всички други случай се реже под ъгъл и среза не е квадрат и съответно страните не са по 4. Друго си е като попиташ

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.