|
Тема
|
Шестнадесетична бройна система
|
|
Автор |
silver99 (sjöjungfru) |
Публикувано | 19.06.12 16:35 |
|
Може ли някой да даде пример за събиране на две трицифрени числа в шестнадесетичната бройна система?
Първо се обръщат в десетична, извършва се събирането и после пак се обръща в шестнадесетична или?
| |
Тема
|
Re: Шестнадесетична бройна система
[re: silver99]
|
|
Автор |
Aтилea (пристрастен) |
Публикувано | 19.06.12 23:14 |
|
Може ли някой да даде пример за събиране на две трицифрени числа в шестнадесетичната бройна система?
Първо се обръщат в десетична, извършва се събирането и после пак се обръща в шестнадесетична или?
Ето как се събират:
789
+
А9А
-------
Събираш най-десните цифри на двете числа 9 и А. Резултатът в десетична бройна система е 19, а в шестнайсетична - 13. Пишем 3 като най-последна цифра в сумата и имаме 1 наум.
После събираме 8 и 9, и онова предното 1 наум. Резултатът в десетична бройна система е 18, а в шестнайсетична - 12. Пишем 2 и имаме 1 наум.
Накрая събираме 7 и А, и предното 1 наум. Резултатът в десетична бройна система е пак 18, а в шестнайсетична - 12. Пишем 12.
Получихме сумата: 1223
Редактирано от Aтилea на 19.06.12 23:16.
| |
Тема
|
[re: Aтилea]
|
|
Автор |
decima (новак) |
Публикувано | 20.06.12 15:01 |
|
Няма значение в каква n-ична система събираш, изваждаш, или умножаваш логиката е една и съща с десетичната. Ако n<10, работиш с цифрите до n-1, ако n>10 за числата след 9 използваш най-често латинските букви за 10=А, 11=В и т.н. за цифри. Получиш ли резултат равен или по-голям от основата на бройната система/при събиране/ пренасяш, аналогично на десетичната, единица в по-горен порядък.
| |
Тема
|
[re: decima]
|
|
Автор |
Aтилea (пристрастен) |
Публикувано | 22.06.12 18:48 |
|
Едно е да обясняваш нещо на някой, който и без това го знае. Друго е да го обясняваш на човек, който нито го знае, нито го разбира.
Съгласна съм с всичко, което си написал, ама аз и без друго го знам... но за silver99 това може би ще е трудно за разбиране.
| |
Тема
|
[re: Aтилea]
|
|
Автор |
decima (новак) |
Публикувано | 22.06.12 20:35 |
|
Аз също приемам вашето мнение, но мисля, че човек без да опита да направи паралел между десетичната система и която и друга - двоична, троична и т.н. ще му бъде много трудно да разбере аритметичните действия в тях.
| |
|
|
|
|