Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 15:33 04.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Тема Питане за интегралнови  
Автор free_will (минаващ)
Публикувано24.03.12 18:09

I=dx/x.sqrt(1+ln|x|)
Здравейте ! спешно се нуждая от помоща ви , как да реша този интеграл .Интеграла е определен , но в случая няма никакво значение . Идеята ми е как да преобразувам знаменателя в които имаме х по корен квадратен от 1 + натурален логаритам от х .Не се сещам за подходяща субституция или друго преобразувание .
Благодаря ви предварително !

Тема Re: Питане за интегралнови [re: free_will]  
Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано24.03.12 20:24

Направи това заместване

x = exp(y^2 - 1)

Автор Aтилea (пристрастен)
Публикувано24.03.12 20:30

Един много хубав сайт за интеграли:

Не съм много сигурна какъв ти е точно интеграла, както си го написал, но ако е:
Integral 1/x/sqrt(1+ln(x))

то решението е 2*sqrt(1+ln(x))

Редактирано от Aтилea на 24.03.12 20:34.

Тема Re: Питане за интегралнови [re: croesus]  
Публикувано25.03.12 00:52

Благодаря ви ! .. Но май нещо пак не разбрах как става .
Ако положа x=exp(y^2-1) , как се диференцира това или по - скоро какво ще трябва да се пише пред дефиренциала а и в момента не виждам това как ще ме освободи от корена или по - скоро от логаритама под него . За отговора
той е: 2(sqrt(1+ln|2|)-1)
а целия интеграл е определен в интервала 2 до 1 , тоест горната граница е 2 , а долната е 1 . Другото вече го писах.
интеграл от |2 dx
| ----------------
________
|1 x.V 1+ln|x|
Ако ви се пише ще ви бъда благодарен да разясните изобщо метода когато под корена има друга функция ,защото имам и други подобни нерешени .
Благодаря !
ps:Изпотих се докато се опитвам графично да направя формулата на задачата .Вие как се справяте с това ?

Тема Re: Питане за интеграл [re: Aтилea]  
Публикувано25.03.12 00:55

а как се получава това решение , в по - горния пост писах , че имам решението на задача като отговор . Трябва метода , че нещо не можах да ги разбера този тип.
Както и от вида полином - бином или подобно , където трябва да се разлагат , но това е друг въпрос .

Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано25.03.12 01:17

Хммм, много лесни неща те затрудняват ..

[1] x = exp(y^2-1)
[1a] y = sqrt(1+ln(x))
[2] d(x) = d(exp(y^2-1)) = 2*y*exp(y^2-1)*d(y)
[3] d(x)/(x*sqrt(1+ln(x))) = 2*y*exp(y^2-1)*d(y)/exp(y^2-1)/y = 2*d(y)

[4] Integral(2*d(y)) = 2*y = 2*sqrt(1+ln(x))

Сега замести с 1 и 2 и сметни останалото.

Автор Пaлячo ()
Публикувано25.03.12 09:16

И натискаме бутона "Show steps". Понякога излишно подробно се обяснява, някои замени могат да се обединят в една както съветва croesus,... машина все пак. Но иначе е много полезно

Редактирано от Пaлячo на 25.03.12 09:18.

Автор Aтилea (пристрастен)
Публикувано25.03.12 16:30

Изпотих се докато се опитвам графично да направя формулата на задачата .Вие как се справяте с това ?

Имаш предвид, че искал да нарисуваш графиката на функцията ли?

Аз бих използвала Ексел за целта. В едната колона пиша стойностите на x, да речем от 1 до 2 със стъпка примерно 0.1.
В другата колона смятам стойността на функцията за всяка от стойностите на x. После карам Ексел да ми начертае графиката.

По-скоро бих ти обърнала внимание да си по-внимателен, когато задаваш формулата на функцията. Ексел си има определени изисквания. По начина, по който си написал формулата в първия си пост, съдя, че може и да се объркаш, понеже не използваш достатъчно скоби, за да напишеш условието прецизно. Обърни внимание на приоритета на операциите, както и как се задава степенуване.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.