|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Задача за ...
|
|
Автор |
decima (новак) |
Публикувано | 14.08.11 17:49 |
|
нематематици. Тази задача прочетох отново в една книга на френски автор за живота на един мравуняк. Математиците ще въздъхнат отегчено, но на някои, влизащи случайно в клуба, може да им хареса. Необходими са само шест кибритени клечки и те могат да си построят 4 равностранни триъгълника.
Е, пък в някоя книга за семейство пчели може да има и задача за математици.
| |
Тема
|
Re: Задача за ...
[re: decima]
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 15.08.11 17:17 |
|
изтъркано, тетраедър
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
|
Ето още едно старо, дадени са четери кибритени клечки подредени така че да образуват кръст, знака плюс, дано е ясно. Да се премести една за да се получи квадрат.
| |
|
нематематици.
Да допуснем, че монетите от 1 стотинка тежат 1 грам, а тези от
5 стотинки - 5 грама, като всичките им мерки са пропорционални.
Три еднакви самосвала са пълни с монети:
единият с монети по 1 ст, вторият с монети по 5 ст., а третият - смесено
в еднакви тегловни съотношения монети по 1 и 5 стотинки.
Къде очакваме най-малката и най-голямата сума пари?
Опит е името, с което хората наричат грешките си. О.Уайлд
| |
Тема
|
Re: Задача за ...
[re: zaphod]
|
|
Автор |
decima (новак) |
Публикувано | 16.08.11 00:40 |
|
Аз неслучайно написах, че е за нематематици. Стана ми интересно, че е написана в литературно произведение, темата на което е далече от математиката. Ути се беше сетил за рецепти, публикувани в приказки, разкази и романи. И сезонът е такъв - на романите през отпуските, или беше преди години...
| |
|
Harish_chandra, извинявай! Отговорът ми беше адресиран към Zaphod. Признавам, в момента не знам къде е уловката, дано се сетя. Някои неща, макар и стари, не остаряват - само стават по-ценни!
| |
Тема
|
Re: Задача от ...
[re: npubem]
|
|
Автор |
decima (новак) |
Публикувано | 16.08.11 01:04 |
|
npubem - женскатата логика ме кара да избера смесения камион. Имам много стаж в транспорта и съм почти уверена, че шофьорите ще изберат него, а те имат желязна логика. Сещам се и за един анекдот за чаша бира, но стана много късно. А на много начетените математици ще се извиня - макар, че съм завършила математика, заедно с някои техни колеги и преподаватели, отдавна знам, че не знам математика. Това не ми пречи да я обичам и да ми бъде интересна. Ще префразирам думите на мой добър познат - досега тя никога не ме е предавала - винаги е спазвала правилата.
| |
|
Решението е елементарно заради тази клауза:
всичките им мерки са пропорционални.
Това означава, че диаметъра на 1 ст е 1 /5 от диаметъра на 5 ст, и още височината на 1 ст е 1/5 от височината на 5 ст.
Тогава в обема на 5ст могат да се разположат повече от 5 монети от 1 ст ( 5 центъра една върху друга, 5 от ляво една върху друга, 5 отдясно една върху друга, максимум май поне 30 монети по 1 ст могат да се разположат в обема на една 5ст, но вероятно дори повече, защото можем да излезем извън окръжността стига да не влизаме в територията на другата монета. Интересна задача би било да се сметне точния брой)
Так, че в камиона с 1 ст има почти 30 пъти повече пари отколкото в този от по 5 ст.
Hello, my name is Inigo Montoya
| |
|
Някаква пространствена магария ще е, бас хващам.
| |
|
Не съм сигурен, че употребата на женска логика в едно математическо доказателство би се приело като валиден аргумент от математиците.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|