Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:58 07.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Задача за ...нови  
Автор decima (новак)
Публикувано14.08.11 17:49

нематематици. Тази задача прочетох отново в една книга на френски автор за живота на един мравуняк. Математиците ще въздъхнат отегчено, но на някои, влизащи случайно в клуба, може да им хареса. Необходими са само шест кибритени клечки и те могат да си построят 4 равностранни триъгълника.
Е, пък в някоя книга за семейство пчели може да има и задача за математици.

Тема Re: Задача за ...нови [re: decima]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано15.08.11 17:17

изтъркано, тетраедър

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Тема Re: Задача за ...нови [re: zaphod]  
Автор harish_chandra (curmudgeon)
Публикувано15.08.11 17:28

Ето още едно старо, дадени са четери кибритени клечки подредени така че да образуват кръст, знака плюс, дано е ясно. Да се премести една за да се получи квадрат.

Тема Задача от ...нови [re: decima]  
Автор npubem (:-)
Публикувано15.08.11 18:13

нематематици.
Да допуснем, че монетите от 1 стотинка тежат 1 грам, а тези от
5 стотинки - 5 грама, като всичките им мерки са пропорционални.
Три еднакви самосвала са пълни с монети:
единият с монети по 1 ст, вторият с монети по 5 ст., а третият - смесено
в еднакви тегловни съотношения монети по 1 и 5 стотинки.
Къде очакваме най-малката и най-голямата сума пари?

Опит е името, с което хората наричат грешките си. О.Уайлд

Тема Re: Задача за ... [re: zaphod]  
Автор decima (новак)
Публикувано16.08.11 00:40

Аз неслучайно написах, че е за нематематици. Стана ми интересно, че е написана в литературно произведение, темата на което е далече от математиката. Ути се беше сетил за рецепти, публикувани в приказки, разкази и романи. И сезонът е такъв - на романите през отпуските, или беше преди години...

Тема Re: Задача за ...нови [re: harish_chandra]  
Автор decima (новак)
Публикувано16.08.11 00:46

Harish_chandra, извинявай! Отговорът ми беше адресиран към Zaphod. Признавам, в момента не знам къде е уловката, дано се сетя. Някои неща, макар и стари, не остаряват - само стават по-ценни!

Тема Re: Задача от ...нови [re: npubem]  
Автор decima (новак)
Публикувано16.08.11 01:04

npubem - женскатата логика ме кара да избера смесения камион. Имам много стаж в транспорта и съм почти уверена, че шофьорите ще изберат него, а те имат желязна логика. Сещам се и за един анекдот за чаша бира, но стана много късно. А на много начетените математици ще се извиня - макар, че съм завършила математика, заедно с някои техни колеги и преподаватели, отдавна знам, че не знам математика. Това не ми пречи да я обичам и да ми бъде интересна. Ще префразирам думите на мой добър познат - досега тя никога не ме е предавала - винаги е спазвала правилата.

Тема Re: Задача от ...нови [re: npubem]  
Автор lnigo Montoya (hello)
Публикувано16.08.11 10:20

Решението е елементарно заради тази клауза:
всичките им мерки са пропорционални.

Това означава, че диаметъра на 1 ст е 1 /5 от диаметъра на 5 ст, и още височината на 1 ст е 1/5 от височината на 5 ст.
Тогава в обема на 5ст могат да се разположат повече от 5 монети от 1 ст ( 5 центъра една върху друга, 5 от ляво една върху друга, 5 отдясно една върху друга, максимум май поне 30 монети по 1 ст могат да се разположат в обема на една 5ст, но вероятно дори повече, защото можем да излезем извън окръжността стига да не влизаме в територията на другата монета. Интересна задача би било да се сметне точния брой)

Так, че в камиона с 1 ст има почти 30 пъти повече пари отколкото в този от по 5 ст.

Hello, my name is Inigo Montoya

Тема Re: Задача за ...нови [re: harish_chandra]  
Публикувано16.08.11 10:21

Някаква пространствена магария ще е, бас хващам.

Тема Re: Задача от ...нови [re: decima]  
Публикувано16.08.11 10:29

Не съм сигурен, че употребата на женска логика в едно математическо доказателство би се приело като валиден аргумент от математиците.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.