Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:13 03.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Задачка за 7-ми класнови  
Автор БM21 (непознат )
Публикувано26.04.11 07:34

Дадени са следните изрази:

a=sqr(p+q)/c
b=sqr(p+q)/d
x=sqr(p)/c
y=sqr(q)/d

Да се изразят x и y, чрез a,b,c, и d
Със sqr съм означил повдигане на квадрат.
Понеже задачата е за 7-ми клас, не може да се използва квадратен корен.

Тема Re: Задачка за 7-ми класнови [re: БM21]  
Автор Пaлячo ()
Публикувано26.04.11 15:52

Струва ми се, че не си написал правилно условие b. Да не би да е
b=sqr(p-q)/d

Тема Re: Задачка за 7-ми класнови [re: Пaлячo]  
Автор БM21 (непознат )
Публикувано26.04.11 18:23

Не, няма грешка. И на двете места е p+q, различават се само по знаменателя.

Автор Mirro1 (ентусиаст)
Публикувано27.04.11 16:38

"Не, няма грешка. И на двете места е p+q, различават се само по знаменателя."

Трябва да има печатна грешка: ако двата знаменателя са равни, не може едно условие да "дава" х и у едновременно.

Поздрави

Тема Re: Задачка за 7-ми класнови [re: Mirro1]  
Автор harish_chandra (curmudgeon)
Публикувано27.04.11 16:49

С "различават се по знаменателя" той е искал да каже, че знаменателите са различни.

Защо обръщаш внимание на лошо написани задачи, които дори и да се напишат правилно, пак не биха били интересни? Вместо да напишеш нещо интресно, виж как е замрял форума.

Тема Re: Задачка за 7-ми клас [re: harish_chandra]  
Автор Mirro1 (ентусиаст)
Публикувано28.04.11 07:51

"... Вместо да напишеш нещо интресно, виж как е замрял форума."

Здравей, Хариш! Point taken! Аз правех това, отговаряне на постинги, почти механично докато идвах на себе си сутринта като се събудих (преди чашата кафе). След малко си лягам и "минавам" отново през клубовете. През деня съм зает (студенти, колеги) и нямам време. А и не мога да преценя доколко ще са интересни нещата, с които се занимавам, ако реша да ги споделям в този клуб. Безброй са интересните неща, както пееше пиленцето от "лека нощ, деца" (тук - едничко, там - едничко, милион са чудните неща), ама ако ги предложа, трябва и да поддържам диалог (тука това е по-трудно да се постигне, не е като в съседния клуб Физика), а нямам време.

Напоследък четох две интересни неща, намерени в Колхоза, които биха заинтересували и други почитатели на математиката. Книгата посветена на първите пет лауреата на наградата Абел (за последния лауреат ти даде информация) и книгата от В.И.Арнольд Математическое понимание природьi. Не знам как да направя линкове за тях тука. Ако ги намериш и прецениш, че си заслужават, постни ги в някой от клубовете, ако обичаш!

"С "различават се по знаменателя" той е искал да каже, че знаменателите са различни. "

Не съм сигурен, че си прав тука. Изразите се раличават по наименованието на знаменателите е смисълът на забележката, според мене. Но отговор трябва да има за всеки избор на стойностите им. Което е невъзможно тука.

Поздрави

Автор harish_chandra (curmudgeon)
Публикувано28.04.11 20:57

Мисля, че той това казва, иначе е ясно че не може. Предполагам, че това е докъдето е стигнал и иска помощ, но не е написал условието така както е дадено, а какво е правил и какви грешки има не е ясно.

За книгите, слагай ги дори и на никой да не са интересни, макар че се съмнявам. На Арнолд коя книга? Тази малката със спомени ли? Забравих как се казва. А тази с абелистите не съм я виждал.

Автор БM21 (непознат )
Публикувано30.04.11 15:05

Понеже въпроса беше за втория израз, става дума че първите два израза се различават само по знаменателя - числителите са равни.
При х и y няма нещо равно и числитилите и знаменателите са различни.

Тема Re: Задачка за 7-ми класнови [re: harish_chandra]  
Автор БM21 (непознат )
Публикувано30.04.11 15:12

Съжалявам, че си разочарован. Задачата е написана съвсем вярно, ако не ти е интересно - просто пропусни темата. Не е необходимо за всяка да се дава мнение: "Тъпа тема", "Безинтересна тема", "Глупава тема", "Скучна тема" и т.н.
Имал съм проблем - споделил съм го. Пък и не съм пуснал темата като "Задача за 7-ми клас, интересна за всички, които посещават дира"

Автор Mirro1 (ентусиаст)
Публикувано30.04.11 23:59

"Понеже въпроса беше за втория израз, става дума че първите два израза се различават само по знаменателя - числителите са равни.
При х и y няма нещо равно и числитилите и знаменателите са различни."

Не мисля, че така поставената задача може да се реши. Аргументът ми е следния. Ако можеше да се реши буквено (както е дадена задачата), то при произволно (коректно) заместване на букви с числа, задачата пак би могла да се реши. Да допуснем, че всичките знаменатели са равни на 1. Задачата се превръща в

a = b = (p+q)^2, x = p^2, y = q^2. (Ако помня добре означенията.)

Последните две не се изразяват чрез първите.

Поздрави

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.