|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Задачка за 7-ми клас
|
|
Автор |
БM21 (непознат
) |
Публикувано | 26.04.11 07:34 |
|
Дадени са следните изрази:
a=sqr(p+q)/c
b=sqr(p+q)/d
x=sqr(p)/c
y=sqr(q)/d
Да се изразят x и y, чрез a,b,c, и d
Със sqr съм означил повдигане на квадрат.
Понеже задачата е за 7-ми клас, не може да се използва квадратен корен.
| |
Тема
|
Re: Задачка за 7-ми клас
[re: БM21]
|
|
Автор |
Пaлячo () |
Публикувано | 26.04.11 15:52 |
|
Струва ми се, че не си написал правилно условие b. Да не би да е
b=sqr(p-q)/d
| |
Тема
|
[re: Пaлячo]
|
|
Автор |
БM21 (непознат
) |
Публикувано | 26.04.11 18:23 |
|
Не, няма грешка. И на двете места е p+q, различават се само по знаменателя.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mirro1 (ентусиаст) |
Публикувано | 27.04.11 16:38 |
|
"Не, няма грешка. И на двете места е p+q, различават се само по знаменателя."
Трябва да има печатна грешка: ако двата знаменателя са равни, не може едно условие да "дава" х и у едновременно.
Поздрави
| |
|
С "различават се по знаменателя" той е искал да каже, че знаменателите са различни.
Защо обръщаш внимание на лошо написани задачи, които дори и да се напишат правилно, пак не биха били интересни? Вместо да напишеш нещо интресно, виж как е замрял форума.
| |
|
"... Вместо да напишеш нещо интресно, виж как е замрял форума."
Здравей, Хариш! Point taken! Аз правех това, отговаряне на постинги, почти механично докато идвах на себе си сутринта като се събудих (преди чашата кафе). След малко си лягам и "минавам" отново през клубовете. През деня съм зает (студенти, колеги) и нямам време. А и не мога да преценя доколко ще са интересни нещата, с които се занимавам, ако реша да ги споделям в този клуб. Безброй са интересните неща, както пееше пиленцето от "лека нощ, деца" (тук - едничко, там - едничко, милион са чудните неща), ама ако ги предложа, трябва и да поддържам диалог (тука това е по-трудно да се постигне, не е като в съседния клуб Физика), а нямам време.
Напоследък четох две интересни неща, намерени в Колхоза, които биха заинтересували и други почитатели на математиката. Книгата посветена на първите пет лауреата на наградата Абел (за последния лауреат ти даде информация) и книгата от В.И.Арнольд Математическое понимание природьi. Не знам как да направя линкове за тях тука. Ако ги намериш и прецениш, че си заслужават, постни ги в някой от клубовете, ако обичаш!
"С "различават се по знаменателя" той е искал да каже, че знаменателите са различни. "
Не съм сигурен, че си прав тука. Изразите се раличават по наименованието на знаменателите е смисълът на забележката, според мене. Но отговор трябва да има за всеки избор на стойностите им. Което е невъзможно тука.
Поздрави
| |
|
Мисля, че той това казва, иначе е ясно че не може. Предполагам, че това е докъдето е стигнал и иска помощ, но не е написал условието така както е дадено, а какво е правил и какви грешки има не е ясно.
За книгите, слагай ги дори и на никой да не са интересни, макар че се съмнявам. На Арнолд коя книга? Тази малката със спомени ли? Забравих как се казва. А тази с абелистите не съм я виждал.
| |
Тема
|
[re: Mirro1]
|
|
Автор |
БM21 (непознат
) |
Публикувано | 30.04.11 15:05 |
|
Понеже въпроса беше за втория израз, става дума че първите два израза се различават само по знаменателя - числителите са равни.
При х и y няма нещо равно и числитилите и знаменателите са различни.
| |
|
Съжалявам, че си разочарован. Задачата е написана съвсем вярно, ако не ти е интересно - просто пропусни темата. Не е необходимо за всяка да се дава мнение: "Тъпа тема", "Безинтересна тема", "Глупава тема", "Скучна тема" и т.н.
Имал съм проблем - споделил съм го. Пък и не съм пуснал темата като "Задача за 7-ми клас, интересна за всички, които посещават дира"
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Mirro1 (ентусиаст) |
Публикувано | 30.04.11 23:59 |
|
"Понеже въпроса беше за втория израз, става дума че първите два израза се различават само по знаменателя - числителите са равни.
При х и y няма нещо равно и числитилите и знаменателите са различни."
Не мисля, че така поставената задача може да се реши. Аргументът ми е следния. Ако можеше да се реши буквено (както е дадена задачата), то при произволно (коректно) заместване на букви с числа, задачата пак би могла да се реши. Да допуснем, че всичките знаменатели са равни на 1. Задачата се превръща в
a = b = (p+q)^2, x = p^2, y = q^2. (Ако помня добре означенията.)
Последните две не се изразяват чрез първите.
Поздрави
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|