Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:11 06.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Как се чете математиканови  
Автор Chromosom (и още как)
Публикувано06.04.11 15:41

Сега нямам много време, но ми се ще математиката да ми стане нещо като хоби. Книгите по математика обаче не са като другите книги - като го вземеш не може просто да го разбереш и да четеш докато схванеш. Има неща които не ги знаеш още и толкова.

Въпросът ми е как учите математика. Като хванете някоя книга по предмет, от който все още нищо не разбирате, как я подхващате? Четете докрай и чакате да разберете, или спирате и решавате задачките, или какво? Понеже ако книгата е 1000 страници с бавно решаване на задачки и мислене очевидно няма да стане.

Редактирано от Chromosom на 06.04.11 15:41.

Тема Re: ако книгата е 1000 страницинови [re: Chromosom]  
Автор тулса ()
Публикувано07.04.11 02:15

Лошото почва , ако книгата е ....100 стр.
Тогава почва зорът.

Тема Re: Как се чете математиканови [re: Chromosom]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано07.04.11 07:38

абе май не става с четене, не знам. значи повечето сложни материи висят върху малко на брой препъникамъци които ако проумееш нататъка е лесно. в самите книги обаче в повечето случаи някак безгрижно прескачат големия камък и обръщат много внимание на разни неща дето вече така или иначе са ти неразбираеми.
в математиката се сещам няколко такива неща, които много ме объркваха. най-ранното беше теоремата на талес в осми клас, нищо не разбрах като я учихме, не можех да реша нито една задача, бе работата беше трагична. главния въпрос който ме мъчеше беше - как човек разбира дали две отсечки попадат в теоремата или не, щото отсечките които присъстват в чертежа и попадат под теоремата са много, но не са всички. нещата се изясниха когато нататъка използваха теоремата да докажат че триъгълниците били "подобни". мамка ви да еба в ушите прости -си казах - не можахте ли с това да започнете?
интересното е че тия неща въобще не затрудняваха зубрачите, в смисъл, зубрашкия мозък работи по друг начин и преминава през подобни препятствия гладко. разбира се има книги чиито автори са много наясно с това и обръщат специално внимание на важните моменти, но за математика не мога да се сетя такива, ама аз математика не съм "чел" никога

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Редактирано от zaphod на 07.04.11 07:39.

Тема Re: Как се чете математиканови [re: zaphod]  
Автор harish_chandra (curmudgeon)
Публикувано07.04.11 17:29

Моето впечетление е различно. Книгите по математика, повечето разбира се има всякакви, са доста добри като стил. От друга страна книгите по физика, пак повечето, са написани доста странно. Но пък и не съм чел много книги по физика, както гледам и ти по математика. Може да е въпрос до навик.

Тема Re: Как се чете математиканови [re: harish_chandra]  
Автор zaphod (мракобес)
Публикувано07.04.11 22:00

не съм чел никакви, говоря за учебниците в училище и университета.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Публикувано07.04.11 22:42

Аз тях ги включвам, разбира се когато става дума за учебници, трябва да се говори за всеки конкретно, щото има всякакви. Ти под учебници в унивеситета какво имаш предвид? Учебници за инженерчета (да си дойдем на думата:))?

Иначе като човек който не е чел нито една книга по математика смело даваш съвети:)))

Тема Re: Как се чете математиканови [re: Chromosom]  
Публикувано08.04.11 06:26

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано08.04.11 07:47

е бях чел някви там по дисциплините дето учехме. добро впечатление ми направи сендов, има подход към учещия, но говори глупости понякога, имам предвид в математически смисъл.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Публикувано08.04.11 19:24

На Сендов май не съм виждал нищо, сега ме заинтригува ще взема да потърся. Интересно ми е (пък и се съмнявам) какви глупости (математически) е писал.

Автор zaphod (мракобес)
Публикувано08.04.11 20:41

може мене така да ми е прозвучало тогава, знам ли. беше нещо за множеството на рационалните и ирационалните числа, ама намеси десетичния им запис.

NE SUTOR ULTRA CREPIDAM

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.