|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Задача за движение, 7 клас
|
|
Автор |
~Trecho~ (Man.Utd Fan) |
Публикувано | 02.05.06 21:47 |
|
Здравейте, имам проблем с една задача за движение от 7 клас, някой може ли да ми помогне, ето я и тя:
Пътят между две села А и Б представлява само изкачване и спускане.При изкачването пешеходец се движи със скорост 4 км/ч, а при спускането -- със скорост 6 км/ч.За 2 часа той изминал пътя от А до Б, а след това се върнал по същия маршрут за 1 час и 40 мин.Да се намери колко километра е пътя между А до Б.
Благодаря предварително !

| |
Тема
|
Re: Задача за движение, 7 клас
[re: ~Trecho~]
|
|
Автор | m,m, (Нерегистриран) |
Публикувано | 02.05.06 22:27 |
|
отговора трябва да е 7,8км, но ако не сте учили системи уравнения, не мога да ти я обясня. Иначе системата трябва да изглежда така:
х/4+у/6=2
x/6+у/4=5/3,
където х са километрите, през които се изкачва, а у-километрите, през които се спуска
като се реши се получава у=2.4
x=5.4
дано съм помогнала
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Пaлячo () |
Публикувано | 03.05.06 08:26 |
|
в тази задачка има излишък на информация, при това противоречива
| |
|
Moje i bez sistemi. Na otivane izkachava chast ot putia a na vrushtane izkachava ostanalata chast ot putia. Sushtoto i za slizaneto. Taka che otivane i vrushtane e sushtoto kato izminavaneto na putia vednuj nanagornishte i vednuj nanadolnishte. Ako putia e S poluchavame S/6 + S/4 = 2 + 5/3 . Poluchava se 8.8, niakude si sburkala v smetkite.
| |
Тема
|
[re: m,m,]
|
|
Автор |
~Trecho~ (Man.Utd Fan) |
Публикувано | 03.05.06 20:01 |
|
@m,m, ~ Не сме учили системи, но долу - горе ми става ясно за какво говориш.Честно казано това, което каза @harish_chandra не го разбирам, а защо се получават различни отговори незнам.Аз някак си си го обяснявам, обаче няма как да ползвам двете времена, примерно използвам, че времето при изкачване е Х а при спускане 2 - х (от цялото време - 2 часа).т там 4 * х = 6x и 6 * (2 - x) = 12 - 6x
и по същия начин мога да използвам по обратния ред, У изкачването и 5/3 - у - слизането, от където идва 4 * у = 4у и 6 * (5/3 - у) = 10 - 6у.Но от тях няма как да направя уравнение, понеже при пътя на единия е с неизвестно Х, а пътя на обратно е с неизвестно У.
@Палячо ~ Къде точно виждаш противоречия... изобщо излишна информация.
Благодаря !

| |
Тема
|
|
|
Автор |
Пaлячo () |
Публикувано | 04.05.06 08:05 |
|
Може би нещо не схащам, но доколкото разбирам от условието се е изкачвал 2 часа със скорост 4 км/ч и се е спускал 1ч 40мин със скорост 6км/ч (това чета в условието). Като използвам познатата формула пътят е равен на скоростта по времето (S=v*t), получавам:
в първия случай S=4*2=8 km. (при изкачване)
във втория S=6*(5/3)=10 km. (при слизане)
| |
Тема
|
[re: Пaлячo]
|
|
Публикувано | 04.05.06 10:24 |
|
я вземи да прочетеш условието по-внимателно!
| |
Тема
|
[re: harish_chandra]
|
|
Публикувано | 04.05.06 10:33 |
|
наистина отг.е 8.8
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 04.05.06 10:49 |
|
haris_chandra e прав.На отиване една част от пътя е изкачване, а останалата част-спускане. на връщане е обратно, т.е. ако се вземе предвид цялото пътуване/отиване и връщане/ става ясно че цялото разстояние е изминато един път в спускане и един път в изкачване, защото това, което на отиване е било спускане, на връщане е изкачване. Означаваме разстоянието /в едната посока/ с х и тогава уравнението наистина е х/4+х/6=2+5/3. Цялото време на отиване и връщане е (2+5/3)часа. Дано съм успяла да ти го обясня.Отговора е 8,8 км, сигурно съм допуснала грешка при изчисленията първия път. Успех.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
smeletO (непознат
) |
Публикувано | 29.03.10 15:10 |
|
Здравеите учителят ми по математика ни пастави една задача от движение но ме затрудни и незнам как да я реша етоя и нея ако някои знае решението и нека помогне:
Турист се отправил с моторна лодка по течението на реката и трябвало да се вурне на пристана за не повече от 3 часа.На какво разстояние могат да се отдалечат туристите,ако скороста на лодката в спокойна вода е 18km/h,а скоростта на течението е 2km/h? Моля!
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|