|
Тема
|
Скорост на въртене (в практиката)
|
|
Автор |
robinzoni (незапознат) |
Публикувано | 15.11.08 14:35 |
|
Здравейте,
имам една сравнително приятна задача от практиката и искам да се допитам до вашето мнение.
Теоретичен проблем: трябва да се изчисли скоростта на въртене на даден обект. Нека приемем за решение ъглова скорост, w = delta(theta)/delta(t).
Практически проблем - как да измерим ъгъла на въртене delta(theta) (представете си, че програма трябва да автоматизира това решение)? Аз бих избрал две произволни точки a1 и b1 от вътрешността на обекта в момент t0. В момент t1 се записват новите местоположения на същите две точки, съответно а2 и b2. Центърът на въртене се установява като се намери пресечната точка на симетралите на отсечките а1-а2 и b1-b2. След това намираме ъгловата скорост като горе. Има една уловка и тя е, че обектът извършва както ротация, така и (минимална) транслация, т.е. върти се и се разхожда из R^2. Какво бихте направили в тази ситуация?
Поздрав.
| |
Тема
|
Re: Скорост на въртене (в практиката)
[re: robinzoni]
|
|
Автор | xoxo (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.11.08 15:01 |
|
условието не е много ясно, но щом ще ползваш две точки, значи ще имаш достатъчно информация и за ротацията и за линейното преместване, съответно можеш да го елиминираш.
| |
Тема
|
|
|
Автор | xoxo (Нерегистриран) |
Публикувано | 15.11.08 15:02 |
|
всъщност ако избереш едната точка да е в центъра ще е по-лесно.
| |
Тема
|
[re: xoxo]
|
|
Автор |
robinzoni (незапознат) |
Публикувано | 15.11.08 15:46 |
|
Признавам, част от условието не е много ясно. Но програмата не знае къде е центъра - тя на практика нищо не знае и аз трябва да и кажа правилата.
| |
|
Мисля, че можем да си направим някои изводи за хоризонталното и вертикалното движение на обекта въпреки, че очевидно нямаме необходимата информация да го изчислим точно. На горния чертеж съм разгледал случая в който двете точки са взети върху един радиус. Това прави нещата по лесни за визуализацията без надявам се да губя общия случай. И много лесно се намира центъра на окръжността така. Ще видим.
И така в началото имаме A,B. Ако обекта не се движеше щеше да отиде в А'B'. Тогава BO щеше да е равно на B'O. Обаче ако обекта се движи тогава растоянието от точките B и B2 или B3 до центъра на окръжността нямаше да е еднакво. Особено очевидно е това в случая B3.
Моята идея е да се изследва разликите в разстоянията до центъра на окръжността между първата и втората точки B и така да се въведе поправка при изчисляването на центъра на окръжността.
Ясно ми е, че задачата остава неопределна, но когато говорим за практически задачи винаги се взима под внимание точността. Тоест възможно е точността на така направените измервания и изчисления след това да се окаже достатъчна.
| |
|
@ Пеньо
Благодаря за отличната интерпретация на един пестеливо описан проблем.
"Моята идея е да се изследва разликите в разстоянията до центъра на окръжността между първата и втората точки B....". Подобна идея беше спонтанното ми решение в началото - замервам две точки (а0,б0 -> а1,б1) два пъти на "много къс" отрязък от време за да определя център О, след по-дълъг интервал от време отново правя две къси замервания (а2,б2 -> а3,б3) за определяне на новия център О'. След това коригирам (транслирам) О' и така ще имам нужната точност между а0 и а3 например.
Обаче този метод се проваля по дефиниция още при определянето на О и О', т.е. при "късите замервания" (по споменатите вече причини). Май решението отива към числени методи и "безкрайно много" къси интервали, които на всяка цена се опитвам да избегна. Но ако няма затворено решение, значи няма.
Благодаря още веднъж за чудесната графична интерпретация и се надявам на още идеи, които може би пропускам.
поздрави.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
zaphod (мракобес) |
Публикувано | 18.11.08 14:48 |
|
мисля че три точки ти трябват за пълната задача. ако имаме проста транслация, математически няма как да я отличим от ротация около далечна точка.
NE SUTOR ULTRA CREPIDAM
| |
Тема
|
[re: zaphod]
|
|
Автор |
xoxo© () |
Публикувано | 20.11.08 11:52 |
|
разбира се, че може с две точки.
ако отсечката между двете точки сключва ъгъл с преместената, значи има и ротация, ако отсечките са успоредни, има само транслация.
| |
|
|
|
|