Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:08 07.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Интересна логическа задачанови  
Автор1OOO (Нерегистриран)
Публикувано04.12.07 15:43

Един цар организиралл пиршество в своя чест. За целта поръчал 1000 бутилки с вино. Разбрал че една от бутилките е с отрова. Ако се кунсомира минимално количество от отровното вино настъпва смърт след 10-12 часа и няма никакви други признаци. Царят имал на разположение хиляди затворници осъдени на смърт и 16 часа до началото на пиршеството. Колко най-малко затворници трябва да пият от виното за да се открие отровната бутилка.

Тема Re: Интересна логическа задачанови [re: 1OOO]  
Автормими (Нерегистриран)
Публикувано04.12.07 16:59

Мисля че един човек е достатъчен

Автор croesus (?!?)
Публикувано05.12.07 00:39

9

Редактирано от croesus на 05.12.07 00:45.

Тема Фокуси :)нови [re: 1OOO]  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано05.12.07 03:59

Нека човек i > 0 пие от вино с номер n в кръга определен от i-тата цифра в четвъртичното представяне на n. Ако въпросната цифра е 0, човекът не пие от виното. Всяко число 0<=n<1024 може да се запише в четвъртична бройна система с 5 цифри. Тогава 5 човека са достатъчни да се определи еднозначно отровното вино.

Обратно, нека всеки човек (от общо к) опитва от вината по някаква схема. Това присвоява к-цифрен четвъртичен номер (код) на всяко вино. Ако 2 вина имат един и същ код, то те са неразличими по въпросната схема (защото ще отравят хората по един и същ начин). При к<5 според Дирихле винаги има 2 съвпадащи кода (защото 4^4 < 1000). Това показва, че търсеното число е 5.

Тема Re: Фокуси :)нови [re: xм]  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано05.12.07 05:11

Разглеждам 3 кръга на проби: Пиене на вино в 0, 2 и 4 часа, след което се следи за резултат в периода 10-12, 12-14, 14-16.

Тема Re: Интересна логическа задачанови [re: мими]  
АвторЙoнчeв (Нерегистриран)
Публикувано05.12.07 22:45

и как точно ще стане с един ?

Тема Re: Фокуси :)нови [re: xм]  
Автор croesus (?!?)
Публикувано06.12.07 01:51

Мисля, че бъркаш. Твоите разсъждения щяха да бъдат вярни, ако четворичната система имаше 1 цифра, а не 4 (то и аз следвайки тоя ред на мисли съм сбъркал де

).

Логиката ти е, че 1024 бутилки (при само един тур на пиене) могат да се наредят в 5мерен хиперкуб, а всеки от затворниците да изпие по една "хиперравнина" от 4то измерение, което би определило еднозначно всяка от тях. НО дължината на всеки ръб на хиперкуба е 4, а не 1 т.е. нужните затворници ще са 4 х 5 = 20.

По-лесно се вижда това, ако бутилките бяха 16. Колко затворници щяха да са нужни в този случай?

Търсим минимума в цели числа на a*b + c*d + e*f + ..., където a^b*c^d*e^f*.. >= 1000. Според мен (на око) отговорът е 2*10 = 20, но предвид че могат да бъдат направени два или три тура на пиене отговорът става 2*9=18.

Тема Re: Фокуси :)нови [re: croesus]  
Автор(Нерегистриран)
Публикувано06.12.07 06:28

Логиката ми беше само с бройни системи, но няма значение, важното е, че се интересуваш.

Сега ще го обясня по твоя начин да видим дали ще се съгласиш. Ако имаме 5-измерен хиперкуб, то всеки човек застава на единия край (всъщност по едното измерение). Всяко измерение е разделено на 4 части. Та ако даденият човек умре в първия кръг, пресичаме по първото деление от неговото измерение, ако умре във втория кръг - сечението е по втората част, в третия - третото, и ако не умре изобщо - по четвъртата част. Значи като се пресече всичко с всичко, виждаме, че може да се определи еднозначно всяка вътрешна точка на този хиперкуб.

Ето ти картинка за 2 измрения. 2-ма души за 3 кръга определят отровното вино сред 16 вина.

По подобен начин.
За 3 измерения, т.е. 3-ма души, кубът съдържа 4^3 кубчета.
За 4 измерения: 4^4.
За 5 измерения: 4^5.

Автор Пaньo Дoнeв (магьосник)
Публикувано06.12.07 13:23

Избираме 10 човека по случаен начин или тези, които са ни най-несимпатични.

Номерираме ги:

0,1,2,3,4,5,6,7,8,9

Взимаме 1000 бутилки
Номерираме ги:
0 .. 999

Процедурата е следната. За всяка бутилка извършваме следното действие. Кодираме номера на всяка бутилка в двоична бройна система:
567 -> 1000110111

9876543210
1000110111

Там където има 1-ца човека със същия номер отпива от бутилката.

След 12 часа виждаме кои са умрели. Например 2-ри, 3-ти , 6-ти и 8-ми. Това е:

9876543210
1 1 11
0101001100

Десетично 332, значи в бутилка с номер 332 има отрова.

Доказателството ми, че това е и оптималното решение, е: може да се използва само бинарно кодиране, защото опитващите имат само две състояния, а 1000 се кодира с не по-малко от 10 бита.

Сега въпрос с повишена трудност. Кой номер опитващ има най-големи шансове да оцелее?

А на хм решението въобще не го разбрах, хипер мупове някакви.

Редактирано от Пaньo Дoнeв на 06.12.07 13:24.

Тема Re: Интересна логическа задачанови [re: Пaньo Дoнeв]  
Автор Milenn (турист)
Публикувано06.12.07 19:08

да, това е , елементарно.

а на хм не мога да схвана за какви турове говори - според мен само един тур може да се направи, защото фиестата почва след 16 часа , а първия умрял ще бъде след 10-12 часа, т.е. няма време за втори тур.

въпреки че, според мен ще има доста повече умрели от алкохолно отравяне :) - особено някои ще "употребят: такова количество глътки, че после дори и да не са умрели, трудно ще бъде да ги различиш от умрелите :)

така че ако някой иска да се занимава, нека да пробва да сложи и ограничение от максимално 10 глътки ( да речем ), за да може да се определи кой е отровен, и кой - просто пиян

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.