Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 03:04 06.07.25 
Природни науки
   >> Математика
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Семки на пазаранови  
Автор Nedev (истинския )
Публикувано28.03.07 18:58

Бе реших тука да продавам семки на пазара да изкарам некой лев. Нема да ги давам скъпо, по 50ст пакетчето. На ден ше продавам по двеста. Обаче от купувачите половината само ше имат точно, а другите ше имат по левче, та ше трева да им връщам. Затуй отначало още ше се запаса с неколко монети по 50ст - да имам да връщам. Чуда се обаче колко да си зема, така че най-много с 1% вероятнос да са случи да не мога да върна в некой момент. Помогнете!!!

Тема Re: Семки на пазаранови [re: Nedev]  
Автор MAЛOyмeн (yмeн)
Публикувано29.03.07 19:49

еми сметни 1/2^х където х са ти броя връщания и приемаш че са идвали само с по 1 лв през тези х пъти и сега 1/2^х >=0.01 и те това само началото шото после стаа по сложно за мене

Я МИ Е СИЛНО НА УЮ

Автор noTeHHEgaP (ентусиаст)
Публикувано30.03.07 00:36

n - na4alen broi moneti ot 50 stinki.
X{k} - broi moneti ot 50 st. sled k prodazbi, 1<=k<=200
sled k prodazhbi:
P(X{k}=n+k-2i) = k!/[i!*(k-i)!]*(1/2)^i*(1/2)^(k-i), 0<=i<=k (binomial)
tarsim P(X{k}<0)=? => n+k-2*i <0, i>(n+k)/2 => P(X{k}<0) =
SUM {(n+k)/2<=i<=k} [P(X{k}=n+k-2i)] = SUM {(n+k)/2<=i<=k} [k!/[i!*(k-i)!]*(1/2)^i*(1/2)^(k-i)]
tarsim n, taka 4e SUM{1<=k<=200} [P(X{k}<0] < 1%, toest n takove, 4e
SUM{1<=k<=200}[SUM {(n+k)/2<=i<=k} [k!/[i!*(k-i)!]*(1/2)^i*(1/2)^(k-i)]]<1%
омешах ги здраво, мисла че дори и да е вярно трудно се решава

Тема Re: Семки на пазаранови [re: noTeHHEgaP]  
АвторNedev (Нерегистриран)
Публикувано30.03.07 02:28

Трудно ше стане така (да не кажа невъзможно). Мисли за по-хитър начин!

Автор Пaньo Дoнeв (продавам семки)
Публикувано30.03.07 12:51

Здрасти,

Чрез симулация на 100000 продажби намерих, че ти трябват поне 36 монети. Ето и точните резултати:

35 - 98.927
36 - 99.159

И даже и 35.3 монети ще са ти достатъчни.

А ако го сметнеш точно кажи ми дали си получил същия резултат?

Поздрави,
Паня

Тема Re: Семки на пазаранови [re: Пaньo Дoнeв]  
Автор Nedev (истинския )
Публикувано30.03.07 16:42

Не, не получавам тоиа ресултат. И ш'ти кажа що : защото ти предполагаш че всеки идва с вероятност 1/2 с левче или 50ст, а аз изрично съм написал ПОЛОВИНАТА от купувачите имат левче, а другата половина по 50ст. С твойто условие задачата е:
1. Много по-лесна за симулиране.
2. Много, много по-лесна за решаване.
Да спомена още, че голяма част от работата ми минава в симулации на разни процесчета, въпреки това предпочитам да помисля 1 час пред това да пиша 30 мин симулационна програма. От мисленето винаги научаваш нещо, а само със симулации ставаш като шофьор с GPS, дето без него не може да си стигне по вкъщи.
Поздрави

Автор noTeHHEgaP (ентусиаст)
Публикувано30.03.07 20:53

е то и аз предположих че всеки идва с лев или 50 ст с 1/2 вероятност. значи всъщност точно 100 идват с 50 ст., и точно 100 идват с лев?

АвторПaньo Дoнeв (Нерегистриран)
Публикувано30.03.07 21:13

Вярно, че имало разлика. С уточненото условие трябват около 21 монети:
20 - 98.767
21 - 99.273

Не разбрах защо е по-лесно да се симулира предишното, за мен разликата е в един ред. Вероятно ползваш някакъв дървен език за програмиране.

Не знам и дали се решава по-лесно, аз и предишното още не знам как се решава. След време сигурно ще се сетя. В последно време се интересувам от вероятности.

Хубаво е че обичаш да мислиш преди да правиш нещо. И аз обичам да мисля, но ми отнема около 5-6 дни обикновено докато измисля нещо. Когато бързам пък пиша програма за 15-30 минути и карам компютъра да го измисли.

АвторKaтя (Нерегистриран)
Публикувано31.03.07 10:57

С празен джоб вероятността да не можеш да върнеш е 0,099.
Ще ти се скъса джоба от стотинки докато стигнеш вероятност от 99% да можеш да връщаш винаги на 200 купувача.
А иначе по принцип ти трябват 3.50 на дребно за може с вероятност не по-малка от 0,99 да се твърди, че поне веднъж някой ще ти даде 50 ст.

Тема Re: Семки на пазара [re: Nedev]  
Автор Пaлячo ()
Публикувано05.04.07 09:08

Тъй като гледам, май няма да има решение от нас. И на мен ми идва на баир тази задача. При симулация е 21. Напиши вече решение (ако го имаш де)

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.