|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Семки на пазара
|
|
Автор |
Nedev (истинския ) |
Публикувано | 28.03.07 18:58 |
|
Бе реших тука да продавам семки на пазара да изкарам некой лев. Нема да ги давам скъпо, по 50ст пакетчето. На ден ше продавам по двеста. Обаче от купувачите половината само ше имат точно, а другите ше имат по левче, та ше трева да им връщам. Затуй отначало още ше се запаса с неколко монети по 50ст - да имам да връщам. Чуда се обаче колко да си зема, така че най-много с 1% вероятнос да са случи да не мога да върна в некой момент. Помогнете!!!
| |
|
еми сметни 1/2^х където х са ти броя връщания и приемаш че са идвали само с по 1 лв през тези х пъти и сега 1/2^х >=0.01 и те това само началото шото после стаа по сложно за мене
Я МИ Е СИЛНО НА УЮ
| |
|
n - na4alen broi moneti ot 50 stinki.
X{k} - broi moneti ot 50 st. sled k prodazbi, 1<=k<=200
sled k prodazhbi:
P(X{k}=n+k-2i) = k!/[i!*(k-i)!]*(1/2)^i*(1/2)^(k-i), 0<=i<=k (binomial)
tarsim P(X{k}<0)=? => n+k-2*i <0, i>(n+k)/2 => P(X{k}<0) =
SUM {(n+k)/2<=i<=k} [P(X{k}=n+k-2i)] = SUM {(n+k)/2<=i<=k} [k!/[i!*(k-i)!]*(1/2)^i*(1/2)^(k-i)]
tarsim n, taka 4e SUM{1<=k<=200} [P(X{k}<0] < 1%, toest n takove, 4e
SUM{1<=k<=200}[SUM {(n+k)/2<=i<=k} [k!/[i!*(k-i)!]*(1/2)^i*(1/2)^(k-i)]]<1%
омешах ги здраво, мисла че дори и да е вярно трудно се решава
| |
Тема
|
Re: Семки на пазара
[re: noTeHHEgaP]
|
|
Автор | Nedev (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.03.07 02:28 |
|
Трудно ше стане така (да не кажа невъзможно). Мисли за по-хитър начин!
| |
|
Здрасти,
Чрез симулация на 100000 продажби намерих, че ти трябват поне 36 монети. Ето и точните резултати:
35 - 98.927
36 - 99.159
И даже и 35.3 монети ще са ти достатъчни.
А ако го сметнеш точно кажи ми дали си получил същия резултат?
Поздрави,
Паня
| |
|
Не, не получавам тоиа ресултат. И ш'ти кажа що : защото ти предполагаш че всеки идва с вероятност 1/2 с левче или 50ст, а аз изрично съм написал ПОЛОВИНАТА от купувачите имат левче, а другата половина по 50ст. С твойто условие задачата е:
1. Много по-лесна за симулиране.
2. Много, много по-лесна за решаване.
Да спомена още, че голяма част от работата ми минава в симулации на разни процесчета, въпреки това предпочитам да помисля 1 час пред това да пиша 30 мин симулационна програма. От мисленето винаги научаваш нещо, а само със симулации ставаш като шофьор с GPS, дето без него не може да си стигне по вкъщи.
Поздрави
| |
|
е то и аз предположих че всеки идва с лев или 50 ст с 1/2 вероятност. значи всъщност точно 100 идват с 50 ст., и точно 100 идват с лев?
| |
Тема
|
[re: Nedev]
|
|
Автор | Пaньo Дoнeв (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.03.07 21:13 |
|
Вярно, че имало разлика. С уточненото условие трябват около 21 монети:
20 - 98.767
21 - 99.273
Не разбрах защо е по-лесно да се симулира предишното, за мен разликата е в един ред. Вероятно ползваш някакъв дървен език за програмиране.
Не знам и дали се решава по-лесно, аз и предишното още не знам как се решава. След време сигурно ще се сетя. В последно време се интересувам от вероятности.
Хубаво е че обичаш да мислиш преди да правиш нещо. И аз обичам да мисля, но ми отнема около 5-6 дни обикновено докато измисля нещо. Когато бързам пък пиша програма за 15-30 минути и карам компютъра да го измисли.
| |
Тема
|
|
|
Автор | Kaтя (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.03.07 10:57 |
|
С празен джоб вероятността да не можеш да върнеш е 0,099.
Ще ти се скъса джоба от стотинки докато стигнеш вероятност от 99% да можеш да връщаш винаги на 200 купувача.
А иначе по принцип ти трябват 3.50 на дребно за може с вероятност не по-малка от 0,99 да се твърди, че поне веднъж някой ще ти даде 50 ст.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Пaлячo () |
Публикувано | 05.04.07 09:08 |
|
Тъй като гледам, май няма да има решение от нас. И на мен ми идва на баир тази задача. При симулация е 21. Напиши вече решение (ако го имаш де)
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|