|
Тема
|
Запек на игра на дама
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 21.09.04 22:52 |
|
Здравейте математици :)
Вие сте ни последната надежда, че играта ни на дама ще стигне до своя край :)))
Значи попаднахме в следната ситуация:
Аз останах с три фигурки и в тоя случай имам право да прескачам дето си искам. Та прескочих си аз и направих дама, обаче се оказа, че не мога да взема ни една противникова пешка, защото всичките са в дама. Добре де, като не мога да взема нищо играта просто си запича, защото противника не ще да мърда преди да му взема пешка, а аз не мога да взема пешка преди той да мръдне някоя.
Нагледно дамата изглежда така:
Помагайте :)))
Някой може да каже, че такова нещо не е възможно да се получи в дамата, ама ето, че при нас си се получи. Играхме си по правилата, с по 9 пешки, не сме бъркали ходовете (някой да е играл два пъти или нещо такова), ама ето че така стана.
| |
Тема
|
Re: Запек на игра на дама
[re: medusa]
|
|
Автор |
Viper X (just a snake...) |
Публикувано | 22.09.04 15:48 |
|
доколкото знам ако не можеш да вземеш просто не вземаш и той е длъжен да играе нещо... всъщност не виждам защо той не играе нещо, така и така победителя вече е ясен 
C.R.E.A.M.
| |
Тема
|
[re: medusa]
|
|
Автор | Йoнчeв (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.09.04 13:01 |
|
Привет.
Доколкото разбирам от -
"Та прескочих си аз и направих дама, обаче се оказа, че не мога да взема ни една противникова пешка, защото всичките са в дама. "
--> на ход е червения играч. Синият не може да вземе нищо и просто чака червения да играе.
"противника не ще да мърда" (това мисля няма смисъл да се обсъжда, може и противника да не иска да се храни, но това е друга тема:))
Значи червеният "отпушва" една от 4-те дами, които има.
Ако синият "запуши" отворената дама , то червеният "отпушва" още една.
Тъй като синият може да "запуши" общо максимум 3 дами, а червеният има 4 то в крайна сметка червеният ще успее да направи дама и да победи.
Нека да му е честито!
А ако реши може да каже
"Не ща да мърдам". Тогава резултатът от тази игра за нас ще бъде черна кутия.
почитания,
Йончев
| |
Тема
|
[re: Йoнчeв]
|
|
Автор |
medusa (Мамино Меде) |
Публикувано | 24.09.04 15:47 |
|
Благодаря :)))
Значи трябва да мръдне, няма де да ходи... един вид :)))) Ей това не знаехме, дали е задължен да играе или не.
| |
|
|
|
|