Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 00:23 21.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Ja prevedete be, bratleta!нови  
Автор Miroljub ()
Публикувано22.08.00 14:17

Kakvo znachi "afirmacija", "potenciram", "izveshtaj", "veshtachki", "liferuvach", "carina", "postoenje"?

Тема Ja prevedete be, bratleta!нови [re: Miroljub]  
Автор Васил ()
Публикувано22.08.00 14:52

Miroljub написа: >Kakvo znachi "afirmacija", potvyrzhdavane, ukrepvane >"potenciram", nabljagam >"izveshtaj", doklad, reportazh? >"veshtachki", izkustven >"liferuvach", tova ne sym go sreshtal >"carina", mito >"postoenje"? syshtestvuvane

Тема Ja prevedete be, bratleta!нови [re: Васил]  
Автор Juergen Klinsmann ()
Публикувано22.08.00 16:20

"liferuvach"-mozhe bi znachi dostavchik

Автор Desni ()
Публикувано23.08.00 02:45

Miroljub написа: >Kakvo znachi "afirmacija", potvyrzhdavane, ukrepvane Zacvrstuvanje, obratno od negacija, pozitivno proslavuvanje na primer afirmacija na makedonskiot narod. >"potenciram", nabljagam naglasuvam, znachi da mu se dade na neshto pogolema potencija odnosno da se zasili. Na primer vo edna rechenica ako eden zbor e podvlechen ili so golemi bukvi toj zbor e potenciran. >"izveshtaj", doklad, reportazh? Izvestie, report, izvestuva. Poteknuva od vest. Izveshtaj kaj nas se smeta za srpski zbor. >"veshtachki", izkustven znachi ne priroden, od chovek napraven itn >"liferuvach", tova ne sym go sreshtal sluga, obichno vo shtala, konjushar. Znachi nekoj koj sluzhi na drugi obichno za pari. >"carina", mito carina = 1.granichna kancelarija kade se naplatuva taksa na uvezena stoka ( mitnica ), 2. taksata koja se plakja. poteknuva od car, toa shto se plakja na carot. mito kaj nas znachi podkup (bribe) odnosno pari shto plakjash na nekoj da ti svrshi rabota, obichno nezakonska. Na primer na carinikot mozhesh da mu dadesh mito za da ti naplati pomala ili nikakva carina (shverc komerc). >"postoenje"? syshtestvuvane

Тема Ja prevedete be, bratleta!нови [re: Desni]  
Автор Vassil ()
Публикувано23.08.00 04:26

... obratno od negacija ...pozitivno proslavuvanje ...afirmacija na makedonskiot narod. ...pogolema potencija abe Levi, dobre objasnjavash, no ja se vizh kolko chuzhdici si nablyskal pak. Syshto za i "rechenica", "zbor". "Shtala" (tova beshe obor maj) syshto ne e li ot srybski?

Тема Ja prevedete be, bratleta!нови [re: Vassil]  
Автор Laci ()
Публикувано23.08.00 05:33

... obratno od negacija ...pozitivno proslavuvanje ...afirmacija na makedonskiot narod. ...pogolema potencija abe Levi, dobre objasnjavash, no ja se vizh kolko chuzhdici si nablyskal pak. **za da se razbereme. negacija, pozitivno potencija se univerzalni zborovi. Syshto za i "rechenica", "zbor". "Shtala" (tova beshe obor maj) syshto ne e li ot srybski? rechenica e od reche, rech (govor), toa se nashi zborovi. "zbor" mislam srbite nemaat, kaj niv toa drugo znachi (rech) shtala e od germanski mislam. vo angliski e sty. a kaj nas obor se smeta za srpski ili hrvatski.

Тема Ja prevedete be, bratleta!нови [re: Laci]  
Автор Васил ()
Публикувано23.08.00 12:13

Laci написа: ------------------------------- >>>... obratno od negacija >>>...pozitivno proslavuvanje >>>...afirmacija na makedonskiot narod. >>>...pogolema potencija >>abe Levi, dobre objasnjavash, no ja se vizh kolko chuzhdici si nablyskal pak. >**za da se razbereme. negacija, pozitivno potencija se univerzalni zborovi. hajde naistina da se razbereme, Laci. Kakvi sa tezi "universalni" istorii deto gi razvivash? Na teb djado ti govoril li ti s izrazi kato "negativna potencija na pozitivnata afirmacija na makedonskiot narod"? Vtoro, "zbor" dokolkoto znam e vash sobstven neologizym ot "zboruvam", samo i samo da se otdalechite ot prekaleno bylgarskata duma "duma". Poradi syshtata prichina gledate da izhvyrlite i glagola "govorja" i go zamestvate sys "sboruvam". >rechenica e od reche, rech (govor), toa se nashi zborovi. "rechenica" e srybsko za "izrechenie". "zbor" veche ti kazah e novoizmislena ot vas duma. >shtala e od germanski mislam. vo angliski e sty. a kaj nas obor se >smeta za srpski ili hrvatski. dobre, kak e kazval djado ti na "obora" togava, predi da ste bil nauchil nemski? Shte izleze, che ste njamali obori v Makedonija... :-)

Автор Pirinski makedonec ()
Публикувано23.08.00 14:28

В пиринските диалекти за обор се използват и думите ЯХЪР или ИР. Сигурно някаква такава дума са имали и вардарците.

Тема Ja prevedete be, bratleta!нови [re: Pirinski makedonec]  
Автор Васил ()
Публикувано23.08.00 14:36

Pirinski makedonec написа: ------------------------------- В пиринските диалекти за обор се използват и думите ЯХЪР или ИР. Сигурно някаква такава дума са имали и вардарците. да, благодаря. ЯХЪР е или прабългарска, както Добрев твърди, или заемка чрез турски от персийски. Не бях чувал за това ИР досега.

Автор Miroljub ()
Публикувано23.08.00 20:21

Blagodarja na vsichki, podozrenieto mi, che stava duma ili za syrbizmi ili jugoslavski neologizmi, se potvyrdi. Ako pri chetene na "START", "PULS" ili "SONCE" pak nekyde zakysam, pak shte pitam!

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.