|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
Тема
|
Някой може ли да даде подробности
|
|
Автор |
kuduger965O6 ((a.k.a.kudoglu)) |
Публикувано | 14.12.24 13:26 |
|
относно едно скорошно изказване на патриарх Даниил във връзка със сегашното име на храм-паметника (патриаршеската катедрала)?
| |
|
https://glasove.com/intervyuta/patriarh-daniil-pred-bnr-bezrodnitsi-li-sme-ta-da-preimenuvame-hrama-sv-aleksandar-nevski
Бог спас Трампа — но не Америку
| |
|
"Въобще става въпрос за едно голямо неразбиране, непознаване"
Така! Сега имам две молби към теб:
Първата: дай ми твоето собствено тълкувание на проблема, макар тук да сме беседвали по този въпрос. Статията като цяло е много добра, но аз имам предвид проблема с името. На Даниил вече мнението е ясно.
Втората: има ли документи, от които ние може да съдим, какво е познаването и разбирането за личността на Александър Невски на предците ни, взели това решение? Защо точно този "светец", защото точно това име? Какво са знаели българите тогава за тази историческата личност?
| |
|
Доколкото знам, той е бил светия-пазител на Александър Втори, който е водил войната 1877/78 г. От почит към него народа ни е решил така да си кръсти катедралата.
| |
Тема
|
Re: Някой може ли да даде подробности
[re: NAVYBG]
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 15.12.24 13:56 |
|
Да, и аз същото прочетох - патрон на Александър II.
Иначе е много яко - безродници ли сме ние, та искаме да сменим руското име с българско.
| |
|
Ами моето тълкуване е същото като на Патриарха. Мога да добавя, че култът към Александър Невски е дело на Киприан Цамблак (сещаш се кой е):
...Когато през 1381 г. митрополит Киприан (Цамблак) Киевски поема и митрополитския престол на Русия, то една от първите му инициативи е да въведе почитанието към св. благоверен княз Александър Невски, победителят на тевтонските рицари, именно за пример за всички борещи се против татарската напаст.
Бог спас Трампа — но не Америку
| |
Тема
|
[re: cumanich126454]
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 15.12.24 16:22 |
|
"Против татарската напаст" щом е, в РСМ трябва да го славят.
| |
Тема
|
[re: MupaM]
|
|
Автор |
NAVYBG () |
Публикувано | 15.12.24 16:35 |
|
Не Александър Невски, а Цамблак е стимулирал битка срещу татарите, а той, както отлично знаем, е бил българин. С други думи на чист български - нет славьене у сърбославската вукойебина!
| |
Тема
|
[re: MupaM]
|
|
Автор |
Darkages (стар клубар) |
Публикувано | 15.12.24 19:43 |
|
Само им подай, на Дардан Венетски много мислене не требе...
Не че другите са много по- високо, де...
| |
|
Налага се да разделя мнението си в два различни постинга.
Първият ще е по отношение на митрополит Киприян от една страна и Григории Цамблак от друга (не са една личност), като ще проследим родословието и евентуално свързаните с тях (или не) Цамблаковци, включително представител на нежния пол:
Въпросът тук е: какво са знаели за Александър Невски било Киприян, било Гр. Цамблак, извън факта, че сразил шепа западни рицари?
Очевидно е търсен герой, който да вдъхнови населението, преди всичко киевци и съседните княжества, за отпор срещу татарския поробител (литовците едва ли са имали такава нужда, а и Невски със сигурност не е бил техният герой).
Разбира се, за какви са се имали самите те като самоопределение, също е интересен въпрос, след като бащата на Цамблак и брат на Киприян, се е казвал Урик(он), но това е второстепен въпрос, отнесен към главната тема.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | (покажи всички)
|
|
|