|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
Тема
|
Нашенци в Гора
|
|
Автор |
komitaO3 (Зъл и лош) |
Публикувано | 02.01.23 12:02 |
|
В Албания ни третират като българи, в България, като албанци:
С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!
| |
|
Май винаги е така, плюс това, че 'третирането' най-често е свързано с нехаресване на различния. Причини винаги ще се намерят.
Някога, за да може майка ми да направи някаква кариера, ме отглеждаха баба ми и дядо ми. Детството ми премина в едно село, което тогава се водеше Врачанско, а в наши дни Плевенско. Иначе е точно по средата между Враца и Плевен. Всяка ваканция преминаваше там.
Имаше едно момче, което много харесваше сестра ми. Майка ми като разбра и вика "Баш на тия СЪРБИ ли ще си дам детето?!". Така още тогава, без да съм виждал жив сърбин вече знаех, че сърбите са зли хора, лоши хора (нещо като майните на Китодар Тодоров) и не стават за нищо. Тогава не съм си задавал въпроса какви са тия сърби, толкова далеч от Сърбия.
Няколко десетилетия по-късно разбрах, че така наречените сърби, всъщност са чисти българи, избягали от Босилеградско именно защото са българи. В Сърбия те са българи, във България - сърби. Също като гораните.
| |
|
То според някои от Източна България дори и врачани говорят почти на сръбски. Точно вчера един познат от Пловдив (с корени от Беломорска Македония при това) ми вика, че ако чуя как говори на родния си диалект бащата на сегашната му половинка, от Северозапада някъде, щяла съм да си кажа, че на сръбски говори.
Извън майтапа - има го това, за което говорите, доста често и вероятно е обяснимо не само с незнание, колкото и да е дразнещо. Предполагам, тоест надявам се, че навсякъде го има, не само у нас. Било неутрално или с отрицателен нюанс, както в случая с "ония сърби".
Понякога у нас е и като търсене на престиж. На тоя дядо му от Добруджа - значи румънска жилка, на оня от Беломорието - гръцка жилка, и то с гордост. А често дори е съмнително да има данни за такава жилка. Ей, Василка Азисова тия дни по медиите се превземаше, че имала прадядо грък, друг - турчин, и че не било като за нея името Васил.
„...дълбоко там под слоя горен,
загризал тайно сладък корен,
мезон те гледа ококорен!“Редактирано от MupaM на 04.01.23 16:02.
| |
|
Хубаво нещо е родовата памет. :)
| |
|
Имам леля от Кнежа, омъжена за първи братовчед на майка ми. Винаги съм я забелязвал да говори различно, но не неразбираемо. Докато не дойдеха брат и и децата му, във времената когато всяка събота/неделя се събирахме всички възможни роднини на софра. Имах чувството, че нищо не им разбирам. Викам си, северняци. Ама не ми е идвало за сърби да ги определя, макар да ги имах за тотално различни. В същото време, имам съученик и после състудент, до днес приятел, чиято майка е от Червен бряг. Тя пък не говори като онези в Кнежа, сякаш по-източен и е говора. А може би, защото мъжа и е от Симеоновград. А бе въобще, все кореняк пловдивчани сме
С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!
| |
|
Четири години съм живял в Михайловград (Монтана) и околностите. Това би трябвало да е Северозапада, но не ми е направило впечатление говора. По-скоро ме е впечатлявал характера на северняците. (не в тяхна полза). Да си призная - с облекчение напуснах този край и се прибрах на юг.
| |
|
Познавам доста монтанчани. Има и свестни. Като не съм живял там, не мога да генерализирам.
| |
|
Първи братовчед на майка ти ти се пада вуйчо, а жена му - вуйна, а не леля.
| |
|
Лични дългогодишни впечатления от Северозапада: много чисти и открити хора, добри приятели са, ако се сближиш с тях, свикнали са някой да ги направлява /не са особено предприемчиви/, доскоро бяха под силно комунистическо/социалистическо влияние - поколенията до 1989 г бяха като облъчени, силно патриархални доскоро, под силно сръбско влияние - в смисъл, че за тях хората оттатък границата са си техни, торлаци - говорят почти същия диалект. Бил съм в онази част на Сърбия, наистина е така - ако си привикнал на северозападния говор, лесно разбираш тамошните, а примерно, в Ниш не е така. Открай време в този край слушат сръбски турбо-фолк. Но пък и има доста бесни местни български шовинисти :)
Като цяло, бих живял там след пенсия, в някое китно село под Стара планина - красив български край, все още с евтини изоставени селски имоти.
Редактирано от goga на 05.01.23 06:24.
| |
Тема
|
Re: Нашенци в Гора
[re: komitaO3]
|
|
Автор |
goga (изследовател) |
Публикувано | 05.01.23 06:40 |
|
Нормално е да има предразсъдъци - повечето са със странни за българското ухо, по арбанаски звучащи фамилии, с друга вяра. Българинът си е вид селски ксенофоб, пази се от чуждоземците, пък били и българи като него. От друга страна, и държавата ни е една такава селска по мирогледност - имперското отдавна е изкоренено, все сме натиквани в ъгъла последните 100 години, та и затова липсва рефлекс да се мисли мащабно за всичко българско извън България. Като се замислиш, по-добре българи с албански фамилии и мюсюлмани да идват насам, отколкото пущуни и мароканци. Но това си е ирационален народопсихологически рефлекс. Ние, ако бяхме имперци, нямаше да оставим турците да ни отмъкнат гагаузите. За Егейска Македония - да не говорим..
А и да не бъдем наивни, повечето, които драпат за наш паспорт, не е от родолюбие, а да получат достъп да работят в Западна Европа... Та, добре е да се прави някаква отсявка, макар и сегашната да не е много удачна.
Редактирано от goga на 05.01.23 06:39.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | (покажи всички)
|
|
|