|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Повече македонци отколкото татари в България
|
|
Автор |
bash bugarash (мин. на проп.) |
Публикувано | 24.11.22 15:48 |
|
https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/samo-44-naselenieto-se-opredelyat-kato-romi
Към други етнически групи са се самоопределили 79 006 души, или 1.3%. Тук са арменци, украинци, англичани, помаци и т.н. Най-голямата група тук са помаците - близо 15 000 души. Следва руската етническа група, която е петият етнос в България - 14 000 души. За десет години те са се увеличили с над 40%. За българо-мохамедани са се обявили почти 11 000 души. 5306 души са арменците. Украинската е след арменците - 3239 души, но войната вероятно значително е променила тази картина. 2894 са англичаните у нас, 2071 са каракачани, 1625 са гърци, 1153 са евреите, като македонци са се определили 1143 души, като татарска етническа група са се заявили 1129 души. Италианците са 865, поляците - 824, румънците - 683 души. Тези данни се отнасят до етноса, а не до гражданството, уточни Магдалена Костова, шеф "Демография и социална статистика" в НСИ.
Редактирано от bash bugarash на 24.11.22 16:15.
| |
Тема
|
Re: Броят на македонците и татарите у нас почти равен
[re: bash bugarash]
|
|
Автор |
komitaO3 (Зъл и лош) |
Публикувано | 24.11.22 15:56 |
|
Най-хубавото е това:
Лицата, които са посочили, че не могат да се самоопределят, са 15 746 (0.3%). Отговор „Не желая да отговоря“ са отбелязали 63 767, или 1.0% от отговорилите лица. И при двете групи е голям делът на младото население, т.е. статистиците предполагат, че много родители не са пожелали да определят етноса на децата си.
Т.е. имаме доста точна снимка на етническата картина у нас и драстично спадане на хората, които не се самоопределят.
С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!
| |
Тема
|
|
|
Автор |
tormentor (мъчител) |
Публикувано | 24.11.22 16:00 |
|
циганите явно се пишат българи или турци /в зависимост от това дали са християни или мюсюлмани/. за македонистите и аз очаквах подобна бройка - 1000-1100 души /малко по-малка от предишното преброяване/. разбира се, тука освен малък брой местни алкохолици и отрепки /като оня от крумово ли къде беше/, се включват и истински северномакедонци, които живеят и работят в България.
кажи му северномакедонец вместо да го обиждаш
| |
Тема
|
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 24.11.22 16:01 |
|
А като гражданство тези всички са бг (било двойно, или единствено), предполагам? Или всякакви живеещи у нас?
Защото някои групи ми се виждат малко, ако включват и чуждите граждани - гърци, ;) рускини, та и макетата. Северни май има у нас доста, башка от омовците.
Също се чудя дали българомохамеданите са пресечната група на етнос българин и религия ислям, или са опция, отделна от българин (и от помак ).
„...дълбоко там под слоя горен,
загризал тайно сладък корен,
мезон те гледа ококорен!“Редактирано от MupaM на 24.11.22 19:39.
| |
Тема
|
[re: MupaM]
|
|
Автор |
bash bugarash (мин. на проп.) |
Публикувано | 24.11.22 16:10 |
|
Интересно е, че има и помаци, и българи-мохамедани. Явно е въпрос на самоопределение и уклон и показва определени процеси.
| |
Тема
|
Re: Повече македонци отколкото татари в България
|
|
Автор |
NAVYBG () |
Публикувано | 24.11.22 17:05 |
|
През 2011 като македонци се определят 1654, т.е. за 10 години са дали фира 511 макета. Строго погледнато в 2041 г няма да има ни един.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
mulcho () |
Публикувано | 24.11.22 18:03 |
|
На картата в ,,Сега" ми направи впечматление тъмносиния цвят на област Смолян- българи над 90%. Изобщо българомохамеданите там изглежда са добре интегрирани и предпочитат да се изявяват като българи. Дълго време и не подозирах, че добър приятел от този край е помак, позволявал съм си да говоря някой работи за впечатленията ми от обща служба с помаци в казармата и контакти с такива в родния край на майка ми които няма как да са му харесали, но слава Богу изглежда не е злопаметен и обидчив, запазили сме си отношенията. Рус, светъл, при повод пийва, гаджета българки, напълно интегриран. Май в Гоцеделчевско по ги влече към религията, имаше бригада от този край на строеж който наблюдавах, мохамедански имена, спазване на религиозни предписания... имам и наемател от този край, но там религията е силно застъпена, средно и висше религиозно образование, работа в посолството на Саудитска Арабия. С българо-мохамеданите като цяло се справяме добре, значима разлика между пълчищата клали в Батак и днешните ни съграждани.
| |
Тема
|
[re: mulcho]
|
|
Автор |
goga (изследовател) |
Публикувано | 24.11.22 18:07 |
|
Бях свидетел преди 2-3 седмици как турци и българи заедно набиват свинско и пият ракия В Асеновградско. На стената портрети на Ботев и Левски...и Ататюрк
| |
Тема
|
[re: mulcho]
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 24.11.22 18:15 |
|
Помаците, както и родопчаните християни, са в голям дял руси и светли. По-голям от средното за Бг, имам предвид. Покрай изгубването на Сашо от Перник писаха отново и за Абди Абгьов, който през лятото на 2001 прекарал също седмица в планината изгубен, на 4 години и 8 месеца тогава. Виж му физиономията, доста характерен за Родопите тип, и боята (рус като дете и все още сравнително светъл като възрастен).
„...дълбоко там под слоя горен,
загризал тайно сладък корен,
мезон те гледа ококорен!“
| |
Тема
|
[re: MupaM]
|
|
Автор |
goga (изследовател) |
Публикувано | 24.11.22 18:19 |
|
Затворени общности с векове, съхранили са си славянско-тракийските си черти. Макар някои от тях да се имат за кумани
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|