|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
137 години
|
|
Автор |
komitaO3 (Зъл и лош) |
Публикувано | 06.09.22 10:53 |
|
Денес се наваршуваат 137 години после уничтожуването на самостойната румелийска държава, образувана после румелийското востание во 1876г., горд наследник на античкото Одриско царство. Посебниот румелийски народ, биде подложен на мокен егзархийски терор и уничтожуване. Вещачкиот бугарски народ, наследник на монголо-татарите дошле во 7в. на Балканот, ги усвои румелйските земи и ни окупираа ден денес. После империалистичките и колониални свои войни, во почекот на 20в. Бугариа донесе уничтожуване на румелийскиот народ во Одринска и Егейска Тракия, каде оние биле изселени. Нема да заборавим бугарската окупация на нашата свещенна земя. Да живее независна Румелия, да живее румелийскиот народ.
С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!
| |
|
Сега щяхме да си имаме Северджани и Източняци.
Слава Україні!
| |
|
https://bntnews.bg/bg/a/59733-rumelija_hristova_ot_kazanlyk_praznuva_imen_den
| |
|
Стефан Дечев:
Заедно с това случилото се след 6 септември се описва като унизително „присъединение“ на Източна Румелия към България, а Тракия се разглежда като „завладяна“ и „покорена“ страна.
На 5 април 1886 г. във вестника на свалените от власт източнорумелийски директори четем: „Както нашите бащи и деди са предавали нам страшните спомени за кърджалийските времена, така и ний, съвременниците на векът на свободата, ще разказваме за дълги години невероятните злодеяния, които ни слетяха – от собствените наши братя!“.
Появяват се и открити опити да се стимулира и някакъв регионален патриотизъм, насочен срещу Северна България и София.
Появяват се и открити опити да се стимулира и някакъв регионален патриотизъм, насочен срещу Северна България и София. Съвсем неслучайно цанковистите се обръщат към населението на доскорошната „автономия“, като го наричат „румелийци“, описвайки извършените през последните месеци над тях „нечувани и неимоверни престъпления и злодеяния.“
С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!
| |
|
Познавам лично лекарка с такова име, Румелия.
| |
|
Честито Съединение на България!
Интересно четиво, на 99 % съм сигурен, че е дело на виден вальевец!
| |
|
Поне на тоя ден не можем ли просто да се порадваме и да не сме язвителни?
Честито Съединение! Пакар и частично, моят край продължавал да тъне в отоманска мизерия.
| |
|
Че какво невярно е казал Стефан Дечев?
| |
Тема
|
Re: Румелийското име нема да загине!
[re: Darkages]
|
|
Автор |
jingiby (АнТИКВИзатор) |
Публикувано | 06.09.22 20:29 |
|
Аз имам колежка с това име.
Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила!
| |
Тема
|
Re: Румелийското име нема да загине!
[re: DannyDeVito]
|
|
Автор |
MupaM (ordinary юзър) |
Публикувано | 06.09.22 21:21 |
|
Сигурна съм, че нищо, той е историк, т.е. запознат, и е интелигентен. Верните неща можеш така да ги подбереш, че да се създаде впечатление, че са преобладаващи. Или обратното. Или че пресилените оплаквания и обвинения от оня период отразяват точно действителността и прочие.
Той и за македонизма, струва ми се, същия похват ползва.
„...дълбоко там под слоя горен,
загризал тайно сладък корен,
мезон те гледа ококорен!“Редактирано от MupaM на 06.09.22 21:22.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|