Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:40 05.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема 137 годининови  
Автор komitaO3 (Зъл и лош)
Публикувано06.09.22 10:53

Денес се наваршуваат 137 години после уничтожуването на самостойната румелийска държава, образувана после румелийското востание во 1876г., горд наследник на античкото Одриско царство. Посебниот румелийски народ, биде подложен на мокен егзархийски терор и уничтожуване. Вещачкиот бугарски народ, наследник на монголо-татарите дошле во 7в. на Балканот, ги усвои румелйските земи и ни окупираа ден денес. После империалистичките и колониални свои войни, во почекот на 20в. Бугариа донесе уничтожуване на румелийскиот народ во Одринска и Егейска Тракия, каде оние биле изселени. Нема да заборавим бугарската окупация на нашата свещенна земя. Да живее независна Румелия, да живее румелийскиот народ.

С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!

Тема Re: 137 годининови [re: komitaO3]  
Автор Amateur (TrollBuster)
Публикувано06.09.22 11:34

Сега щяхме да си имаме Северджани и Източняци.

Слава Україні!

Тема Румелийското име нема да загине!нови [re: komitaO3]  
Автор bash bugarash (мин. на проп.)
Публикувано06.09.22 13:17

https://bntnews.bg/bg/a/59733-rumelija_hristova_ot_kazanlyk_praznuva_imen_den

Тема Re: Румелийското име нема да загине!нови [re: bash bugarash]  
Автор komitaO3 (Зъл и лош)
Публикувано06.09.22 13:23

Стефан Дечев:

Заедно с това случилото се след 6 септември се описва като унизително „присъединение“ на Източна Румелия към България, а Тракия се разглежда като „завладяна“ и „покорена“ страна.

На 5 април 1886 г. във вестника на свалените от власт източнорумелийски директори четем: „Както нашите бащи и деди са предавали нам страшните спомени за кърджалийските времена, така и ний, съвременниците на векът на свободата, ще разказваме за дълги години невероятните злодеяния, които ни слетяха – от собствените наши братя!“.

Появяват се и открити опити да се стимулира и някакъв регионален патриотизъм, насочен срещу Северна България и София.
Появяват се и открити опити да се стимулира и някакъв регионален патриотизъм, насочен срещу Северна България и София. Съвсем неслучайно цанковистите се обръщат към населението на доскорошната „автономия“, като го наричат „румелийци“, описвайки извършените през последните месеци над тях „нечувани и неимоверни престъпления и злодеяния.“

С властта, дадена ми от интернет, обявявам себе си за експерт във всички области!

Тема Re: Румелийското име нема да загине!нови [re: bash bugarash]  
Автор Darkages (стар клубар)
Публикувано06.09.22 18:14

Познавам лично лекарка с такова име, Румелия.

Автор NAVYBG ()
Публикувано06.09.22 18:18

Честито Съединение на България!
Интересно четиво, на 99 % съм сигурен, че е дело на виден вальевец!

Автор DannyDeVito (досадник)
Публикувано06.09.22 19:28

Поне на тоя ден не можем ли просто да се порадваме и да не сме язвителни?
Честито Съединение! Пакар и частично, моят край продължавал да тъне в отоманска мизерия.

Тема Re: Румелийското име нема да загине!нови [re: komitaO3]  
Автор DannyDeVito (досадник)
Публикувано06.09.22 19:34

Че какво невярно е казал Стефан Дечев?

Тема Re: Румелийското име нема да загине!нови [re: Darkages]  
Автор jingiby (АнТИКВИзатор)
Публикувано06.09.22 20:29

Аз имам колежка с това име.

Войната е мир, свободата е робство, невежеството е сила!

Тема Re: Румелийското име нема да загине!нови [re: DannyDeVito]  
Автор MupaM (ordinary юзър)
Публикувано06.09.22 21:21

Сигурна съм, че нищо, той е историк, т.е. запознат, и е интелигентен. Верните неща можеш така да ги подбереш, че да се създаде впечатление, че са преобладаващи. Или обратното. Или че пресилените оплаквания и обвинения от оня период отразяват точно действителността и прочие.

Той и за македонизма, струва ми се, същия похват ползва.

„...дълбоко там под слоя горен,
загризал тайно сладък корен,
мезон те гледа ококорен!“

Редактирано от MupaM на 06.09.22 21:22.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.