Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:05 04.11.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Достоверна и аргументирана ранглистанови  
Автор DannyDeVito (досадник)
Публикувано19.11.19 10:44

и класация, която съм чел в последните години. Погледнах каква е реакцията в нашата преса, единствената която намерих беше в Дневник, като заглавието беше България заприлича на латиноамериканска страна по качество на живот. Нямам думи, на 43 место, пред Румъния, Сърбия, Турция, Македония и т.нат. сравними с Унгария и Чехия и никой не намери една хубава дума да каже, че нещата не са толкова катастрофални както ги изкарват.
Ето ви и целият линк:

P.S. Ако някой ми изкара нещо подобно показващо че България е била на 27 место 1990 ще съм му благодарен. Сериозно.

Тема Re: Достоверна и аргументирана ранглистанови [re: DannyDeVito]  
Автор komitaO3 (български)
Публикувано19.11.19 10:52

сравними с Унгария и Чехия

Тема Re: Достоверна и аргументирана ранглистанови [re: komitaO3]  
Публикувано19.11.19 10:58

- 43-та
- 39
- 30-та

Можеш да си поиграеш с цифрите и ще разбереш какво имам в предвид.

Автор croesus (anarcho-commie)
Публикувано19.11.19 14:18

На стр. 121.

Само че там класацията е отдолу-нагоре. Номер 1 е Нигер, а номер 130 е Япония. България е номер 104.

Тема Re: Достоверна и аргументирана ранглистанови [re: croesus]  
Публикувано19.11.19 15:05

Интересно е..Унгария и Югославия след нас, ние веднага след СССР и Чехословакия...не го оспорвам, просто малко политически ми се вижда.

Тема Хм!нови [re: DannyDeVito]  
Автор Santo Modesto (стар клубар)
Публикувано19.11.19 20:04

Сравних България със САЩ.

За САЩ, със сигурност знаем за места, където пожарната трябва да си носи вода за гасене на пожар - защото местната вода пламва ако бъде полята върху пожара. Имаше и съдебни дела по такива случаи. В град Кремък (Флинт) още пият бутилирана вода, защото градската вода е изпотровена до там, че не бива използвана за правене на автомобилни части (автомобилните заводи ползват по-чиста вода от тази за хората). Във Филаделфия имаха изпотровена вода - и по САЩ събираха благотворения за засегнатите общини да могат да си купят бутилирана вода и водни филтри. По места в Калифорния, чешмената вода има доста арсеник, от вулканична / земетръсна дейност. И прочие.

Не знам в България някога някъде водата да пламва.

Защо и как САЩ се нареждат над България?! Говоря специфично за достъпа до чиста питейна вода.

Да не говорим за женските права, като достъпа на жените до противо-зачатъчни средства: с оглед ограниченията в САЩ (къде легални, къде парични, къде застрахователни), как тъй САЩ са по-добре от България? Че в това поле, САЩ устремно са се завръщали поне 100 години на зад, още от времето на Реаган. И как САЩ се нареждат над България в този параметър - където самите американци (от образования и размишляващ вид) от години си знаят че са далече зад "нормалните" държави.

Класацията ми прилича на поръчкова статистика. От няколкото параметри, за които имам доста пряка и точна представа, за САЩ и за България.

Редактирано от Santo Modesto на 19.11.19 20:10.

Автор cumanich126454 (русский трол)
Публикувано19.11.19 20:12

През 1990 г., когато за първи път ООН мери този показател, се дават данни за 1987 г., малко преди края на социализма. Тогава България има индекс 0,918 и е на 27-о място измежду 130 държави в света, поставена сред страните с най-висок индекс на човешко развитие. Това означава, че грижата за човека и съответно неговата свобода през предходните десетилетия е била успешна, защото по един комплексен показател страната се е оказала сред водещите в света. На първо място е Япония с индекс 0,996, на 19-о – САЩ с 0,961. От балканските страни само Гърция е малко преди нас – на 22-ро място, а от бившите социалистически държави само ГДР (21-во място) и Чехословакия (25-о място) ни изпреварват. След нас са Югославия на 31-во място, Унгария на 30-о, Полша на 33-то, Румъния на 41-во, Южна Корея на 34-то. След това се оказва, че България катастрофално се е срутила в тази класация.

https://trud.bg/article-5189904/

Публикувано19.11.19 20:18

P.S. Ако някой ми изкара нещо подобно показващо че България е била на 27 место 1990 ще съм му благодарен. Сериозно.

През 1990 г. България е била на 50-то място:

А видно от предишния ми пост, данните на ООН публикувани през 1990 г. се отнасят за 1987 г. Какво падение само за 3 години?

Тема Re: Достоверна и аргументирана ранглистанови [re: cumanich126454]  
Автор mulcho ()
Публикувано19.11.19 20:27

ООН мери на база спуснати от НРБ данни. А в НРБ кой може да провери дали наистина петилетката е изпълнена за четири години и от чешмите течат мед и мляко? Малко повече уважение към публиката трябва, има хора помним.

Тема Re: Достоверна и аргументирана ранглистанови [re: mulcho]  
Публикувано19.11.19 20:39

Тя и самата методика за изчисляване на ИЧР е много отвлечена. Както удачно се споменава:

По словам Брайана Каплана[10], фактически, страна бессмертных с бесконечным ВВП на душу населения получила бы ИРЧП=0,666 (ниже, чем в Таджикистане и Южно-Африканской Республике), если бы её население было неграмотным и никогда не ходило в школу.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.