Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 07:32 29.11.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
Тема Към евроскептицитенови  
Автор goga (изследовател)
Публикувано07.10.18 00:42

Понеже сериозно наспамихме и разводнихме темата за Йован и Перев, предлагам тук всеки честно да си каже мнението.

Торлаков, остави дребнавите заяждания, дай да си говорим по същество.

Казваш ЕС е шит, ЕС е грешка.

Добре, ти си по-голям от мен, помниш ли, ако все пак имаш някакви реалистични спомени преди да заминеш отвъд Голямата вода - каква беше България, примерно 2001 година? Помниш ли заплатите, безработицата, цените? Говоря за период на относително спокойствие и стабилизация след дупката през 96-97-ма?

Вярно, че сега не живееш в Бг, и, че в Северозапада продължава да е много трудно, но поне имаш някакви косвени наблюдения цялостно - трябва много да си изкривиш душата и да кажеш, че България е пропаднала с ЕС, че е по-бедна и по-зле се живее. А аргументът с паспортите да го оставим, макар че той също е много важен. Сега, като те уволнят или като ти фалира бизнесът, винаги има възможност, ако си здрав и в кондиция, да отидеш да поработиш някъде в Чужбина и да се чувстваш що-годе човек.

Кажи ми каква е алтернативата, ако не бяхме в ЕС. По-богати ли щяхме да бъдем, по-малко корумпирани ли или по-социални?

Тук не сме малки деца. Едва ли има някой да идеализира определена система или политически съюз. Да, в ЕС има доста минуси. Да, държавата ни не е това,което искаме да бъде. Да, краде се много. Но трябва да си много голям наивник да не помниш мутрите и зараждането на олигарсите, показните разстрели - в годините предхождащи ЕС. Хич да не е, сега такива като Б.Б. се стараят да правят някаква политика, приемлива за Брюксел. Да, бошлав работа е, но не е като да се пусне коза да пасе на воля в градината със зарзавата.

Всъщност макроикономическите данни показват точно това: въпреки цялата корупция и липса на предприемачески стимули, икономиката расте, БВП расте, заплатите растат. Да, не е това, което искаме. Ама, не живеем в идеален свят. Аз не виждам как без ЕС бихме могли да забогатяваме като общество, да се модернизираме и технологизираме. Просто нямаме финанси и капацитет да го направим сами. Който се надява, че Русия ще му компенсира това, е голям наивник. Тя сама себе си не може да компенсира, щом средната заплата там е доста по-ниска от тази в "най-бедната европейска държава", както с кеф ни наричат по путиноидните кремълски медии.

Кажете вие с Дамаскин как България да върви напред, щом смятате, че ние ,които сме за ЕС, не ги разбираме нещата?

Това, което е било преди 1989 г, го зарежи. Няма да се върне. А и да беше останало, вероятно щяхме да сме десетки пъти по-мизерни от тогава сега.

Между другото, макар Комитата да ми скача за щяло и нещяло напоследък, и аз мисля като него, че Орбан е балон и кьорфишек - в България няма опасност от бежанци и транссексуални /оставяме настрана форсмажорни обстоятелства - Ердоган да реши да прави мизерии умишлено/, че чак толкова да се истеризира на антиевропейска реторика. Бежанците разбраха, че Ганьо бие, обира и държи гладни бегълците, минали през границата. Пари да им даваш, не щат да остават.

Редактирано от goga на 07.10.18 00:58.

Тема Re: Към евроскептицитенови [re: goga]  
Автор TheGiverAndTheTaker (истински)
Публикувано07.10.18 01:44

Плоско, брате.

Отворените граници са нищо. Германските продукти заради ЕС ли се продават? Мерцедес-Бенц има във всяка точка на света.

Пример за успешен бизнес, и модел за подражание е един човек, който произвежда български бронежилетки от най-високо качество и изнася за цял свят. Матраци ТЕД се продават в цяла Канада, макар да е на един океан разстояние. Италианските дрехи заради ЕС ли се продават?

Япония в ЕС ли е? Клавиатурата, на която ти пиша това е Fujitsu, и при теб има японски продукти. Майката му е бачкане, стратегия, дипломация. Подпирането на ЕС, Русия или каквото и да било от този род, е смислено колкото подпирането на дръжката на лопата.

Знаеш ли как е "Произведено в Германия" на немски? Не знаеш, защото не го пишат никъде. На тях стратегията им е да използват съвременната lingua franca и да набият в съзнанието на хората "Made in Germany", в днешни дни този надпис продава всичко, независимо дали е качествено, или е пълен боклук.

Освестените държави си гонят интересите, а ние гледаме новини и разтягаме локуми.

.........................
В един спор печели загубилият, защото научава нещо ново.

Тема Re: Към евроскептицитенови [re: TheGiverAndTheTaker]  
Публикувано07.10.18 02:31

Добре, плоско е. Покажи как не е плоско.
Щото общи локуми всеки може да раздува как било в Япония, каква марка била Мерцедес. Ако баба ми беше мъжка, ама не е.

С такива пожелателни приказки едно време ни залъгваха като пионерчета.
Дай конкретно.Аз те питам - такава, каквато е България днес и преди 15 години, с мутри, с ченгета, с червени капиталисти, с изроден народ и население, с ниска конкурентноспособност и крадливи управници и политици - какво друго може да направим, за да има някакво видимо осезаемо развитие. Сега, колкото и да плюеш твоя любимец Боко, колкото и да му се смеем за магистрали, Трайчо Трайковци, Гинки, Калинки - на тази територия нещо се случва, нещо става, тя се изменя към относително по-добро всяка година. В личен план всеки може да търпи неудачи, това го зарежи. Гледай общата картина, гледай народът как пълни количките в Лидъл и Била, как яде и пие като разпран по ресторанти и кръчми и прави резервации за почивки в Гърция и на Банско.

Иначе, с общи приказки: това трябва, онова трябва. Трябва, ама не е. Японци тук не можеш да внесеш, нито кинези. Такъв е материалът, такива са особеностите, това са даденостите. С това направи нещо.

Публикувано07.10.18 02:50

Между другото, знаеш ли защо китайците направиха "Тракия икономическа зона"? Не заради България сама по себе си. Ние какво сме - една шепа народ, никакъв пазар и покупателна способност. Изведнъж станахме ценнни, защото можем да се окажем врата, трамплин на китайски стоки и ноу-хау към 500 милионен пазар.
Е, това, ако можем да използваме. За разлика от нас, унгарците много добре го правят.

Македония може с китайски капитали да си живее добре. Но защо китаецът или японецът да идва в Македония, какво да прави там? Няма и 2 милиона население, ограничени ресурси, няма море, нищо няма. Защо да ходи там? Няма изгода.

На нас никой не ни е виновен, че спахме 10 години. ЕС дава възможности и отнема възможности. То не е толкова и само заради фондовете. Видяхме - те се крадат. Другото е по-важно. Общата среда, пазарите, инвестициите. Новият тип манталитет и работни навици.

Редактирано от goga на 07.10.18 02:50.

Автор tuzlija-179435 (стар вълк)
Публикувано07.10.18 08:30

"Обществото боледува,
обществото не е в ред,
обществото прави, струва -
крачи все напред."

Публикувано07.10.18 10:28

Така беше....

Тема Re: Към евроскептиците [re: goga]  
Публикувано07.10.18 22:30

Ми ти добре си го написал.

В отговор на:

[...]
някакво видимо осезаемо развитие
[...]
на тази територия нещо се случва, нещо става
[...]

На тази територия се случва нещо, което няма нищо общо с развитие.

При влизането си в ЕС, България започна да се рее в мантията на Клуба на богатите. От Европа към нас започнаха да се носят прилични автомобили втора ръка, пари от емигранти и т.н. Това не е развитие.

Президентът Румен Радев показа как не е плоско, но пострадалите от черно бели телевизори с гама лъчение, които тълкуват всичко по оста проруски-прозападен (черно и бяло), няма как да разберат това, което той прави.

От Втората световна война до ден днешен, САЩ се опитва да предотврати икономически съюз между Германия и Русия, сети се сам защо.

Реалния шанс, който ЕС даде го пропиляхме като идиоти.

Росен Плевнелиев дрънкаше, че Русия е агресор, колкото да каже нещо, с дълбокия замисъл да излиже задника на Запада профилактично.

Отлични дипломатически отношения с Руската Федерация --> евтини суровини през Черно море --> европейско ноу-хау --> сглобяване на останките от комунистическата индустрия --> привеждане във функционален вид --> продавай евтини и качествени български автомобили в Африка, в Близкия изток, в САЩ, в ЦЯЛ СВЯТ. Никой не може да ни спре, ще ги купуват, защото имат нужда от тях.

Ако мислиш, че това са локуми, просто не разбираш. Давам ти конкретен пример.

Колосалната българска модна фирма Desizo Monni попи ноу-хау от Италия с пълни шепи и сега е такъв колос, че даже ние българите нямаме пари да си купим хубавите им дрехи, поради което пуснаха дъщерна марка с по-ниско качество. Това можеше да се направи с останките от машиностроенето, текстилната индустрия, химическата индустрия, et cetera, et cetera.

Вместо да правим умното, нищо даже и тъпото не правим... Младите пращат пари от Холандия и с тях старите купуват холандски зеленчуци от Лидел.

Има сайт madeinchina.com, къде е madeinbulgaria.com, пълно с евтини, но хубави продукти, наистина произведени в Европа? Защо никой не знае за Sparky? Те калашниците ни купуват, просто защото знаят, че са най-качествените, та Чавдарки и Мадара ли няма да купуват?! Ще купуват като бесни.

Заключението е, че проф. Иво Христов е дебил, но е прав, че и другите са дебили.

Публикувано07.10.18 22:43

Аз пак казвам: всичко това е добре, което си го написал, но не е реалистично според мен. Ако беше приложимо, щеше да се случи до 2007 г. Но не се случи.

Да, руският пазар е важен, би било добре да го имаме и него, но опитът показва, че с пласиране на селскостопанска продукция и евтини некачествени машиностроителни продукти - не сме прокопсали особено. Газта и 5 пъти на поевтинее, България по-богата няма да стане. Това е нещо като да дадеш аспирин на болен от грип: да, може да има леко облекчение, но реално не лекува.

И аз искам да сме Силиконовата долина на Източна Европа, да правим БМВ и ауди, по улиците ни да ходят само гении, армията ни да е регионално страшилище, и от никой да не зависим.... Но в реалния живот не е така. И никога няма да бъде.

Да ти кажа какво РЕАЛНО би се случило, ако не сме в ЕС:
безработица 25-30%,
доходи - около 250-300 евро средна заплата
постоянен бюджетен дефицит
още провече и по-големи улични дупки
няма метро, няма магистрали
Боко въобще нямаше да играе ролята на приятел на Меркел, а направо щеше да си бъде местен сатрап, български еквивалент на Ердоган и Путин

Мисълта ми е - този филм сме го гледали. Знаем се. Няма кой да заблудим освен себе си.

Редактирано от goga на 07.10.18 22:49.

Публикувано07.10.18 23:12

Не ти говоря за излизане от ЕС и присламчване към Руската Федерация, нито за "необятния руския пазар". За обратното ти говоря.

1. водим балансирана политика по оста Запад-Русия;
2. не дразним никого;
3. не вкарваме газ, а всичко - от стомана до индий. Русия има всякакви суровини от А до Я. Тя с това се издържа.
4. работим като волове, без много философстване.
5. отиваме в случайна африканска държава и удряме на масата камион, здрав по български, евтин по български.

Дали е възможно? Възможно ли беше аз досега да съм праснал някоя Мис България?
1. много е трудно;
2. абсолютно възможно е;
3. от мен зависи;
3. аз съм си виновен;
4. още не е късно.

Публикувано08.10.18 08:14

"Дали е възможно? Възможно ли беше аз досега да съм праснал някоя Мис България?
1. много е трудно;
2. абсолютно възможно е;
3. от мен зависи;
3. аз съм си виновен;
4. още не е късно."

То всичко е възможно, но ние обсъждаме по-вероятното

Ако съдебната система еди какво си...
Ако вкарат в затвора еди кои си...
Ако персоналният компютър "Правец" беше станал десето поколение...
и "Булгаралпин" не го бяха забранили....

Да, хубаво би било, ако някое АКО, се осъществи в реалността, но аз предпочитам, без хипотези.

За мис България. По-вероятно е да праснеш миската само мисловно и пак да се задяваш с Пенка от втория етаж.

Да, съгласен съм, все някога нещо от изброените "ако", ще се случи, но наведнъж - едва ли. Би било революция, а досега революциите ни нещо не се получават.

Проблемът на членството ни в ЕС беше, че всички си въобразяваха, че на 1 януари 2007 г ще се събудим други хора в друга държава. Ами, не стана. Мутрите и олигарсите си останаха. Крадливите политици също. Мрънкането и черногледството ни също си беше същото. И затова след няколко години мнозина започнаха да обясняват как от ЕС полза нямало.

Що да няма? Сравнявай не състоянието на нещата на 1 януари 2007 или на 1 януари 2009 г, а сега спрямо преди 10-15 години. Разликите са доста. Може да не са това, което очакваме и искаме, но това е в реалността.

Редактирано от goga на 08.10.18 08:20.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.