Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 19:48 09.05.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Какво печели Македониянови  
Автор TheGiverAndTheTaker (истински)
Публикувано03.09.18 13:47

от обединение с България

Според мен те не осъзнават какво означава това.

Ако Македония се анексира от България начаса, македонците директно ще забият един голям и четвъртит в задниците на чуждите политици, които ги притискат да направят компромис с идентичността си, приемайки смешни названия.

В България македонската култура никога няма да умре. Вярно е, че ние я възприемаме като част от българщината, а те като нещо отделно, но е факт, че тук ще могат да се наричат македонци, а не северномакедонци (славяни), уточнение: Скопие; идентификационен номер 0154.

Членството в ЕС и НАТО е ясно. Ще се налее и някой лев в Македония. Да се слеят с българската македонска култура за тях е най-доброто, защото идентичността им, не само че ще е перманентно защитена от затриване, а дори ще стане много по-автентична.

Това с Египет, Александър Велики и т.д. са абсолютно загубени каузи. То даже не е сигурно, че е бил грък, та не знам как ФИРОМ смята да докаже, че е писал на караджица.

.........................
В един спор печели загубилият, защото научава нещо ново.

Тема Re: Какво печели Македониянови [re: TheGiverAndTheTaker]  
Автор goga (изследовател)
Публикувано03.09.18 14:29

Да, де, ама, за да стане, трябва да признаят, че македонците са българска етнографска група

Или поне допреди 70 години са били.

Тема Re: Какво печели Македониянови [re: goga]  
Публикувано03.09.18 14:56

В отговор на:

Да, де, ама, за да стане, трябва [...]

Как да го признаят, с подпис и печат ли?

Пич, България е люлка на толерантността. Тук има всякакви българоиди, като аз врагове не виждам никъде.

Няма нито едно обединение, което да е задействано въз основа на задълбочени научни изследвания. Това последното изобщо го забрави — честна историография няма да доживееш.

Тема Re: Какво печели Македониянови [re: TheGiverAndTheTaker]  
Автор goga (изследовател)
Публикувано03.09.18 15:38

Е, как да се обединим, ако започнат да правят митинги в памет на репресираните омовци

Слез на земята

Тема Re: Какво печели Македониянови [re: goga]  
Публикувано03.09.18 16:48

В Република България досега успешно са отбили толкова много протести, че никой вече не протестира за нищо.

Няма по-ефективно откъсване на Македония от сръбската индоктринация, от това да се намира в България и да е под шапката на българските медии.

Тема Re: Какво печели Македония [re: TheGiverAndTheTaker]  
Автор nord000-154744 (старо куче)
Публикувано03.09.18 23:17

Парите,приятелю,парите.Вместо управляващите в Скопие да се гушат,те ще отиват в София.Но това е само един от многото елементи,които пречат.

Тема Re: Какво печели Македониянови [re: nord000-154744]  
Публикувано03.09.18 23:41

Делян-Пеевската империя е много по-силна от мафията в Скопие. Шефът на БКП/ГЕРБ и съдружие ще им отклонят паричните потоци и ще ги смачкат с милиционерския ботуш много лесно, стига да видят възможност за това.

Редактирано от TheGiverAndTheTaker на 03.09.18 23:42.

Тема Страничен погледнови [re: TheGiverAndTheTaker]  
Автор Santo Modesto (стар клубар)
Публикувано04.09.18 05:20

Тук (в наше село в Тексас) водим колите ни за годишен механичен преглед на гръцки сервиз (защото англо-американците го отбягват, и там ние няма нужда да чакаме, и получаваме мигновено обслужване). Та, синът на единият от собствениците (те са двама съдружници) ми се пада колега, следователно бащата се усеща длъжен да ме осведоми за най-скорошните развития по американо-гръците отношения, винаги теглейки към остров Корфу, от който им е бил произходът, някога. Нещо като уважение към мен, и да подчертае как и аз, и синът му сме впрегнати в една каруца, така да се каже.

И веднъж ми бе изнесена интересна сказка относно македонците. В сбит преразказ, македонците НЕ са били гърци, защото Олимпийските Игри са канели ЕДИНСТВЕНО гърци за участници - а няма случай македонец да е бил поканен в Олимпиада. Македонците са залитали по гръцката култура, от комплекс за малоценност, и от желание някога да бъдат признати за гърци - но това никога не се било случило. И когато Александър Македонски завладява градовете-държави в Гърция, той запазва личните си про-гръцки отношения и връзки, с ЛИЧНИ приятели и познати, но на ДЪРЖАВНО ниво не бил допуснал нито един "гръцки" грък до позиция на влиятелност и сила - като отмъщение за гръцкото недопускане на македонците в елинската общност.

Не знам колко от съдържанието на сказката е вярно; да съм честен, гръцки позиций не ме вълнуват до там че да си губя времето да проверявам. Аз съм на мнението, че в териториалните спорове основното разрешение идва чрез грубата сила, а какво населението в оспорваната територия мисли за себе си, как се само-определя, и прочие чуствености, са безпредметни: при наличие на нужната сила и желание, всяко население може да бъде изгонено или изтребено и заменено с друго. Но мисълта ми е за възгледите на гърци, които нямат пряка въвлеченост в македонската каша (те повече се вълнуват от гръцко-албано-италианската динамика), и - даже ако изявленията са про-гръцки, както е редно да очакваме, те пресичат част от македонистките опити да се правят на каквото и да могат - стига да не са българи.

Самите римляни, когато завладяват Балканския Полуостров, заедно с всички гръцки градове-държавици (които никога не са били обединени в държава "Елада"), и завладяват Македонското Царство, никога не споменават за наличието на "македонци" - макар че споменават за наличието на "гърци". По административна нужда, Рим групира гръците градове-държавици в провинция "Гърция" - предполагам от уважение към етноса там, но Рим не намира за нужно да зачете "македонски" етнос, и провинцийте в които е било Македонското Царство получават различни, не-македонски имена. Все едно. Минало бешело. След Третата Световна, дала Господ, положението ще бъде поправено, и България ще си възстанови необходимите граници.

Редактирано от Santo Modesto на 04.09.18 05:22.

Тема Re: Страничен погледнови [re: Santo Modesto]  
Автор Dean Dimov (Мумджиев)
Публикувано04.09.18 07:24

Това последното не го разбрах, има римска провинция Македония, разделена впоследствие на Македония прима и Македония секунда. После има диоцез Дакия и Македония, в който влизат и земите на континентална Гърция.

Тема Re: Страничен погледнови [re: Santo Modesto]  
Публикувано04.09.18 11:06

Македоните при всички случаи имат тракийски елемент. Зонара пише, че са българи.

С наличната книжнина нищо не може да се докаже със сигурност.

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.