|
Страници по тази тема: << 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | (покажи всички)
|
Всъщност, това което съм установил през всичките тези години на тоя форум е, че почти всички списващи ентусиасти тук нямат представа какво означава на човек роден и израстнал в Македония, особено от нашите поколения (т.е. над 40) да пише, да размишлява, да пита и прави заключения различни от официално и неофициално приетите в Македония, че и да разкрива дори личността си. За мене това е смелост на която много малко хора са способни.
| |
|
нештата по тези вапроси са кореннео променени в последните 10-15 години, преди това и аз не сам го правил. Лично аз имам голјамо штастие да професионално а и приватно не сам обрврзан и не сам зависен от никого и ништо в Македонија нито икономически в смисал професионалните ми ангажменти а нито пак политически в смисал партијна припадност и пр, така че сам сравнително свободен да говора това което го мислја за наши условија. И всепак, през целиа ми живот аз останах по саштество македонист, но човекољубец.
Накрая обаче разбрахме,че не се познаваме и че сме изгубили жизнените връзки помежду си(В.Перев)Редактирано от SashetoBE на 05.05.20 16:41.
| |
|
Ти не си зависим, но донякъде. Но семейството ти, родата, близки... ето ти сам признаваш и те боли, че губиш уважение и приятели около себе си, няма как да не зависиш.
Но пък съм оптимист за теб, повярвай, много скоро ти ще си обявен за визионер и интелект в същата тази среда
| |
|
аз не сам од тези активните и изјавени балгари и балгарофили които се експонират по разни начини преку медиите, телевизиите, балгарските дружества и организации, НПО та итн. Не ставам балгарски знамена на профила на ФБ не поствам поздравни за БГ прзницте по социјалните мрежи и не пљувам постојано по државата си и историците и новинарите и пр. Просто, аз не се чуствам за балгарин и не сам савсем најасно как човек роден воспитан и образуван като македонец-македонист и југословен може така да се чуства. Оти едно е ти да осознаеш некои исторически факти и разбереш генезиса на нештата но савсем друго е да можеш да го осетиш ватре в себе си като сопство. Искљочение бих направил за хората израснали во семејства кадето балгарското вапреки всичките нештастија се е задржало силно и живо и се пренасја на децата. Донекаде ги разборам и другите хора които го правјат, макар да е дискутаиблно доколко нјакои от тјах наистана и така го чустват или правјат го от други причини или оти просто еј така е станало модерно. Аз просто по некакви обстојателства сам имал можност да разбера, прочета и науча малко повече по темата и смјатам че сам должен това да го споделјам с хората заштото вјарвам че това е истината, както вие тук сте го споделјали с мен и се оптивам да го првја по најбезболен и ненаметлив начин. Ех,разбира се, вапреки претпазливоста понекога стават “инцидиенти“ штото темата е много деликатна и да, може да биде болезнено и непријатно дури разочаравашто когато пријатеља с които не си се виждал от деценија или братовчеда или познаника, разбере че си станал “националет предател“ , нарочито в моменти когато темата става политически актуална и старстите се разгорват. Да, може да боли това, и да, непријатно е и жалко понекога и за мен а некојпат и за блиските но реално следствијата не са сериозни и надјаваме се така да остане. Аз не мислјам да спра.
Искрено казано, силно се опасјавам от вазможноста да се окажам чак толкова голјам “визионер“ , особено ако имаме предвид заглавието на тази тема и посоката в која тргват политическите процеси, оти в момента когато аз станам интелект това което е останало от МАкедонија може да го нјама. Всашност, това че аз тук там говорам по темата и предупреждавам понекога е точно с идеја това да не стане.
Накрая обаче разбрахме,че не се познаваме и че сме изгубили жизнените връзки помежду си(В.Перев)Редактирано от SashetoBE на 06.05.20 12:36.
| |
|
Вече няма политическа структура зад югословенската идентичност. Тя не може да съществува, освен в главите на хората от твоето поколение. Тя няма как да се пресъздаде обаче в главите на твоите деца.
Текат много силни политически процеси, при които Македония е периферия, но политиците ви искат да сте вътре в тях. Дали ще опазите идентичността си вече не зависи само и толкова от Вас. Този процес може да го гледаш пасивно и никой не може да ти попречи да си македонец, но Македония, каквато ти я схващаш като своя родина не е държава на една народност и не може да остане в някакво райско благоденствие, каквото си мислите, че би могло да съществува. Идеалният образ, който ти имаш за държавата ти не отговаря и няма как да отговаря на действителността.
Като гледам и вие не знаете кои сте и къде отивате. А това което става и необходимостта да се съобразите с българската позиция никак не помага. Чета завчера в "Поглед" под една статия читателка написала, че захар била влашка дума, а българската била като македонската - "шекер". Шекер несъмнено е турцизъм и несъмнено чуждица както за българския, така и за "македонския" Когато не знаеш кой си, къде отиваш и за какво си тръгнал натам работите са много зле.
Пожелавам си такива като теб да са добре и да не се поддават на ксенофобия, разделение и омраза, защото това може много лесно да стане и от това губим всички. Противопоставянето на тези малки и слабо населени територии, каквито са двете ни държави и въобще балканите не е донесло никому добро.
| |
|
Може да се изненадаш, но аз много добре знам за какво говориш. Пак ти казвам, Господ ме дари с приятели подобни на теб. Мога да кажа абсолютно същото за себе си, само че огледално :-) Доста са ме обвинявали в македонизъм тук, но аз не съм такъв, нямам такова усещане, не вярвам, че човек роден и израсъл в България може да бъде македонец във вашият смисъл, по-скоро съм болен български националист ..., просто съм македонец и имам светоусещането и сетивата, които на "истинските" българи им липсват.
Наистина ще ми бъде удоволствие да се запознаем. Нека отмине тая пандемия-комедия и ще се видим живот и здраве
| |
|
Захар, Шекер, Sucre, Sugar...
А на македонски има ли дума "полиШЕКЕРИди", например...
| |
|
радвам се
Накрая обаче разбрахме,че не се познаваме и че сме изгубили жизнените връзки помежду си(В.Перев)
| |
|
Мерси
Накрая обаче разбрахме,че не се познаваме и че сме изгубили жизнените връзки помежду си(В.Перев)
| |
Тема
|
Откас от најновата македонска историја
[re: SashetoBE]
|
|
Автор |
SashetoBE (рекордьор) |
Публикувано | 21.12.20 17:15 |
|
през анализ на един од нејните преки учасници участвал в много от битните моменти и решенија. Човека които беше алтернативата на Груевски.
Между другото, един от многоте хора кој рјаско промени вокабулара кам Балгариа след балгарскиа објаснителен меморандум.
Накрая обаче разбрахме,че не се познаваме и че сме изгубили жизнените връзки помежду си(В.Перев)Редактирано от SashetoBE на 21.12.20 18:11.
| |
|
Страници по тази тема: << 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | (покажи всички)
|
|
|