Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 01:22 13.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема Баба Ванга била македонка по националност?  
Автор racial (ентусиаст)
Публикувано06.06.13 15:12

В македонско списание препечатват снимки на паспорта на Баба Ванга качени в Мрежата от ОМО :

http://grid.mk/read/news/505188121/3283441/baba-vangja-nikogash-ne-bila-bugarka-foto-od-pasoshot-dokraj-se-pishuvala-makedonka

След 1945 г. БКП в Пиринска Македония започва курс на македонизация в народностен смисъл на коренното население. За преброяването през 1946 и 1956 е писано - къде тихомълком, къде насила, къде с охота от комунистите 70 на сто са изкарани македонци. Лично аз помня един братовчед, който имаше паспорт с народност "македонец", издаден дори след 1964 г. (когато той навършва 16 г.) в МВР-Шумен - практически във времето след ликвидиране на този курс на Партията и възвръщане към националните позиции.
Що се отнася до паспорта на Баба Ванга - много е важно кога е издаден преди или след 1958 г. Ако е преди тази дата всичко е ясно, но ако е след това става интересно...

Тема Re: Баба Ванга била македонка по националност? [re: racial]  
Автор kyмaнич (рекордьор)
Публикувано06.06.13 16:16

Като че ли не знаеш за зорлем македонизацията след 1944 г. (имаше един документален филм за Ванга, където този въпрос бе засегнат). За сверка виж личната карта на мъжа на Ванга от преди 1944 г.:

Тема Re: Баба Ванга била македонка по националност?нови [re: kyмaнич]  
Публикувано06.06.13 16:32

...най-ненадейно се оказа, че Ванга е била записана македонка – казва Тадаръкова - Открих човека, който я е записал, в Петрич. Той се казва Георги Янков, виден човек в Петрич, бил е директор на предприятия, сега е възрастен, около 80-годишен. Той лично е записал Ванга македонка по времето, когато по искане на Георги Димитров и Коминтерна са карали хората в Пиринска Македония да се запишат в паспорта, че са македонци. Това е било свързано с утопичната идея на Коминтерна за Балканска фердерация, която по-късно се разпада. Интересно е какво се е случило с Ванга. Този човек разказва: “Отивам на ул. “Опълченска” да записвам хората като македонци. И от цялата улица имаше само 3 семейства, които се противопоставиха да се запишат македонци. Едно от семействата беше на Вагна”. Тя и мъжът й не искали да се запишат македонци. Ванга ненавиждала Тито и идеята Пиринска Македония да стане част от Югославия. След това обаче властта казва, че ще има наказани, ако отказват да се запишат, щели да ги смятат за “опозиция” на комунистите и тогава всички се записали.

Публикувано06.06.13 16:39

Интервю с Георги Янев:
- При преброяването аз бех преброител на ул. „Опълченска”, на която живее баба Ванга. Имахме поръчение да запишем хората „македонци”.
- Ама, от кого?
- Поръчение от властта тогава, от официалната политика.
- Дали Георги Димитров е наредил?
- Не знам кой е наредил. По решение на правителството в нашия край требваше да записваме хората „македонци”. И ние немахме проблеми с повечето хора. В тая улица имах само 3 семейства, които отказаха да се пишат македонци. Петър Витларов, Наско Трънчев и баба Ванга.
- Тя отказа да се пише „македонка”?
- Да. Отказа да се пише „македонка”. Казва: „Абе, ке пишем, ама македонците отидоа към Тито и ще си имат неприятности!” И това беше. Опитвах неколко пъти, двоумеше се и накрая се записа „македонка”.
- Тя по това време какъв паспорт имаше? Български?
- Па, всички беха българи. Всички беха българи!
- Коя година стана това? Кой месец?
- 46-а година, декември месец. Имаше тогава вероятност, ако ни пишат „македонци”, да ни присъединят към Югославия. И тогава, си спомням, на голямото съвещание в града изявени комунисти станаха и казаха: „Ама как ще се пишем македонци? Ние сме българи. Всички тука!” В Петрич преобладават бежанци. „Всички сме бегали от нашите родни места като българи”. И излезнаха учени да доказват!: „Ние сме си българи, това никой не отрича. Обаче в антифашистката борба през Втората световна война се измениха условията и сега вече се обособява нова нация!” Вие Венко Марковски го знаете. Много известен поет. Пролетарски поет. По това време беше министър в македонското правителство. Венко Марковски написа една поема. Казва се „Роби”. И в тая поема заключава, аз съм запомнил неколко думи, че се формира нова македонска нация.
- В Македония твърдят, че Ванга е македонка, защото е родена в Струмица.
- Тито сметаше, че всички ние тука сме македонци.
- Кажете ми за самата Ванга. Вие ли я записахте „македонка” в крайна сметка?
- Ами, ние накрая я записахме.
- Има ли наказание за човека, който не се записва „македонец”?
- Не. Немаше. За моята улица немаше наказание. Обаче тогава ги считаха тия, които не искаха да се пишат македонци, за опозиция.
- Че са против властта?
- Против властта. От това ги беше страх.
- А 41-а година Струмица влиза в рамките на България, нали?
- Е, тогава цела Македония бе в рамките на България. И те се считаха за освободени от сърбите.
- Че са се освободили от сърбите?
- Ама, разбира се! Така беше.
- А пък сега ми казаха там, че ние сме ги окупирали.
- Сега не знам, но тогава те ни считаха за освободители.

Тема Re: Баба Ванга била македонка по националност?нови [re: racial]  
Автор Щъpkoт (fyromophagos)
Публикувано06.06.13 19:50

Това значи, че в България македонското малцинство е уживало сите права чак до ден денес....

Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".

Тема Re: Баба Ванга била македонка по националност?нови [re: Щъpkoт]  
Автор Zaples (Разсеян такъв)
Публикувано06.06.13 20:31

Има ли още неизровени кости? Превеждал съм много пъти от унгарски на македонски и обратно. Останах смаян, когато македонците разбраха, че влагам и капка ирония в изговора на унгарски. Идеше реч точно за погребани кости. А имам опит в скритото говорене поне на 4 езика.

Македонија има потреба од Македонци , не од Македончиња

Тема Re:тия по-добренови [re: racial]  
Автор Цakи (оД Цаконица)
Публикувано06.06.13 21:11

да търсят ключа за тех у албанците, както тя каза...

Тема Re: Баба Ванга била македонка по националност?нови [re: Zaples]  
Автор JovanDamaskin (makedonec)
Публикувано06.06.13 21:15

nagyon jól !

Da bides denes bugarin vo R. Makedonija e prasanje na intelektualen predizvik.

Тема Re: Баба Ванга била македонка по националност?нови [re: racial]  
Публикувано06.06.13 21:19

Иначе ако разгледаме детайлите от втората страница на паспорта:

Ще видим, че годината на издаване е или 1945 или 1946 или 1948 г., но е сигуррно е че е през 4-те години, тъй като четворката се вижда отчетливо, като само последната цифра буди колебания. По-скоро ми прилича на петица.

Автор Бopeтo (бърборко)
Публикувано06.06.13 21:57

1947

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.