Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:35 27.11.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема Апел  
Автор kyдyгep (воин на кон)
Публикувано05.11.12 13:36

Моля колегите форумджии да избягват каквито и да е паралели между вековната и културно значима във всяко едно отношение държава България, опитваща се от малко повече от 20г., къде повече или по-малко успешно да се впише в съвременния цивилизован свят с културните си и технически достижения и появилото се на този свят по някакъв зловещ каприз на съдбата псевдодържавно формирование наречено Фиром, нямащо нищо достойно в поведението както на елита и, така и на много други нейни институции, обслужващи първите. Нека тези паралели не се правят и измежду политиците на двете страни и не само. Мотивите са сродни и всяко едно сравнение от наша страна си е откровен автогол и принизяване. Ако смятате, че лъвът може да бъде сравняван с прасе, то тогава този форум не е това за което винаги съм го смятал.

Тема Re: Апел [re: kyдyгep]  
Автор Tyзлиja (старо куче)
Публикувано05.11.12 13:51

Съгласен,според мен освен абсолютизирането,например нищо заедничко,сите,никой,ниеден;друг от присъщите чалъми на македонизма е създаване на огледален образ като да речем сравняване на някои от Вардарско с българско,дори семейно наследено самосъзнание с нашите тука шебеци етнички Македонци от България и пр
Не ми се е избистрило да го формулирам по точно,но го има тоя стремеж у тях за огледалния образ
В смисъл прав си,че за нас е наистина контрапродуктивно да се качваме на тяхната каруца чрез създаване на паралели

Автор DragoooN (пристрастен)
Публикувано05.11.12 14:15

Бъди прям, апел към кого?! Явно имаш предвид отчайващо дебилското подзаглавие на нашия журналист към прекрасното инаме интервю на албанския анализатор от Скопие Алберт Муслиу. Кажи си го право в очи! Ако това българче е и нашо клубарче, както подразбирам, дайте да го видим кой е тоя нефел за да му поискаме дметката.

Тема Re: Апел [re: DragoooN]  
Автор jingiby (стар клубар)
Публикувано05.11.12 15:05

Другарски съд? Да потърсим врага с партиен билет!

Смях в залата? Да не сравняваме несравнимото? Балканският манталитет, патент на бай Ганьо и Хитър Петър е непознат у нас и в Македония и не прозира в управлението на двете държави?.

Балкански синдром!

Автор croesus (хлевоуст)
Публикувано05.11.12 15:57

Не знам дали знаеш, но Айнщайн освен уравненията на ОТО, е измислил и една много кратка, но също толкова вярна формула:

Ego = 1 / Knowledge

Винаги съм се учудвал на претенциите на българските националисти за уникалност и неповторимост на българската нация. Това го свързвам с доста елементарните им познания в социални науки, иначе щяха да знаят, колко прилични на нас са общества, някои от които смятаме дори за "низши".

Българите сме традиционалистко общество, както арабите, турците, сърбите, македонците и т.н. целия останал свят без Западна Европа, САЩ и Япония. Изброените изключения са от другия тип - либерални общества. За съжаление няма никаква, ама никаква гаранция, че едно традиционалистко общество ще еволюира задължително в либерално, примерът с Гърция е показателен. Тук хората са склонни да се подчиняват безпрекословно на властта, суеверни са, разсъждават стереотипно, имат комплекси за сексуалността си и т.н. мога да ти изредя всички характеристики на традиционалисткия характер, за да видиш, че са написани като за нас.

Това, което ни отличава от БЮРМ е само и единствено по-добрата икономическа перспектива, която е поради един куп преки и косвени фактори. За доста неща обаче сме по-назад в социалната си еволюция от тях, като например нагласата за "self expression" на природонаселението.

Ако сме малко по-умни, ще се учим от грешките на БЮРМ, вместо да се опитваме да се дистанцираме от тях. Уви, всичко това, което се слчва там, е напълно възможно и у нас. Ако не бяхме влезли в ЕС, току-виж у нас се развил и по-грозен сценарий, предвид наркотрафикантите, които държат властта в момента.

Тема Re: Апел [re: croesus]  
Публикувано05.11.12 16:13

Това ми прилича на днешната типично балканска случка:

Те от 5 дни ни плюят фронтално, а ние им обясняваме, че у нас напоследък вали често!

Балкански синдром!

Редактирано от jingiby на 05.11.12 16:17.

Автор HOLYGANGS7ER ()
Публикувано05.11.12 16:15

Наистина хубаво мнение. Напълно съм съгласен, че не трябва да се правим на уникални и т.н. Вярно е че сме държавата с най-старо име в Европа, имали сме империи и т.н., но дотук. Имаме факти за това и с това може да се похвалим, но да се връщаме назад в Азия да говорим за велики раси Кубилай хан, Атила и т.н. е признак за психически отклонения присъщи на македоноидите. Аз лично съм приел българите за славянски народ, макар мен често да ме бъркат за грък или италианец, но никога за поляк или руснак. Важното в случая е да разграничим това което е вярно и това което ни се иска да е вярно. Да работим само с факти, защото истината е на наша страна.

ВМРО-НП

Тема Re: Апел [re: HOLYGANGS7ER]  
Публикувано05.11.12 16:23

HOLYGANGS7ER бих искал да уточня, че аз винаги съм приемал българите като славяноезичен Балкански народ. Тоест ние сме славяногласни, но балканци по манталитет, култура и традиции.

Балкански синдром!

Автор kyдyгep (воин на кон)
Публикувано05.11.12 16:48

Малко си краен в разсъжденията си и не-малко неточен.
Първо:
-по отношение на фиромите, умишлено използвам това име, за да разгранича антибългарите със сръбска закваска, от българите там. Думата македонци, за мен е вече открит опит за рзграничение на вардарските българи от дунавските. В този смисъл нареждайки ги до сърби, турци и т.н., смятам, че правиш именно това.
Второ:
-западна Европа все по-малко започва да се различава от централна например и поляци, чехи, та ако щеш и балтийци, са добър пример за това. До Япония също бихме могли да сложим Ю. Корея, Сингапур и Тайван. Да не забравяме също Канада, Австралия, Нова Зеландия (ЮАР не включвам по други причини). Тъй като говориш за определен вид манталитет, то смятам, че картинката сега е по-точна.
Трето:
-Гърция е наистина добър пример за всичко което си изброил като традиционалистко, но това като че ли важи не толкова за балканските, колкото като цяло за православните народи (защо ли?). От тях българите се отличават в немалка степен (темата за православието на българина може да се развие в съвсем отделна тема) и като такива те не само са различните балканци, но и различните православни и за това си има съответните културно-исторически причини, но не разискването им е целта на темата.
Четвърто:
-чувството за самоизява може би е единственото, ама наистина единственото позитивно нещо привнесено от сърбите във фиромските тикви, но то там води паралелен живот с изброените по-горе български характеристики. В този смисъл, ако изкуствено разделения народ намери своята обща пресечна точка, неизбежно ще дойде онзи възход на народа ни, който ние виждаме да се повтаря през определени трудни периоди от битието ни: след падането на византийската власт по земите ни, след падането на османската такава, след националните катастрофи от балакнските войни и ПСВ, след падането на комунистичекста власт...
Мисля, че ме разбираш правилно: говорим за един здрав национализъм, който помага да се уважават достойните демократични общества (виж германците след денацификацията си веднъж и половината от тях след декомунизацията) и правилно отношение към незрялите общества като някои около нас, пък дори и руското в някаква степен.

Тема Re: Апел [re: jingiby]  
Автор HOLYGANGS7ER ()
Публикувано05.11.12 17:11

Джингиби, не съм имал впредвид да нападам теб или някой определен човек. Съгласен съм с това което казваш, нашата култура е балканска от където и да я погледнеш.

ВМРО-НП

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.