|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема
|
Бежанци от Враня в София
|
|
Автор |
Boom-Boom (душманин) |
Публикувано | 19.02.12 11:05 |
|
Здравейте,
Имам спомен, че преди време някой беше споменал за квартал в София, населен от бежанци от гр. Враня в Поморавието. Нали не бъркам? Ако се сещате, можете ли да посочите точно за коя част на столицата става дума.
Предполагам, че вече сте видели това -
| |
Тема
|
Re: Бежанци от Враня в София
[re: Boom-Boom]
|
|
Автор |
koмитa (български) |
Публикувано | 19.02.12 11:23 |
|
Аз съм го споменавал, а сигурно и някой друг. Обаче не помня вече кварталчето как се казваше. Близо до Пиротска беше някъде, на няколкостотин метра.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Бopeтo (бърборко) |
Публикувано | 19.02.12 11:55 |
|
Имам прадядо от Враня, но е забягнал в Трънско. Не знам никакви подробности, както и не знам отговора на въпроса ти.
| |
|
комита, а дали си спомняш откъде си разбрал за квартала?
Боре, интересно, името на прадядото знае ли се?
| |
Тема
|
|
|
Автор |
koмитa (български) |
Публикувано | 20.02.12 19:54 |
|
От софиянци го знам, нямам контакт с тях вече. Щърка не може да не знае.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
persone (върховист) |
Публикувано | 20.02.12 20:43 |
|
Сигурно е имало такъв квартал но е бил малък и/или нехомогенен. Знаеш, че всички преселнически вълни от Западните покрайнини, Поморавието и Вардарска Македония в най-голямата си част се установяват в София.
Ако погледнеш картата на София, първата успоредна на север от бул.Сливница точно където се пресича с ул.Опълченска и след завоя на канала се нарича ул.Враня. Това е сравнително дълга уличка и според мен там някъде е възможно да е бил такъв един квартал. Все пак преселниците от Враня не са били толкова многобройни и едва ли са населили цял квартал в София, но гледайки улиците може да се мисли че е имало такова нещо северно и южно от двете страни на бул. Сливница източно от булевардите и улиците Скопие, Габрово и Константин Величков. Там има и улица Българска Морава ограничена от улиците Овче поле и Брегалница, която кръстосва ул.Пиротска. Така че най-вероятно не е бил един хомогенен квартал, а разпръснати поселения в този район населен предимно от бежанци от Вардарска и Егейска Македония. Хомогенни македонски квартали са били днешния Гевгелийски, Света Троица, Захарна фабрика, Коньовица и целия район от двете страни на днешния булевард Константин Величков. Все пак за по-точни изследвания може би трябва да се обърнеш към сдружението "Ерма" на западнопокрайците и знам че има един комитет Западни Покрайнини. Там има доста сериозни хора, някои от които се явяват наследници на легендарната "Въртоп". За по сериозни изследвания ще трябва да се обърнеш задължително към тях. Поздрави от мен!
| |
|
Не ми се вярва, най -много още през 1878г. в София да е мигрирал някой поп с попадията и децата им и някое даскалче. Едва ли има масова емиграция от Враня.
Редактирано от dean dimov на 20.02.12 20:54.
| |
Тема
|
[re: persone]
|
|
Автор |
koмитa (български) |
Публикувано | 20.02.12 21:19 |
|
Там някъде около описаните от теб улички, ми казваха че е кварталчето.
| |
Тема
|
[re: dean dimov]
|
|
Автор |
koмитa (български) |
Публикувано | 20.02.12 21:20 |
|
А какво ще кажеш ако ти кажа, че след 1880г. има бежанци от Княжевац/Гургусовец/ в Монтана, при полжение че Княжевац е в Сърбия от 1833г.
| |
|
След Тимочката буна е имало бежанци, даже и Пашич е бил бежанец в България, е и?
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|