Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 12:48 22.10.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Тема За дядо поп (Първан)нови  
Автор бaш бyrapaш (мин. на проп.)
Публикувано17.11.11 11:29

Попе, едни вещи, които може да представляват интерес за теб:

Пиши ми бележка и ще ти дам подробности.

Тема Re: За дядо поп (Първан)нови [re: бaш бyrapaш]  
Автор jingiby (ветеран)
Публикувано17.11.11 12:06

Интересно е за всички, но особено за Дядо поп. Бугараш, ако имаш още снимкш от албума, дай да ги разгледаме, ако обичаш!

Бай Ганьо днес отново е национален герой и от две години работи в Министерския съвет.

Тема Re: За дядо поп (Първан)нови [re: jingiby]  
Публикувано17.11.11 12:15

Не е албум, това е всичко.

Тема Re: За дядо поп (Първан)нови [re: бaш бyrapaш]  
Автор jingiby (ветеран)
Публикувано17.11.11 12:19

Пожеланието за спомен на немски език от Николов ли е написано?

Бай Ганьо днес отново е национален герой и от две години работи в Министерския съвет.

Тема Re: За дядо поп (Първан)нови [re: jingiby]  
Публикувано17.11.11 13:26

Най-малкото от него е подписано. Вероятно е поназнайвал немски. Иначе не е писано от немец със сигурност.

Тема Re: Почерцитенови [re: бaш бyrapaш]  
Автор Medius ()
Публикувано17.11.11 13:37

са различни. Освен така като гледам немския ми прилича на почерк на човек в ученическа възраст.
Текстът не е от немец, да.

Тема Благодаря!нови [re: бaш бyrapaш]  
Автор пoпПъpвaн (поназнайващ)
Публикувано18.11.11 10:12

Ей за туй са многото очи на интернета ...

Подписа е негов, а писаното е от ръката на Кою Николов, роден син на Мамин Кольо и осиновен от Таню Николов. За година-две пратен от Войводата да учи в Германия, та понаучил немски там. Ама не го свъртало, все към нашенско го теглело и се завърнал тука. Снимките с офицерите са от летище Крумово, край Пловдив.

Тема Re: Благодаря! [re: пoпПъpвaн]  
Автор бyrapckиekoнoмckитиrap (пристрастен)
Публикувано18.11.11 10:45

Поп Първане, има ли паметници на Мамин Кольо и на Тане Николов в родния им град Хасково? Виждал съм само този на Капитан Петко Войвода, срещу Автогарата.

Тема Не, ...нови [re: бyrapckиekoнoмckитиr]  
Автор пoпПъpвaн (поназнайващ)
Публикувано18.11.11 13:13

... няма паметник - ни на единия, ни на другия.
Макар и Таню до смъртта си да се е представял като "Тане Николов - Войводата, от Хасково", а Мамин Колю там си и умря, чак през 61-ва година.

През 1993г., по инициатива на няколко човека с интереси към тия истории, от Общинския съвет именуваха една малка уличка на Таню Николов, ама тя е толкова малка и глуха, че половината диспечери на таксита не я знаят даже, щото я няма на картата на града, а тия които я знаят казват на клиентите да излезнат на предната, защото иначе таксито не може да обърне ...

В Асеновград, на стената на къщичката, до мелницата, пак тогава сложиха една плоча от две педи и върнаха името на дома за сираци, наречен на Войводата, поради завещанието му и за благодетелство.
А, и в Асеновград бяха почнали процедура за кръщаване на една улица на него, ама не знам дали стана тогава ...

А пък Мамин Колю(Никола Коев) не го броят въобще ...
Имам един спомен на сина му, как след като три пъти му отпускали и спирали пенсията, през 58-9 година ще да е било, минал той покрай театъра в Хасково и гледа наредени портрети на видни хасковлии, а накрая на редичката се мъдри и той. А тъкмо му било дошло поредното писмо, че пак му спират пенсията, щото не бил имал заслуги за народната власт, а бил "реакционно оръдие в ръцете на фердинандовата клика" ... Изпраскал един бастун на портрета си и си го взел под мишница та се прибрал в къщи - Като не ставам за пенсия, то защо да ми се смеят хората тука?(тогава е почти 80 години). .... На тоя портрет му смених стъклото преди 3-4 години, тъй си седеше, пукнато и без няколко парчета ....

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.