Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 20:16 03.11.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Тема Петрички инцидент 1925нови  
Автор Стоян Христов (КАГАН)
Публикувано10.11.11 13:22

нещо интересно, за което аз лично не знаех... дано и за друг е полезно.

Тема още инцидентинови [re: Стоян Христов]  
Автор Дyxът нa Coфмak (безпристрастен)
Публикувано10.11.11 15:38

но не в Македония, а в Тракия

Тема по-добри временанови [re: Стоян Христов]  
Автор бyrapckиekoнoмckитиrap (пристрастен)
Публикувано10.11.11 18:03

Октриват Маказа след 1 седмица????

Тема идват, идват ... по-добри временанови [re: бyrapckиekoнoмckитиr]  
Автор пoпПъpвaн (поназнайващ)
Публикувано11.11.11 09:39

Ам чи той Бойче, от както властва, през месец го ткрива тоя Маказ ... и все за предпоследно

Тема аа, не ...нови [re: Дyxът нa Coфмak]  
Автор пoпПъpвaн (поназнайващ)
Публикувано11.11.11 09:42

В случая "добрите" нападат "лошите", ама за лош късмет на сите булгари взели че ГВ-то победили и ... останало робството по островите още дълго

Докато едно време, ех едно време, като дошли лошите и добрите веднага ги опаткали ...

Тема Re: Петрички инцидент 1925 [re: Стоян Христов]  
Автор Buyer (непознат )
Публикувано12.11.11 03:51

За престрелките през 48-52 г не знаех и честно казано се учудих колко сериозни са били работите.

Но за 1925 знам от първа ръка. Дедо ми Георги е бил пеленаче на по-малко от месец тогава и цялото село (на 6 км от границата) са избягали панически в планинските села в Пирин. Не мога да си представя какво са преживяли хората тогава... Но после обаче някои завиждали на комшиите от съседното опожарено село Враня, защото заявявали пред комисията 2-3 пъти по-високи щети и кражби от действителните. :-)

И една друга евакуация имало, за която научих от дядо ми едва миналата година, малко преди той да почине. Март 1941, Германия минава през територията на България за да удари Гърция. Всички села от пограничния пояс са били евакуирани заради опасността от гръцка атака в българска територия. Дядо ми е бил 16-годишно момче тогава. Остават в пиринското село само седмица - две и се прибират обратно, защото немците пробиват бързо с панцерите си силно укрепената линия Метаксас. После някои селяни от района прибират доста желязо от въпросната отбранителна линия. :-)

Тема Re: Петрички инцидент 1925нови [re: Buyer]  
Автор Cтapинap (ветеран)
Публикувано12.11.11 16:38

Да живеят петричките магарета ! Урааааа...

Тема Re: Петрички инцидент 1925нови [re: Стоян Христов]  
Автор Galeon ()
Публикувано12.11.11 21:52

В историческите среди е доста известен......

Излизат разни документи чат-пат...

Tell me a Story....:)

Редактирано от Galeon на 12.11.11 21:53.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.