|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
Тема
|
Etimiologijata na edno ime
|
|
| Автор |
JovanDamaskin (makedonec) |
| Публикувано | 22.01.11 00:18 |
|
|
A kakvo shte kazhete za imeto Milan ?
srpsko? slaviansko ? da ima go i u nas - no kakvo e to i kakvo oznachava ? Ot mnogo mil, omilen ?
Mdaa, ama ne - neotdavna se zapoznah sas edin Kjurd - kojto se kazvashe Milan. Refleksno go popitah dali vav semejstvoto mu ima slavianski koren znaejki razshirenieto na imeto mezhdu pochti vsichki slaviani. Choveka ljubezno mi objasni, che chesto pati mu e bil zadavan podoben vapros, no toj i semejstvoto mu niamat nikakva slavianska vrska. Imeto si e spored nego mnogo korenno kjurdsko i niama znachenieto na mil kakto vav slavianskija.
Poveche ne mozheshe ili ne izkashe da mi kazhe, no az kato ljuboznatelen chovek na 21 vek, vzeh ta se porazrovih po interneta i otkrih slednoto:
[urlhttp://www.cais-soas.com/CAIS/Anthropology/Kurds/milan.htm][/url]
Za dalechnata idnoevropejska balgaro-kjurdska vraska znam neshto.....
Taka vzeh da si zadavam vaprosa i za drugi pri nas "slavianizirani" imena kato na primer: Goran, Zoran, Bojan dokolko sa slavianski te - i koj gi e donesal tuk na balkanite - no vaprosite stanaha mnogo.
Da bides denes bugarin vo R. Makedonija e prasanje na intelektualen predizvik.
| |
|
|
|
Милан, Миланка го има и в България, но по-често е Милен, Милена...
Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".
| |
|
|
|
С твоят линк нещата нещо не стават.
| |
|
|
|
Йован Дамаскин,
Етимологията на славянското име "Милан" е славянска, а на кюрдското "Милан" - кюрдска. В това няма нищо странно. Това не означава, че има връзка между двете. Както често няма връзка между етимологията на еднаквозвучащи думи в един и същ език.
| |
|
|
|
Кюрдите имат и име Цанко. Интересно ми е дали етимологията му е славянска?
| |
|
Тема
|
Re: Etimiologijata na edno ime
[re: Щъpkoт]
|
|
| Автор |
Цakичъ (оД Цаконица) |
| Публикувано | 26.01.11 23:51 |
|
|
Наскоро говорих с един сърбин, който от любезност ми говореше на замлатеният западен диалект, наречен и македонски език. Мислеше си, че го разбирам перфектно и да даде усещането за близост, и малко интимност. Беше с бръсната глава(прогресивно оплешивяващ), тънките мустачкии брадичка около устата, изпъкналите скули, леко смугъл. Направо прабългарски вожд. Тогава се и запитах доколко дали пък и самите сърби не са некаква наша мутация...
| |
|
|
|
Името "Милан" или "Милен" е славянско естествено. Това не пречи да бъде и кюрдско. Има еднакви думи и имена в различни езици. Освен това иранските и славянските езици имат общ индо-европейски корен така че нищо чудно да има доста подобни думи.
Но какво значение има всичко това? Българите са почнали да пишат книги преди хиляда години и езика от тогава до сега си отава славянски. Смешно е да говориш на славянски език и да търсиш корените си в Пакистан. За господата от МАНУ това е нормално но нека да не им подражаваме.
| |
|
|
|
И аз си мислех, че името на италианския град Милано е свързана по някакъв начин със славянското "Милан". Пък то не било така. Поне така пише във wiki:
...Думата Милано произлиза от древнолатинското име на града - Медиоланум. Това име е доста често срещано сред галоримските градове във Франция, като например Медиоланум Сантонум и Медиоланум Авлеркорум и изглежда, че съдържа келтския корен „-LAN“, означаващ заграждение или маркиране на територия (превод от уелски „llan“ - светилище или църква).
| |
|
Тема
|
Re: Etimiologijata na edno ime
[re: kyмaнич]
|
|
| Автор |
Щъpkoт (fyromophagos) |
| Публикувано | 27.01.11 09:10 |
|
|
Този тип етимологии ме подсещат за колежка, която твърдеше, че местността Бутамята край Синеморец била наречена така, защото там $бутало и мятало.....всъщност името е гръцко Потамя, което се произнася понякога като Потамня или дори Ботамя, тъй като в гръцки език понякога п-то звучи като б, например от древногръцкото емпорос е станало емборос....оттам пък името на селата Емборе, Кайлярско и Ямборано, Кюстендилско....името Милан е очевидно от $мил, както и Милен, виж за кюрдския Цанко, както и за българския нямам обяснение....Цанко, не е ли от $ценен$, някакъв западен дублет на Ценко?
Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".
| |
|
Тема
|
Re: Какво значение има това?
[re: vedm]
|
|
| Автор |
Kyдyrep (шатраджия) |
| Публикувано | 27.01.11 11:53 |
|
|
Недей вака, много пестиш... Българите са писали и върху камъне, май стават 1400г, т.е. времето в което имат със сигурност и държавност. Ии да, спорът изглежда излишен, но само привидно:) Ареалът на ираноезичната група и подгрупи е доста по-широк от Пакистан и нищо лошо няма да се изследва обстойно. Има да се наваксва в това отношение, науката е длъжник.
Ману е друга история и пропагандните фантасмагории дори нямат допирни точки с науката.
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|