|
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
Тема
|
Езикови неволи
|
|
| Автор |
Щъpkoт (fyromophagos) |
| Публикувано | 30.10.10 00:48 |
|
|
Руска снаха в Земен:
И мама говорит : Снао, утре че идемо да садимо пиперо!
Поехали и я садила, садила....
на другой ден, мама сново говорит: Снао, дънъска че одимо да вадимо пиперо...
И я отишла и вадила, а она кричит Немой снао...
П.С.
В случая $да вадимо пиперо$, значи да направим вади за напояване...
Пак същата снаха:
Сидя си домой, а мама говорит$ Снао, гледай млекото и ка пойде, тръгни га...
И ушла, а я тичаю при съседката и спрашиваю: мама ушла , а я не разбрала, кой пойде и кой требва да тръгне...
Баща ми и инженер Тонков от Добрич*Толбухин инспектират бригада трънчани, водена от строителя бай Мирослав
инж. Тонков: Бай Мирославе, тоз ъгъл ми се вижда многу крив....трябва да гу управитье
Бай Мирослав: Право, право...
Инж. Тонков: Ма ка шй й прав, бье бай Мирославе, тоз ъгъл е съвсем крив
бай Мирослав: Право, право...
Инж. Тонков вече във фалцет:
Ама бай Мирославе, как тъй ший прав
Баща ми: инж. Тонков, бай Мирослав с фразата Право, право не оспорва вашата експертиза, а изразява пълно съгласие....
Френски ТИР пристига в Перник през 1970 г.
Блестящият, прекрасен камион буди изключителен възторг сред шофьорите, но езиковата бариера пречи да попитат шофьора на камиона, дали тази блестяща машина е негова ....
Един брезничанин казва смело : Я че га питам, я знам френски
Отива при него, побутва го по рамото и го пита свойски: Мосю, Льо Камионо твой ли е или на башчу ти......
Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".
| |
|
|
|
Като бях в казармата (в Асеновград), често ходихме до Бачковския манастир. Веднъж се заприказвахме с една местна родопска баба. Почти нищо не и разбирах, а и това, което разбрах, го разбрах грешно. Тя ме пита: "каква ти е тая пишка на челото", а аз се зачудих, за какво става дума. А то - имал съм бил пъпка... комар ме ухапал.
General Protection Fault in module 0xDEEBAA. Рестартирайте държавата!
| |
|
|
|
Rostushe, edna od Dojran i edna od Berovo.
3: Eh, kako mi se jade sega edin bob.
2: A pak na men kak mi se jade edin fasulj.
1: Sho zborate be? ... daj da si svarime edno gravche..ostajte vie bobo fasuljo.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------
V kazarmata sviri trevoga sred nokj. Risto og gevgelisko go budi Blagoj od Bitola. Stanuvi be ...stanuvi brzo.. A pa Blagoj ushte ne rasonet ..... abe Risto sho da pram so alishtata... ?
Risto mu vika ... sheeveto u v ran'co i se iskaraj na vonka pravo. Blagoj misli nekolku sekundi i vika.... abe Risto... nie nemame Franc vo chetata !? so koj da se iskaram ?
--------------------------------------------------------------------------------------------------------
Eden veleshanec Lazar vo vojskata rabotel kaj nekoj majstor za pushki Ante , ama Ante bilo mnogu losh i Lazar mu go imal stravo. Ednash Lazar zadremal pod nekoja senka, a pak drugarite vojnici mu gi izvadile vrvkite od botushite. I, doagja eden kumanovec go bodu ... LAzar be Lazar .. kude su ti vrzante? ... a ovoj celiot zbunet i uplashen mu vika... Majstor Anteeee ? kade e be kade e ?? ... ne spiev, ne, zhimi se !?!?
Abe kakav majstor Ante .. kude su ti vrzante ?
МАКЕДОНСКО ИМЕ, ПОЧНА ДА ГИНЕ Редактирано от balgarofil на 30.10.10 12:22.
| |
|
|
|
Като спомена "врзанте", се сетих, че в някои диалекти на Североизточна България на връзките за обувки казват "вързАнки". По-добре е връз Анка отколкото връз Анте, май.
| |
|
Тема
|
Re: Si zboruvaat edna moma od
[re: balgarofil]
|
|
| Автор |
Tyзлиja (пристрастен) |
| Публикувано | 30.10.10 15:08 |
|
|
Във ЮНА сержантът -сърбин :-Узмечемо тоа,она,ЧЕБАТ...-/кебиня,ОДЕЯЛА/.
Новобранче от Мк:-Щом ЧЕ ЕБАТ.яс нема да одам!
Впечатлило ме е,че в България ИЗВАРА е литературно,а УРДА супер селски диалект,в Македония е точно обратно.
Редактирано от Tyзлиja на 30.10.10 15:13.
| |
|
Тема
|
Re: Si zboruvaat edna moma od
|
|
| Автор |
Щъpkoт (fyromophagos) |
| Публикувано | 31.10.10 01:38 |
|
|
Приятелят ми Тишо от Скопие разправя:
В казармата служех с едно момче от Битоля, Пеце, дето не беше много умен....навсякъде се говори сръбски, ама аз един ден отивам до Пеце и му казвам нещо на македонски.... а той ме гледа и вика : $ Све те разумем, али не могу да ти отговорим.....
Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".
| |
|
|
|
урда ли е книжовно ?! не сум знаел.
И ние граѓаните од Битола му викаме изварка а селаните урда.
Во Скопје ... пошто се сите селани му викат урда.
МАКЕДОНСКО ИМЕ, ПОЧНА ДА ГИНЕРедактирано от balgarofil на 01.11.10 11:29.
| |
|
|
|
"п(р)ишка"?
| |
|
Тема
|
Урда (лит.) = Рустикализация на езика
|
|
| Автор |
Илийцa (Вардариотска) |
| Публикувано | 01.11.10 12:07 |
|
|
Това е Саше положението, ако си чел и не си разбрал какво означава термина "рустикализация", то вече трябва да си разбрал.
Да живее баба Дунавка!
!Редактирано от Илийцa на 01.11.10 12:08.
| |
|
Тема
|
Re: Урда (лит.) = Рустикализация на езика
[re: Илийцa]
|
|
| Автор |
balgarofil (Саше) |
| Публикувано | 01.11.10 14:16 |
|
|
Илијце, а ти си јадела ли бурек со сирене ?
МАКЕДОНСКО ИМЕ, ПОЧНА ДА ГИНЕ
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
|
|
|