Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:56 16.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема власи и румънци - каква е разликата?нови  
Автор egbg (непознат )
Публикувано06.01.10 22:55

Един познат ми писа, че в БГ когато подаваш заявление до бюрото по труда можеш, ако желаеш да се самоопределиш към коя етническа група принадлежиш и освен бълг., турска, ромска,руска,арменска, ВЛАШКА,гръцка, украинска, еврейска,РУМЪНСКА, др.
Претполагам, че реда на изброяване е по бр. на съответната група, но ме озадачи групата на власите

и разграничаването им от румънците.
Знам че във Видин има две асоциации на власите и една на румънците в БГ, но като знам ,че македонците са с влашко потекло/ или голяма част от тях/ то си мисля че разграничаването е правилно. Е това може да послужи за решаване на проблема с името, тост спора с Гърция

Тема Re: власи и румънци - каква е разликата?нови [re: egbg]  
Автор Щъpkoт (fyromophagos)
Публикувано06.01.10 23:36

Хммм... румънците са нова нация, оформила се през 19 в., след обединението на Влашко и Молдова /Западна, защото Източна е завладяна от Русия и оттам вече имаме молдавска нация, република Молдова и други македонизми/. Власи пък може да значи няколко неща:
1. синоним на румънци, населението на княжеството Влахия, но понякога и на Молдова /влахомолдавци/ и източнороманското население на Трансилвания. Наричат ги и с общото име дакорумъни. От друга страна терминът "ромън" и съответно "армън", които определено идват от "романус" са се използвали непрекъснато като самоназвание.
2. синоним на арумъни, наричани и куцовласи
3. самоназвание на гъркоезичните каракачани, което се употребява успоредно със "саракацани".
3. османска привилигерована военна категория, в която влизат различни етнически групи, но най-вече романоезични власи.
4. общо название за романоезични народи, например хърватите употребяват термина "власи" и за италианците в определен контекст и региони /например хърватските преселници в Молизе наричали така италианските си съседи/. На старочешки също така "Влашки двур" е италиански двор, а Валашке Мезиржичи в Моравия е свързано с етносоциалната категория "власи", позната и в Източните Карпати.
5. На полски език "Вльохи" е Италия, а на унгарски пък "Оласорсаг" е Италия, но "Олах" е влах като синоним на дакорумънин
6. "Влахос" на гръцки значи и овчар.....
7. За да стане кашата пълна е имало и източен, евразийски народ, който е носил етнонима "балх", "болоховичи" в руските летописи, което лесно се контаминира с "власи", но пък "Балхара", "Балкария"....срещал съм и формата "Блакария" от 13 в., когато се смесват понятията "българи" и "власи", както неведнъж сме дискутирали на тоя форум.

от мене толкова, но сигурно има и още....

а, да...

8. влах" в Босна и Далмация може да значи и просто "православен", също така е и едно от имената, с които се назовават понякога хърватите от Западна Херцеговина, където са се подвизавали и фамозните средновековни мавровласи/моровласи/морлаци....

Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".

Редактирано от Щъpkoт на 06.01.10 23:38.

Тема Леко допълнение [re: Щъpkoт]  
Автор Libertado (Gentleman)
Публикувано06.01.10 23:45

През лятото много пъти слушах как Георге Хаджи бил "македон".Те по принцип не били се женели за румънци,но за бившия си съотборник от национала Попеску-Хаджи направил голямо изключение давайки сестра си за жена.След известно мислене достигнах до извода,че в Румъния наричат власите,както съм посочил по-горе.От цялата история само последният извод е спорен-другото е на 100% верно.

Тема допълнениенови [re: Щъpkoт]  
Автор Apиcтokpит (ентусиаст)
Публикувано07.01.10 00:42

Власите се самоназовават румъни. Тоест, това е екзоним и от гл. точка на власите и на румънците няма разлика власи-румънци. От външна гл. точка при преброяванията тези, които са покрай Дунава, но на юг от него, са власи, тези на север - румънци. Това добре си личи в Сърбия, където власите и румънците са отделно признати малцинства, като тези във Войводина са румънци, а в Тимошко - власи. В България огромното мназинство власи се определят за българи, останалите - или румънци или власи (но само когато говорят на български; когато говорят на влашки са румъни). Голяма част от тези, които в преброяванията излизат като власи в България, за околното население са цигани (влашки цигани, влахоря, рудари и пр.). Тези "власи" не приемат названието "роми"

.
Македонските власи са друго нещо - те се самоназовават армъни. Румънците ги наричат официално мачедоно-ромъни (повече в миналото, 30-те г. на 20 в.) или армъни (повече днес) или разговорно мачедони; сърбите ги наричат цинцари; българите - цинцари (когато става дума за градско население) или власи (за селско).

Тема Пък мене интересуванови [re: Щъpkoт]  
Автор ElCortador (ентусиаст)
Публикувано07.01.10 03:01

каква е трехна концентрация в управлението на България , в това число тези , които официялно се водят като българи ? Същата концентрация , като във ФИРОМ ? Не , че съм против това те да ...Но един човек ми е казал , че именно те , са причина за импотентната българска дипломация и други неща.
Кой знай. ...

Тема Re: власи и румънци - каква е разликата? [re: Щъpkoт]  
Автор persone (върховист)
Публикувано07.01.10 08:51

от мене толкова, но сигурно има и още....

Доста добър анализ. Трудно може да се каже нещо повече! Все пак едно допълнение, което не е толкова важно, а именно, че власите не представляват единен или хомогенен етнос. Армъните в Македония и Епир етнически твърде много се различават от дако-власите макар и да носят едно име.
пп
Това за Блакария е интересно, все пак има зрънце в Балхара...

Тема Re: Блакариянови [re: persone]  
Автор kyмaнич (стар клубар)
Публикувано07.01.10 09:17

Поразрових се малко /защото за първи път я слушам тази Блакария/ и ето що намерих:

„Въ България, която е между Маджарско и Гърция, въ градъ Търново (Ternoa), управляваше некой-си Иваниций, господарь на България и Блакария (Bulgarie et Blackarie), който, като си присвоилъ името imperator, обявилъ на императоръ Балдуина и на латинците война или ги предизвикалъ на война...."

От друго место намерих:

"[Anno 1205] Itaque in Bulgaria, que est inter Hungariam et Greciam, apud civitatem Ternoam regnabat quidem Iohannicius Bulgarie et Blackarie dominus"

Може би тази "Блакария" /Blackarie/ е латински прочит на славянското "Влахия"

Тема Re: Блакария [re: kyмaнич]  
Публикувано07.01.10 09:52

ами според мене е така, но е и контаминация на етнонимите българи и власи, които явно са се преплели поне в някои произведения от началото на 13 век....

защото регулярната форма е Блацие....Блакие....

Редактирано от Щъpkoт на 07.01.10 10:00.

Тема Re: според Милетич: [re: Щъpkoт]  
Автор kyмaнич (стар клубар)
Публикувано07.01.10 11:40

Византийските хронисти от XI и XII век, а под тяхно влияние и някои западни автори, употребяват за Балканския полуостров административно-териториалните названия, а не държавно-етническите. Така напр. с термина България те обозначават темата България, т.е. областта от Белград до Воден и от София до Албанските планини; с термина българи пък обозначават населението на тази тема. По същия начин с термина Влахия са означени земите между Дунав и Стара планина, а населението им - съответно власи или мизи. Поради това под „България и Влахия” в тези извори се подразбира цялата българска земя от Дунавските устия до Албанските планини, а под „българи и власи” - населението на тази територия.

Нещо не ми се вярва на тази версия. Нали на територията между Дунав и Стара планина се намира тема Паристрион? Каква Влахия....

Тема Re: според Милетич:нови [re: kyмaнич]  
Публикувано07.01.10 15:41

Лошото е, че Влахия е дрейфуващо понятие-ту е в Тесалия, ту в Паристрион, пък накрая се озовава на север от Дунава
във всеки случай поне у Хониат е точно, както го описва Милетич, ама защо е така един Господ знае

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.