Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:12 16.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
Тема Парадокснови  
Автор Meмeнтoмopи ()
Публикувано12.12.08 04:31

Фиромите наред с населението в североизточна България (не турското) са най-големите кандидати за потомци на прабългари.Фиромите употребяват само пълен член както е в източните говори и ярко контрастират с другите български западни които почти изключително ползват само кратък член.
П.С.За неосведомените "правилото" къде да се ползва пълен и къде кратък член е напълно изкуствено - в ни един жив народен говор ( не знам що наречен презрително диалект) ги нема и двата члена.Фиромите за разлика от другите западни нългари говорят само на пълен член

Тема Re: Парадокснови [re: Meмeнтoмopи]  
Автор бyrapckиekoнoмckитиrap (минаващ)
Публикувано12.12.08 07:41

Правописна реформа в българския език отдавна не е правена, но когато се наканим, трябва да решим проблема с пълния и краткия член. Според мен, пълният трябва да бъде премахнат. Гледам и без това, че положението е извън контрол - дори журналистите имат проблем да го спазват, особено когато имаме страдателен залог, 2 подлога или друг по-заплетен строеж на изречението.

Тема Re: Парадокснови [re: бyrapckиekoнoмckитиr]  
Автор Meмeнтoмopи ()
Публикувано12.12.08 13:11

Пълния член е характерен за фиромския диалект и за източно българските говори.Примерно Вазов и Ботев не знаят кво е това кратък член.След преместването на столицата в София приоритет получават западните говори ,а там такова чудо пълен член -нема.Но поантата ми беше друга -фиромите реват бугари-татари,а самите те са най близо до биологични наследници на"татарите"

Автор Щъpkoт (fyromophagos)
Публикувано12.12.08 13:40

В крайните западни говори от преходен тип съществува само пълен член и то -ът.... например трънски, пиротски и др. подобни говори не познават окончанието -о-, а само -ът-

Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".

Тема Re: Парадокснови [re: Щъpkoт]  
Автор Meмeнтoмopи ()
Публикувано12.12.08 13:47

Ако трябва да съм точен типичния западнобългарски член е а,я.Това о е лека изгъзица и както виждаш не е получило широко разпространение.Във югозападния диалект е "от" "царот,пътот,хотелот.ФИРОМ -ския по директива за да е отдалечен на максимум от българския е възпроето "ов" примерно форумОВ

В източно българските диалекти има само пълен член ът,ят.

Редактирано от Meмeнтoмopи на 12.12.08 13:49.

Публикувано12.12.08 13:50

А, нищо подобно, формата -о- е силно разпространена и в Централна Западна България и в части от Македония...и изобщо не е никаква изгъзица, а си е нормална диалектна форма... в източните говори има и -а- и -я-

Автор Meмeнтoмopи ()
Публикувано12.12.08 14:01

Покажи ми един единствен народен говор в който ги има и двете -и пълен и кратък член."о" може да се приеме като преходна зона междъ пълния член "от" и краткия "а".

Автор persone (върховист)
Публикувано12.12.08 14:02

Някои западни говори към които спада и шопския ползват непълен член за м.р. - диреко, човеко, тюфлеко, за разлика от скопската норма на бг език, макар в самия Фиром да има широки локални различия по въпроса. Габровският макар и далеч от македонския диалект познава също само пълен член - Етърът, Столът и т.н. Така че обобщения на тая тема трудно могат да се направят, както и това, че македонските диалекти са различен език от българският.

Тема Re: Парадокснови [re: persone]  
Автор Meмeнтoмopи ()
Публикувано12.12.08 14:08

Според мене пълният член говори за преобладаване на прабългари -не случайно той е в източните и югозападните говори -аспаруховите и куберови прабългари.Не случахно там княз Борис концентрира манастирите и славянските просветители.И никой не ти говори че не са български говори.Български са и макар и с неистовите усилкия фиромския изкуствено да бъде отдалечен

Публикувано12.12.08 14:17

Абе, братче, кой си ти...Беньо Цонев, Стефан Младенов или Стойко Стойков....или може би Кирил Мирчев....изобщо наченки на членуване в славянобългарски имаме едва от 13 в., кви прабългари кви пет лева.....и пак ти повтарям, че в моравските -у- говори съществува само формата -ът-

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.