|
Тема
|
въпрос за Яне Сандански
|
|
Автор |
gioni (поморийски соф.) |
Публикувано | 29.10.08 22:15 |
|
Фамилията му от негово прозвище ли идва или е родова, не е ли от времето когато е бил надзирател в Дупнишкия зандан?
| |
Тема
|
Re: въпрос за Яне Сандански
[re: gioni]
|
|
Автор |
kyмaнич (ветеран) |
Публикувано | 30.10.08 07:04 |
|
Интересен въпрос. Мисля, че не е прозвище, защото Янето в своите спомени записани от Любомир Милетич твърди, че баща му се е казвал Иван Сандански.
Според упорито носената мълва по форумите, истинското (кръщелно) име на Янето е било Яни, а фамилното - Сандули. Твърди се, че "Сандули" е била меглено-влашка фамилия, чиито носители са се преселели от Беломорието и са основали селото Влахи.Това е само мълва неподкрепена с никакви доказателства. На мен лично ми звучи като производно от "сандал".
| |
|
Аз също съм се сблъсквал с Янис (Йоанис) Сандулис.
| |
Тема
|
кръщелното име
[re: kyмaнич]
|
|
Автор |
gioni (поморийски соф.) |
Публикувано | 01.11.08 21:47 |
|
Е значи е родово име. Иначе относно произхода, кръщелното име нищо не означава. Ако се разрови човек половин Петричко и Мелнишко около рождението на Яне Сандански е записвано с гръкоидни имена. Просто по това време патриаршията там все още е доминирала.
Интересно ми е едно. Не мога да се сетя вече за значима личност от миналото на Македония, която да не е набеждавана с влашки произход или поне корени. То не беше Шапкарев, Пърличев, то не бяха Миладинови, Карев, Гоце, Гьорче Петров, Ванчо Михайлов, Тодор Александров, Ляпчев, Георги Димитров (родители власи от Разложко) и кой ли още не. Сега и във ЮРМ и Фиром - Киро Глигоров, Михайло Апостолски, Блаже, Цървенковски.... Стигна се и до албанката майка Тереза....
Струва ми се , че съществува някакъв синдром на овлашаването в Македония. Продължава и днес - всеки бугараш във Фиром е съмнително влах, за всеки омовец във България се твърди, че е влах.
| |
|
Oni nemaat qsno izrazeno nacionalno soznanie i zatoa sa osnoven problem koi srbite go videle nekoga6 i dobre gi polzvali kako instrument na makedonizmot.
Denes e tejko da diskutira6 ova problematika. Koga nemaat kapka bugarsko u nih ke e trudno da gi otkine6 ot makedonizmot.
Barem e predimstvo deka bugarive sa poveke ako i neosoznati.
| |
Тема
|
Re: кръщелното име
[re: gioni]
|
|
Автор |
kyмaнич (ветеран) |
Публикувано | 02.11.08 17:06 |
|
Не съм забелязал тенденция за "овлашаване" на нашенските ОМО-вци. Впрочем Георги Радулов сам си смени името на Радуле. Пък за Стефан Влахов-Мицов подозрението му е заложено в името.
Та между другото последни новини относно Г. Радуле:
Присъдено звание
ЧЕСТИТО!
С радост съобщаваме на нашите читатели, че нашият дългогодишен сътрудник и приятел Георги Радулов, родом от село Кремен, Пиринска Македония, и университетски преподавател, наскоро бе удостоен със званието “Професор” и неговата научна титла сега гласи “Професор доктор”. Поздравяваме г-н Радулов за заслуженото отличие и му пожелаваме на него и на неговото семейство много здраве, радост и дълголетие и все така да ни радва със своите научни трудове.
Честито, професоре!
| |
|
|
|
|