|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Днес - паметта на Св. Димитър Солунски
|
|
Автор |
ЧepнopизeцXpaбъp () |
Публикувано | 26.10.08 08:34 |
|
Честито на именяците !
Днес - 823 години от въстанието на Теодор, Асен и Иваница в Търново.
| |
|
Димитър Солунски не ми е любимият светец, заради една популярна икона, сещаш се коя....
Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".
| |
|
Да, сещам се. Но цялото това "чудо" е толкова оригинално, колкото аз - папа. Не забравяй, че обявявайки въстанието братята показват иконата на Св. Димитър пред множеството като напуснал Солун след влизането на Бонифаций в града.
Ако някои по-късни "мегали-гърци" са си сътворили чудо и икона, не виждам защо ние трябва да проявяваме същия опростен шовинизъм, който винаги ми мирише на Зиези.
| |
|
... а католици , какво думате ?
| |
|
Солун е основан от македонския цар Касандър през 315 г. пр.н.е. Дава му името на жена си Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Баща ѝ, Филип II, я нарекъл така в чест на победата си над фокийците с помощта на тесалийските конници. Името може да се преведе като победа на тесалийците (Θεσσαλοί + Νίκη).
Градът е бил столица на една от четирите римски провинции в Македония след завладяването му от римляните. При второто си посещение в Македония Апостол Павел е проповядал в местната синагога, която е била главна за евреите от района, и е поставил началото на християнско братство и църква. Поради недоволството на местните еврейски водачи той напуска града и се отправя на запад, в град Верия.
Кратко животоописание
Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал.
Император Максимилиан, на връщане от поход на Изток, спрял в Солун, поискал Диомитрий да се откаже от вярата в Христа. Увещанията били напразни, хвърлили го в тъмница. Устроили тържество в цирка. Лий, прочут борец, приканил осъдените християни на борба и ги хвърлял там в падина върху копия, забити с острието нагоре. Оръженосецът на Димитрий, Нестор, изпросил разрешение от господаря си да иде на борба - отишъл и захвърлил Лий в пропастта. Затуй по нареждане на императора Нестор бил обезглавен, а Димитрий - прободен с копие в 306 година.
| |
|
Овој петок или идната среда ?
Кан Омуртаг изпратил на Михаил II войски на помощ срещу Тома Славянина Участие на хан Омуртаг в ликвидирането на бунта на Тома Славянина,
| |
Тема
|
Re: Ој бугарчета, кога ви е св. Омуртаг Слвјаноубиец?
[re: brbaros]
|
|
Автор |
boritarkan (минаващ) |
Публикувано | 26.10.08 12:52 |
|
Ako i mnogo da se razlikuvat srbite i vlavite kako istoriq i bitie i nezavisno ot faktot deka vlavite sa po blisku do bugarite ke vidime 4udo 6to e satvoreno no ne ot Sv. Dimitar Solunski u Makedoniq tuku ot srbi vo tekot na 20 vek.
Ova 4udo e ednakvo oprostenko mislenje kai srbi i vlavi u FIROM (deka se ki4at so ime na makedonci) so elementi na diskriminaciq preku site ostanati nai veke bugarive. Ovoi problem go imaat i nekulmina zabunati ot propaganda makedonski bugari se nadevam ne za dolgo.
| |
Тема
|
Дали е дотичниот Антички Македонец или ...
[re: boritarkan]
|
|
Автор |
brbaros (член) |
Публикувано | 26.10.08 13:52 |
|
... Антички Бугар ?
| |
|
... колку светци има во таканаречената бугарска црква со потекло от Античките Македонци и кога е забележана нај- раното идолопоклонство над нивните дела и непризнаниени посебности ?
| |
Тема
|
Re: Ој бугарчета, кога ви е св. Омуртаг Слвјаноубиец?
[re: brbaros]
|
|
Автор |
Щъpkoт (fyromophagos) |
Публикувано | 26.10.08 15:43 |
|
Два дена след св. Александар Педерот и три дена преди св. Клеопатра Курвата....
Што знам што луѓе ќе бидат? Ако се Бугари, арно - ќе се разберам...".
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|