Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 23:46 13.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Тема във Флорина..........нови  
Автор o_megas (BG)
Публикувано25.09.08 19:18

Всяко лято прекарвам в Гърция.Това също и ето какво ми се случи във Флорина.
Когато един местен ме чу да говоря на български с близките си ,започна да се навърта край мен ,да се ослушва -изобщо странна гледка беше....
накрая на перфектен гръцки ме попита аз българин от България ли съм.....
след дълги и безмислени диалози близо половин час сподели ,че и той бил българин ,но от тука местен..........,на което се зарадвах,........нооооооооо ме чакаше изненада.....
човечеца обяви ,че повече нямало да бъде българин ,а македонец -щото България не направила нищо за тях..... за разлика от Македония.......

попитах го как така човек решава каквъв да бъде -?!това не е ли по рождение.....
на което ми каза ,че по рождение си бил българин ,но иначе вече станал македонец

та въпроса ми е :
как мислите вие дали нашите братя от Вардаро не са почнали да стимулират с финикийски знаци людето от тези райони?

Тема Re: във Флорина..........нови [re: o_megas]  
Автор falkenbach (1x2)
Публикувано25.09.08 19:58

незнам, кой с какво стимулира, но знам, че дори един фолклорен ансанбъл не изпратиха там.

Тема Re: във Флорина..........нови [re: o_megas]  
Автор istrit1 (минаващ)
Публикувано25.09.08 20:42

България не направила нищо за тях........

A shto napravila Makedonija za tjah ?

Тема Re: във Флорина..........нови [re: istrit1]  
Автор krte (пристрастен)
Публикувано25.09.08 22:00

Македония все още нищо не е направила за тия хора, само вдига шум.

Тема Ne mene , nego mu otgovori .......нови [re: krte]  
Автор istrit1 (минаващ)
Публикувано26.09.08 00:14

та въпроса ми е :
как мислите вие дали нашите братя от Вардаро не са почнали да стимулират с финикийски знаци людето от тези райони?

Македония все още нищо не е направила за тия хора, само вдига шум.

Znaci on e MAKEDONEC ot drugi pricini

Тема аз като ходих в Лерин (Флорина)нови [re: o_megas]  
Автор DeyanNyc (непознат )
Публикувано26.09.08 04:59

И аз бях във Лерин това лято. На път от Битоля спряхме за един ден в Лерин хем да пренощуваме хем да поразгледаме малко. Намерихме един хотел в центъра и наехме стая за една нощ. решихме да хапнем нещо и попитахме човека на рецепцията каде ще ни препоръч. Тоя човек на около 50-55 години едвам връзваше 2-3 думи на английски. аз му казах че и на гръцки разбирам но да говори бавно. Докато обясняваше ние си подадохме паспортите за да ни регистрира. Като видя че сме българи се ухили до уши и започна да говори на български...много благо му стана на човека че сме българи. остави хотела и ни заведе до едно заведение кадето познаваше собственика ( също българин). Настаниха ни, нахраниха ни като царе, ракия ни черпиха и какво ли още не. Направи ми впечтление че диалекта който говорят е по близък до нашия в българия за разлика пт сърбо-македонския който се говори отвъд границата само на 15 километра. Та тия хора не спираха да ни питат за българия. като ги питахме за какви се смятат казаха че са македонци но че сме един народ с нас. та така...направихме си снимки, разменихме контакти. аз им обещах догодина пак да отида до лерин. Между другото Лерин (Флорина) е едни наистина прекрасно градче.

после на път за Солун при Воден полицията ни спря за проверка. идва едно младо момче и вика дайте документите на колата. Моя приятел който караше вика "брат превеждай нищо не разбирам" Полицая като чу и вика на български "от кай сте" викаме от българия. "дай на колата книгите" ни вика той. Паднахме от смях...много интересно говореше. И на тях им станахме интересни, разменихме по няколко думи на български (те не знаех много добре) и продължихме....

та така...

На връщане трябваше да влезем в Б Г през Орменион за Свиленград. По пътя излязохме от магистралата и отидохме в Комотини да заредим. Спряхме на една бензиностанция и решихме да питаме как да се върнем на пътя за Александруполис. Момчето като видя Българска регистрация и направо на Български ни заговори. Отначало обаче нищо не разбрахме...отне ни към 30 секунди. Много различно говореше/ използваше думи които не знаехме. Оказа се че това бил "Помацки" или "Нашенски" което всъщност е родопски диалект. И там се заговорихме с някакви възрастни хора които знаеха български. Хората там са помаци. има и гърци и турци. селата наоколо обаче, били помашки и там се говорело основно помашки диалект който звучи много интересно. подобно било положението и около Ксанти ( От където е и моя род) Оказа се че в цяла северна гърция можахме да се разберем на български. Само в орестиада където спряхме да хапнем не успяхме да се оправим :)

Тема ABE NE KE OJTE DA SE EBITEнови [re: o_megas]  
Автор SOS.CA (старо куче)
Публикувано26.09.08 05:12

ILJADA PATI SUM BIL VO LERIN I SITE GI ZNAM KAKO DISAT I ZNAM TOCNO STO SE TAMU MI E ISTO KAKO VO RESEN DA SUM !!!!!!!!!!!!!!! POUBO E SAMO VO MALA PRESPA TAMU SE VISTINSKITE MAKEDONCI !!!!!!!!!!!! DOSTA BE SO VASITE FANTAZI !!!!!!!!!!!!!! NEMOZAM POVEKE VA DA VE PODNESAM !!!!!!!!!!!!!!!!!

Тема Re: Ne mene , nego mu otgovori .......нови [re: istrit1]  
Автор krte (пристрастен)
Публикувано26.09.08 11:17

Не на него, а на тебе отговарям. Внимавай при фалшифицирането.

Тема Re: Ne mene , nego mu otgovori ....... [re: krte]  
Автор istrit1 (минаващ)
Публикувано26.09.08 18:05

Ne , ti ne mi otgovori mene

Тема Gi terash da se razmnozuvaat ........нови [re: SOS.CA]  
Автор istrit1 (минаващ)
Публикувано26.09.08 18:07

........ pa toa ne e dobro za covecanstvoto

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.