Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 21:32 13.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Тема ОМО повторно во полициско менгеменови  
Автор DragoooN (ентусиаст)
Публикувано11.05.08 22:21

БУГАРСКАТА ПОЛИЦИЈА СОСЛУШУВАЛА 180 МАКЕДОНСКИ АКТИВИСТИ
ОМО повторно во полициско менгеме
Ирена Гелевска

Бугарското Министерство за внатрешни работи спроведува истрага врз 180 члена на партијата на македонското малцинство во Бугарија, ОМО Илинден-Пирин, при што ги малтретира и ги навредува, тврдат припадници на самата организација. Активистите на ОМО Илинден-Пирин, организација која бугарските власти со години одбиваат да ја регистрираат како политичка партија, биле повикувани на информативни разговори во полициските станици во градовите Благоевград, Симитлија и Сандански. - Тоа е некоја чудна истрага организирана од Дирекцијата за спротивставување на криминалот, одбрана на општествениот ред и превенција. Не знам каква врска има оваа Дирекција со партии - изјави Стојко Стојков, претседател на ОМО Илинден-Пирин. Полициските инспектори ги прашувале членовите на ОМО Илинден-Пирин дали некој им помогнал да станат членови, од која националност се и дали познаваат уште некој од партијата. Повиканите биле натерани да се потпишуваат на лист хартија по петпати седнати, по петпати исправени и по петпати клекнати. - Не знам како да го коментирам ова, па ова е неверојатно - вели Стојков. Во организацијата се убедени дека бугарското МВР има цел да напише извештај за наводни криминални активности на партиското раководство, за да се оцрни работата на партијата во очите на ЕУ. - Само на овој начин Бугарија може да избегне евентуални казни за нерегистрацијата на нашата партија. Се наближува одржувањето нов состанок на Комитетот на министри на ЕУ во јуни оваа година, кога Бугарија ќе треба да објасни зошто не ја спровела препораката за регистрација - велат од ОМО Илинден-Пирин. За последните притисоци, партијата ги известиле Комитетот на министри на ЕУ, Хелсиншкиот комитет за човекови права на Бугарија и Судот за човекови права во Стразбур. Во МНР велат дека ја следат ситуацијата преку македонската амбасада во Софија и дека доколку е потребно, ќе преземе одредена реакција. Партијата на македонското малцинство во Бугарија беше забранета во 2000 година поради наводни антидржавни активности. По тужба на активистите, Судот за човекови права во Стразбур пресуди во корист на партијата и и наложи на Бугарија повторно да ја регистрира. Државата одбива да го стори тоа со образложение дека таа нема доволно членови. Судот во Софија ја исфрли партијата од трката за градоначалници на минатогодишните локални избори.

------------------------------------------------------------------------------

Интересни са и коментариите:

Тема Re: ОМО повторно во полициско менгеме [re: DragoooN]  
Автор Veto ({?})
Публикувано11.05.08 22:33

E/r ir ;dxudjd

Тема Re: ОМО повторно во полициско менгеменови [re: DragoooN]  
Автор boritarkan (новак)
Публикувано11.05.08 23:06

Se pravaat na bugari, firomski platenici, koi psuat na bugarski. Ovoi Samuil e primerot na makedonist, koi igra na "bugarska strana".
S vakvi trikovi sosem sa izpagjali kanadianski firomi.

Тема Re: ОМО повторно во полициско менгеменови [re: boritarkan]  
Автор Илijцъ (Една_негаторка)
Публикувано12.05.08 09:19

ОМО повторно во полициско менгеме

Остава ударът с чук между рогите ....

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.