Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:38 15.11.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема Защо Гърция натиска толкова за името?  
Автор KAGAN (аджамия)
Публикувано07.03.08 21:52

Защо Гърция натиска толкова за името?

Преди игнорирах този въпрос, някак си оставаше на страни от съзнанието ми, третирах го като балканско твърдоглавие, но пoследните няколко седмици ме накараха да погледна в друга посока.
Първо се запитах наистина ли Гърция се страхува от териториални претенЗии? Съмнявам се че САЩ а и коя да е страна от ЕС ще подкрепи подобна стъпка. Пък със сила да си я взмат абсурд. Да не говорим че няма и подобна официална позиция. Което ме наведе на мисълта, че истинската причина е съвсем различна. Гърците са лукави , хора „антики“ , както дядо ми ги е наричал някога. За това се замислих какво се случва ако Македония не влезе в НАТО и ЕС – икономическа изостаналост, което ще доведе до изслеването на голяма част от славянското насленение на Македония, нестабилност , абланизация. Възможно е разпарчетосване от което Гърция може и да намаже, но е възможно и цялата да стане албанска, при всички положение много по добре за тях от колкото да се ребългаризира. Ако МК влезе в ЕС и границата ни падне, пробългарския елемент ще се засили многкратно, ще разберат , че всъщност не сме татари, че езика ни е много близък, ще се създадат контакти, приятелства, бракове и т.н. От друга страна границите ще се отворят и костурско и леринско ще са отново много близо до Битола, което ще позволи на костурските българи по лесно да се върнат към корените си. Аз си спомням много добре как Гърция увърташе толкова много отварянето на КПП Илинден(Това до гр Гоце Делчев). Къде е Сърбия в този план. Сръбските мекерета в Скопие, слагат в учебниците глупости от рода на това че са „антички“, кръщават летището „Александър македонски“, слагат древногръцки статуи пред правителствените сгради и т.н. и по този начин дават поводи на Гърция да се дърля за името. До колкото знам историята за античкия произход е многократно засилена след отцепването на Македония, сигурен съм че това не е случайно и перфектно се връзва с по горните ми разсъждения. Нима си мислите че убийството на бившия македонски президент(или министър председател) в Босна беше случайно..... Сърбия не иска Македония в НАТО и ЕС.До колко САЩ би усетил подобни задкулисни игри?? САЩ многократно показаха че я искат МК в НАТО и направиха определени усилия, не знам тук ми е мътна идния как седят нещата.
Противно на повечето изказани мнения в клуба, аз съм на мнение че влизането на МК в ЕС е положително за България и българските интереси, ползите от това ги описах по на горе,а се чудя защото повечето клубари се хващат на антибългарската пропаганда в макеоднския печат, целта е само една – раздалечаването на двата народа. Вероятно повечето от тези, които се връзват почти не са контактували с македонци. МОЛЯ ВИ НЕ СЕ ПОДАВАЙТЕ. Спомням си една тема на „bulgarin“ - дунеците победиха. Да има и промити мозъци и то не малко , но мнозинството от тях не са на нивото на „дунката и сос.ка“ и не са силно негативно настроени към нас, вижте колко хора си пращат децата да учат тук. Вие бихте ли си пратили децата в държава за която мислите всички най лоши неща(изписани по мк вестниците)? За това си мисля че нашите има сравнително коректна позиция, като не правят агресивни постъпки спрямо МК, защото именно това е цлета на просръбските мекерета в скопие.

Благодаря на всички които имаха търпението да прочетат моето писание. Аз не претендирам че всичко написано е вярно, така го виждам в моемнта, ако не друго има много неща над които си заслужава да се помисли.

Редактирано от KAGAN на 07.03.08 22:18.

Тема Re: Защо Гърция натиска толкова за името?нови [re: KAGAN]  
Автор Zaples (Разсеян такъв)
Публикувано07.03.08 21:58

Mакедония не може да не бъде обичана . За всеки, който я познава.От там и подкрепяна.Такава, каквато си е, или каквато ще да е. Останалото са дребни страсти, злободневни. Които бързо се променят, дори и за месеци.

Автор Falange ()
Публикувано07.03.08 22:10

Нека в Скопие признаят, че имаме общо минало и, че етнически имат Български корени, и да спрат да се гаврят с Българите в РМ ,и като цяло, тогава можем и трябва да ги подкрепим. Но, досега само провокации и расистки обиди за "Татарите". Този дивашки манталитет засвидетелствуван и от медиите принадлежи в Средновековието, не и в 21 век в Европа.

Редактирано от Falange на 07.03.08 22:11.

Тема ти май не си в час?нови [re: Falange]  
Автор KAGAN (аджамия)
Публикувано07.03.08 22:13

не ти ли е известно че там и двете основни "македонски" партии са просръбски? На тях не им е в интерес МК да влезе в НАТО и ЕС. Моляте прочети още един път това което съм написъл.

Тема Re: ти май не си в час?нови [re: KAGAN]  
Автор Falange ()
Публикувано07.03.08 22:23

Четох какво си писал и схащам идеята ти. Не мисля, обаче, че България трябва да си плюе на достойнството в името на някакво неясно затопляне на отношенията. НАТО не е панацея която магически ще превърне Македония в наш най-добър приятел. Гърция и Турция са в НАТО от години а не могат да се гледат. Сега е времето България да развърти гегата и да им каже, че с нас немогат да се ебават. Сега имаме дай-добрата гео-политическа позиция спрямо Македония от когато и да е. Ако сега си затворим очите за дивашкия анти-Българизъм който се вихри там и им пуснем гювеч, значи сме нация без себеуважение и достйнство. С крадците и лъжците винаги трябва да се действа прямо и твърдо и да се изобличават, иначе ще те смачкат.

Автор Mpakorop (крайнодесен)
Публикувано07.03.08 22:39

Не знам, на мен ми се струва че за дадения момент Гърция и Румъния са съюзниците, които трябва да търсим на балканите - трите държави обединени може да имаме определена тежест в делата на балканите и в европейските дела. Гърция обаче естествено трябва да признае че населението в Македония е на практика етнически българско, ние пък ще им признаем че името Македония те са го измислили.

Сакар планина - перлата на Тракия

Тема Защо ли ?нови [re: KAGAN]  
Автор persone (върховист)
Публикувано07.03.08 22:39

Защото защитава политическия си интерес. Историческите факти са само инструмент за аргументиране на собствената позиция. Факт е от историята, че земите на днешен Фиром, не са влизали в територията на антична Македония, с изключение донякъде на Охридско и Гевгелийско. Факт е че днешен Фиром не е населяван в античността от македони, а от пелагонийци, пеонци и дардани. Факт е и нещо друго важно - територията на днешен Фиром никога не е бил основен териториален център спрямо другите две териториални единици - Пиринска и Егейска Македония. Ето защо Гърция НИКОГА няма да допусне Фиром да се казва Македония, защото това автоматично дава право на Вардарска Македония/Фиром за претенции към другите два дяла като един обединителен център. Накрая още един факт, ако имагинерно предположим, че Македония е името на Фиром, това за тях автоматично означава и признаване на "македонците" като етнос, което поради изброените по-горе исторически и политически причини е недопустимо за Гърция. За България , ето казвам го на глас също, недопустимо е едно население 13 века свързано етнически, географски и политически с България да бъде сегрегирано и отделено от нашата история и етнос.

Автор croesus (?!?)
Публикувано07.03.08 22:43

Гърция се страхува не от териториални претенции, а от сепаратизъм.
Титова Югославия насърчава развитието на македонизма не само в антибългарска посока, но също така и в антигръцка, затова в "идентитетот" са вкарани и "антични" елементи. За разлика от антибългаризма обаче който е константен, антигърцизма е с променлива сила, в зависимост от конюнктурата. Югославия, за разлика от днешната РМ, наистина е имала териториални мераци за Солунско още преди 1940. Принц Павел става съюзник на Хитлер срещу получаването на Солун. По-късно гражданската война в Гърция е поддържана от нас, но най-вече от Югославия, отново с цел териториални придобивки.

Доколкото помня за пръв път "античния" корен на съвремените македонци е споменат през 1956 г. в "Историjа на македонскиот народ", защото това е новата политика на Югославия за получаване на Северна Гърция и Пиринска Македония - по "малцинствена" линия. Велизар Енчев пише за поне два сериозни конфликта между Тито и Гърция по време на Студената война и в двата случая заради "македонското малцинство". Аналогично упражнява натиск и върху Австрия за словенското малцинство там. Според мен просто е чакал следващото "раздаване на картите" в Европа, за да предяви претенции за доста територии, в които настоява че живеят поробени югославски малцинства.

Гърците едва ли са били толкова тъпи, за да не се досетят накъде духа вятъра, и според мен в момента са толкова яростни срещу македонизма защото неговата доктрина, за антично-славянския произход на населението в РМ, директно бърка в здравето на тяхната теория за "славяноговорящите гърци". При лош сценарий за тях подобна доктрина може да отцепи не само славяноговорящото население в Северна Гърция, но също така и да увлече със себе си етнически гърци към сепаратизъм. Македончиньа едва ли осъзнават подобно нещо, за тях гърците им "украдоа историята", но това пък е единственото нещо, което Тито е целял да има в кухите им глави.

Автор pantzer (минаващ)
Публикувано07.03.08 23:03

Един велик Българин от Македония беше казал 'Со кротце,со благо и со малко кютек"
Мисля,че е време за "кютека" по-отношение на македонистите.
В повечето македонски форуми, са готови дори да УВАЖАВАТ Гърците за последователната им /и ясна -като техен враг/политика.
И в същото време да Хулят и Оплюват ръката която им подаваме за разбирателство. Миролюбивата политика която водим към ФИРОМ,те считат за СЛАБОСТ от наша страна и още по-упорито се нахвърлят с/у всичко Българско.
Слабия винаги уважава Силния.

Така,че време е за "КЮТЕКА" За съжаление само това остава!!!

Тема Re: Защо Гърция натиска толкова за името?нови [re: Falange]  
Автор Ziezi (ex quo Vulgares)
Публикувано07.03.08 23:31

учудвам се с какво право претендираме да поучаваме македонските българи, след като учените ни продължават да пеят, а учебниците ни продължават да преливат от гнусни фалшификации, че българите са пришълци- от волга, монголия, памир, занзибар - няма никакво значение от къде, важното е да не сме местен народ, каквито всъщност сме

докато не си оправим двора, нямаме право на претенции спрямо двора на брата си

все едно някой, който има две греди забити в очите, да прави забележка на човечеца със сламчица в окото

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.