Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 11:43 10.07.25 
Политика, Свят
   >> Македония
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема България, прва призна Македониянови  
Авторcoф.мak (Нерегистриран)
Публикувано15.03.04 05:24

По покана од Грците – нашите уметници настапија во Мадрид Весна Дамчевска

Претставувањето на македонските уметници: Наташа Димитриевска, Ирена Паскали, Христина Ивановска и Јане Чаловски на интернационалната изложба „Создавањето на балканските војни: играта" е прво учество на Македонија на реномираниот саем за уметност „АРКО 2004" во Мадрид, отворен во минатиот месец. Нивното учество е дел од презентацијата на Грција, која годинава беше гостин на мадридскиот саем за уметност. По покана од кураторите Илиас Мармарас од грчката организација „Personal Cinema“ и Нина Вагиќ, Македонија беше претставена во Мадрид под своето уставно име.

- Интересирањето на публиката за изложбата, која е социјално, политички, историски и религиозно ангажирана, беше одлично. Таа се осврнува на проблеми кои ја вознемируваа Европа во изминативе 12 години. Проектот се изроди од самиот регион и не претставува уште еден продукт на западноевропското кураторско романтично „откривање" на Балканот - вели Христина Ивановска по враќањето од Мадрид.

Изложбата „Создавањето на балканските војни: играта", што го најави отворањето на мадридскиот саем за уметност „АРКО 04", вклучува 40 уметници од 17 земји и се состои од видеоматеријали и од компјутерски презентации.

- Најатрактивен и централен дел од изложбата беше интерактивната видеоигра „Балканскиот трговски центар", поставена како компјутерска инсталација и 3Д-соба. Проектот го надминува денешното поимање на видеоигрите како резултат на потребите на пазарот, наметнати од моќните произведувачи, во кои играчот е само техничар, подреден на двонасочниот модел на однесување меѓу доброто и злото, белото и црното, победниците и губитниците - вели Ивановска.

Делата на Наташа Димитриевска „Postcard of Motherland“ и на Ирена Паскали „На патот до/од Македонија", заедно со другите видеа, се инкорпорирани во оваа видеоигра. Заедничкото дело, пак, на Христина Иваноска и Јане Чаловски „Спирално патување" доби посебен виртуелен простор во рамките на видеоиграта, како едно од нејзините 25 нивоа.

Во видеоиграта „Балканскиот трговски центар" играчот е нурнат во балканската конфликт-зона, но важно е да се игра, а не да се победи. Нејзината цел е да создаде простор за комуникација за религиозните, за социјалните и за политичките конфликти кои го разгоруваат Балканот.

По завршувањето на мадридскиот саем, предвидени се голем број претставувања на изложбата, прво во земјите од Балканскиот регион, а потоа и пошироко во Европа. Веднаш по Мадрид, кон крајот на април, изложбата ќе биде поставена во Скопје, во соработка со Центарот за нови иницијативи во уметноста и во културата „Локомотива".
------------------------------------------------

Нещасни српски копелета.

Тема Re: България, прва призна Македониянови [re: coф.мak]  
АвторSOS (Нерегистриран)
Публикувано15.03.04 05:38

DA TI EBAM MAMTA TEBE I NA GRCIJA

Тема питах гинови [re: coф.мak]  
Автор sof.mak. (пристрастен)
Публикувано15.03.04 10:35

Айсберг и Фактора - що така, тук на този форум, в далечната и непозната чужбина, вие се чувстване доста комфортно...
Те си траят. Сега и вас да ви питам. Много озбилно
Яс винаги сум много озбилен

Тема Sof.Mak, ajde be chovecheнови [re: sof.mak.]  
Авторlceberg (Нерегистриран)
Публикувано15.03.04 11:46

тук на този форум, в далечната и непозната чужбина, ние сме се чувствале доста комфортно...

Со опрощенье, ама прашаньево ти е: драпай си мевот.

Тема не си много вежливнови [re: lceberg]  
Публикувано15.03.04 11:56

или пък озбилен...
Можеше например (пак в стил - чешеме си езиците) да кажеш - не ми е гот да се мотам тука, но искам да допринеса за по-добро взаимно разбиране..
Празните приказки (чешене на езиците или може би това е на македонски - драпам си мево) също могат да допринасят за разбиране, но може да водят и до задълбочаване на неразбирането...

Тема Sof.Mak, pak tiнови [re: sof.mak.]  
Публикувано15.03.04 12:30

Shto sakash?

Тема не си ли разбралнови [re: lceberg]  
Публикувано15.03.04 12:36

досега - да се изчистят недоразбиранията, наслоени со времето. Защото те пречат, не помагат за по хубава иднина. Нещо, което ти каза при първото си появяване тук. Демек, твърдя, че сме истомишленици

Тема jas nemam nikakov problem so...нови [re: sof.mak.]  
Публикувано15.03.04 12:52

...pogolemiot broj Bugari so koi se znam. Problem se shovinistite koi se za zhal dominantni na vakvi forumi. Ima i problematichni Makedonci, no opshto, Bugarite se tie koi prvi napagjaat. Makedoncite se generalno vo samoodbrana.

Ete toa e.

Тема и аз мога да кажа същото [re: lceberg]  
Публикувано15.03.04 12:59

пък после и двамата ще се съгласиме, че истината е по средата.
Проблемът кой пръв започна няма край. Участниците от тази страна казват, псуваме ги, защото викат татари...Участниците от твоята страна казват - псуваме ги, защото викат еничари...
Така, че този форум още много време ще мели напразно
Това мен не ме притеснява, само ми пречи, че искам да си зборвам по човешки с люде от Скопие и Битола, но засега това не ми се удава

Тема Da, samo [re: sof.mak.]  
Публикувано15.03.04 13:15

Sepak, kje se slozhish deka bugarskata strana ja spori makedonskata nacija, a ne obratno. Tie prosti napadi kako tatari, firomi, jugozombi, i slichno se samo gruba refleksija na ona shto go napishav vo prvata rechenica.

Onoj moment koga kje ne uvazhite bezrezervno, ama bezrezervno kako Makedonci, a ne makedonski b'lgari ili Makedonisti, celata reakcija od makedonska strana kje ja snema. I vie kje bidete najdobrite prijateli na Makedoncite.

No, kako shto mi se gleda toa ne se sluchuva nitu ima aber da se sluchi.

Do tie idni vreminja, kje se jademe vaka, za zhal...

Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.