Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 22:39 04.07.25 
Технически науки
   >> Машиностроене
*Кратък преглед

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
Тема помпи за голям вискозитетнови  
Автор stefandk63 (непознат )
Публикувано21.02.12 09:14

дравейте,
Моля за мнения , съвети и търговски предложения по следната задача:
трябва да се транспортира течност от отворен съд в друг отворен съд.
Течността е химикал за защита на посевни семена - на водна основа.
На вид ми заприлича на гъст латекс.
По документ - Динамичен вискозитет:42.1 - 401 mPa.s at 20 °C.

В този втори съд се смесва с вода (1:4 части вода) и се прехвърля в трети съд. Вторият съд ще се тегли с везна, за да се избегне скъп разходомер за гъстия материал.
Дебит на химикала от първия съд- примерно - 0.5..5 литра в минута.
Какви помпи и магнет-вентили са подходящи за транспорта на гъстия химикал?

В същия цех има проблемно място , в което трябва да се мери и преминалото количество от този химикал - дебита още не го знам, но течността минава по маркуч с около 10мм вътрешен диаметър, гравитачно, от малък съд. Какъв разходомер ще е приложим в случая?

поздрави,
Стефан

Тема Re: помпи за голям вискозитетнови [re: stefandk63]  
Автор hadjiyata (дядо)
Публикувано21.02.12 18:48

Привет,
Най-подходяща ще бъде винтова или шнекова помпа . Съжелявам , че не мога да ти дам подходящ линк (каквото намерих - все е за големи дебити) .

Автор Sargonlll ()
Публикувано21.02.12 19:59

Не е ясно какъв е дин. вискозитет: 42,1 или 401 mPa.s. Това е твърде голям диапазон, наистина ли плава толкова?! Дин. вискозитет на водата е малко повече от 100 mPa.s. Просто трябва да се уточни вискозитета - възможно е да се приложи всичко, приложимо и за вода, напр. центробежна помпа, може да се наложи и шнек - не е ясно.

За прехвърлянето в третия съд би трябвало със сигурност (при такова разреждане) да е достатъчна обикновена центробежна помпа, още повече, че вероятно ще се наложи и по-голям дебит. Въпреки това, трябва да се провери дин. вискозитет на сместа. Освен това трябва да се обърне внимание (това важи и за помпата между първия и втория съд), дали този химикал е агресивен и към какво, т. е. дали помпата не трябва да е от специален материал в частта, където минава флуида.

За измерване на дебита вероятно е подходящ класически ротаметър. Трябва, обаче, да се обърне внимание, че ротаметърът като уред има проблеми с отчитане на дабит на течности с много голям вискозитет. Той химикала или сместа ще отчита? Ако химикала, трябва да се уточни дин. вискозитет и да се потърси подходящ ротаметър.

Тема Re: помпи за голям вискозитет [re: Sargonlll]  
Публикувано21.02.12 21:41

Тия неща са ми непознати, на ход се запознавам. Та - от Викито:
Water at 20 °C has a viscosity of 1.0020 cP.
1 P = 0.1 Pa·s,
1 cP = 1 mPa·s = 0.001 Pa·s.

Тоя широк диапазон за химикала го взех от документа му, озадачава ме че за относително тегло се дава 1.02...1.07, а за вискозитета - много широк интервал. Мислех си че някак си двата диапазона трябва да са свързани. Или има грешка , или - най вероятно - не са ми ясни нещата. Та тук ме озадачи и SargonIII - единица или стотица е вискозитета на водата? Ако е 1-ца , безусловно трябва помпа за голям вискозитет, а не за вода (за гъстия химикал).
Отделно установих че повечето магнет-вентили са до 50 единици вискозитет.
Зъбни помпи - български - са до 200 единици. Със сигурност трябва да проуча въпроса за действителния вискозитет, дано да успея. Нямам идея къде и как се измерва.
Питах колега от фабрика за латекс (оказа се че при тях се работи с няколко хиляди вискозитет) , та той ме насочи към мембранни помпи. Цена - 670+ддс лв да речем (с въздушно задвижване). Не мога да я преценя тая цена , един магнет-вентил го гледам в мрежата 150..250 лв.

Благодаря за отговорите. Ще се мисли още.

Автор Timo (собствен ник )
Публикувано21.02.12 22:08

Аз също ще ти предложа мембранна помпа на въздух и нищо друго.
Имай в предвид че те са за различни флуиди(киселинноустойчиви) от това зависи и цената.

Автор hadjiyata (дядо)
Публикувано21.02.12 23:10

Плътността и вискозитета нямат нищо общо . При течните флуиди плътостта е относително постоянна величина , докато вискозитетът (способността към разтичане) е функция на температурата . Най-лесен пример е пчелния мед .
Относно помпите :
Центробежните помпи работят със сравнително "редки" и относително механичнозамърсени флуиди .
Зъбните помпи стават и за по-"гъсти" флуиди (масла , леки и подгряти тежки горива) , но са много капризни към механината чистота (много задират)
Винтовите помпи (в частност шнековите) бачкат и с хептен "гъсти" флуиди , не чак-толкова капризни към замърсителите и имат по-малка склонност към задиране .
Виж за мембранните не се бях сетил - за твоя случай май ще се окажат най-подходящи . Цена от около 800лв за предлаганата помпа може би не е толкова висока , стига в цеха да имаш въздушна магистрала с подходящо налягане ... иначе нещата се обезсмислят .

Автор Sargonlll ()
Публикувано22.02.12 08:00

Единица е, просто като съм преобразувал на ум съм се объркал. Понеже знам кинематичния вискозитет и го умножих по плътността - това е равно на динамичния вискозитет, но съм сгрешил. Е, значи имаш работа с доста гъста течност, ще трябва да ползваш шнек или може би мембранна помпа, както ти предложиха.

Тема Re: помпи за голям вискозитетнови [re: hadjiyata]  
Публикувано22.02.12 10:05

Хаджи,
тоя голям диапазон от 40 до 400 документът го дава за 20 градус целзий, за 40 дават да реччем от 35 до 350. Искам да кажа - нещо друго е причина, не тепературата. Кое друго освен плътността (1.02..1.07/20 градуса, по паспорт) може да е причина. Саргон, на мен вчера ми казаха как се произнася единицата за вискозитет, днес не можах да си спомня :-) .

Автор hadjiyata (дядо)
Публикувано22.02.12 10:42

Няма страшно . Вискозитета може да го промениш чрез подгряване или охлаждане на флуида .
Например при 20С флуидът ти има вискозитет еди-колко-си сантистокса , а при 60С има еди-колко-си , и т.н. (забележка : в случая сам избираш в какви мерни еденици да работиш) . Помпата , която ти предлагат е най-ефективма в диапазон от еди-колко-си (мерни еденици) . Трябва ти информация "твоя" флуид каква температуа може да издържи (без да пламне или да се получат някакви нежелани реакции) за да получи желания вискозитет , дали КИПиА ще работята при тази температура ... Абе до тук само теория .
Сега за "твоите" данни : Вискозитета ти е в прекалено широки граници за прекалено малък температурен диапазон . Нещата нещо не се връзват със знанията ми по хидродинамика .

Моля , погледни да не би да става въпрос за вискозитет на определени концентрации разтвор ?

Тема Re: магнетвентил за голям вискозитетнови [re: stefandk63]  
Публикувано22.02.12 11:36

Благодаря на вскички за мненията.
В общи линии проекта съм го намислил.
Остана едно тясно място - вероятно на едно място ще се наложи да се сложи магнет вентил за спиране на концентрата - на края на тръбата идваща от помпата. Вентилът ще се затваря малко преди спиране на помпата - целта е в тръбата да остане точно известно количество концентрат. Вентилите които виждам в българските сайтове са до 50 единици вискозитет. Ако трябва - ще монтираме сферичен кран с цилинър, но готов магнетвентил по ми е на душа.

Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | (покажи всички)
*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.