|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
Пумпал
|
|
Автор |
SUCCUBUS (нощна гад) |
Публикувано | 17.03.08 12:55 |
|
Трябва ми механиката на пумпал, най-обикновен, елементарен пумпал.
Обикалям от месец детски магаzини, има всякакви иzгъzици,но не и пумпали.
Моля, ако на някого му се намира раzчастен от чевръсто чедо, да ми пусне една снимка на вътрешностите.
Или пък ако някой zнае каква е механиката на точно това движение...
| |
Тема
|
Re: Пумпал
[re: SUCCUBUS]
|
|
Автор | kkk (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.08 17:06 |
|
здравей, механиката на пумпала е базирана на преобразуването на постъпателното дижеие на дръжката на пумпала във въртеливо чрез винтогачна предавка със голяма стъпка на винта. Гайката може д се свърже с тялото на пумпала със съединител, какъвто си помислиш,стига при вдигането на дръжката да изключва
| |
Тема
|
[re: kkk]
|
|
Автор | Pin (Нерегистриран) |
Публикувано | 17.03.08 17:34 |
|
Точно така: винт-гайка с голяма стъпка, изпреварващ съединител и поне 3 зъбни колела или обикновени шайби с триене. И по принцип масата на пумпала трябва да е съсредоточена предимно по периферията (ако искаш да е пумпал де) :)
| |
Тема
|
[re: Pin]
|
|
Автор |
SUCCUBUS (нощна гад) |
Публикувано | 17.03.08 20:40 |
|
Абе помня аz че стъпката е голяма, но ми се губят как бяха монтирани колелата и съединителя... и искам да е несиметричен..и с контеинерче...и да се отваря..и да се раzглобява....ама това после, първо трябва да тръгне
| |
|
Добре де, но за какво ти е?! Нима си решил да го изработиш? Че, той ще ти излезе златен в сравнение с покупката на готов...
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 17.03.08 23:33 |
|
Съединителят е върху гайката и върху него е нахлузено първото колело. След това имаш едно сателино колело, което всъщност най добре да са поне 2 или 3 колела за да е балансирана тежестта; и последното колело - или вътрешно назъбено закрепено към обшивката или направо се търкалят ролки по вътрешната повърхност на тялото на пумпала (с някакво триене все пак за да предава движението).
"Несиметричен" ???? - за да работи като пумпал, масата трябва да е симетрично разпределена около оста на въртене, която случая е оста на винта/гайката.
| |
|
имам да правя курсова работа идеята е миксер zа дресинг и искам да го zадвижа като пумпал
| |
Тема
|
|
|
Автор |
SUCCUBUS (нощна гад) |
Публикувано | 18.03.08 11:50 |
|
Аха, мерси, сега ми стана ясно...
На мен не ми трябват беzкрайно много обороти, които един нормален пумпал прави. Десетина трябва да са достатъчни. Искам да го правя несиметричен, zа да си спестя главоболия по диzайна на тялото,тъй като то е контейнер,който ще се пълни с течност и трябва да се раzглобява лесно.
Сега ми хрумна дали наистина да го оставя на свободно въртене или просто да вържа движението на контейнера по стъпката на осевия винт. Щото джаджата трябва също да е беzумно проста zа полzуване и раzчастване...
Уф,отивам да събирам части....
| |
Тема
|
|
|
Публикувано | 18.03.08 16:29 |
|
Абе то ако го имаш готов пумпала с подходящия размер. може и да е лесно, но ако ще ги събираш чарк по чарк :(
Аз дори тук дето чаркове всякакви можеш да си намериш и да си поръчаш (идват за 1 ден по пощата) и пак не бих се хванал да го правя по тоя начин :(
Не знам каква ти е точно задачата, но ако ти разрешават да използваш мотор ще стане далеч по-лесно: примерно взимаш един мотор-редуктор за чистачки на кола/камион, които се намират навсякъде и са доста евтини и на оста му забичваш контейнера дето искаш да го таралянкаш :)
| |
Тема
|
|
|
Автор |
SUCCUBUS (нощна гад) |
Публикувано | 18.03.08 18:39 |
|
Няма метални механични пумпали по магаzините,има някакви пеещи ужасии с батерии на съвсем друг принцип или дървени беz механика.... сега гледах в Ебей най-евтиния 5 евро+ 5 евро доставка,егати пумпала...
Та zатова ще го събирам...всъщност оста само трябва да купя, останалите чаркове са лесни.
Моторче имам даже с батерии zа печена на пиле на барбекю(на мъжа ми иzвращение), но искам да направя миксера чисто механичен.
"Зелен", демек..
Meрси zа помощтаможе да пусна една снимка по-нататък
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|