Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 10:14 15.07.25 
Технически науки
   >> Машиностроене
*Кратък преглед

Тема Как да калибровам отвор с раздвижен райбер ???нови  
Авторvivo (Нерегистриран)
Публикувано22.02.08 22:16

Искам да задам въпрос на Майсторите как се калиброва отвор Ф-44 с раздвижен райбер на струг. На какви обороти се работи ? На какво подаване ? С какво се смазва или охлажда. ? Колко може да се отнеме с райбера /1-2 мм или 1-2 десети.
Материяла е тръба безшевна Ст.45 60х10 и искам да направя точен отвор за набиване на втулка Ф-44 мм. Много въпроси станаха, дано не досаждам .

Тема Re: Как да калибровам отвор с раздвижен райбер ???нови [re: vivo]  
АвторPin (Нерегистриран)
Публикувано23.02.08 03:28

Абе с раздвижен райбер става мазало - ще стане нащърбено, особено ако тръбата не е много дебелостенна, причината е главно поради еластичните деформации и големите разстояния между перата.
1-2 милиметра в никакъв случай няма да можеш да отнемеш от раз - ще счупиш перата (ако изобщо успееш да го наместиш де).
На мен ми се струва, че ако го престържеш на финно с някакъв по-остър нож(по-малък R на върха) и добро/устойчиво захващане, ще постигнеш по-добър резултат.
А и друго - те тия раздвижените райбери са за ръчно райбероване - ако все пак го слагаш на струга трябва много да внимаваш, че като се разхвърчи на парчето като нищо ще те трупира

Автор CBR 6OO (странен)
Публикувано23.02.08 11:50

Раибера за да си свърши работата както трябва е добре да не се напъва на повече от 0.1-0.15мм при този диаметър.За машинна работа->8-16 оборота и добро мазане/охлаждане.
Но задължително си престържи детаила,и ако трябва да сме точни,ако струга не е разсипан,може да не се занимаваш с раибера-все пак няма да е подвижен детаил (колокна-втулка) а ще е набивка.
за 44мм му остави 0.1мм и по ковашкопресовия (външноата част на горещо и пускаш втулката),и готово.
Ако нещо те притеснява и втулката го позволява-бии му един щифт за осигуряване в случеи че ще има някакво по-сериозно натоварване и готово.

Тема Re: Как да калибровам отвор с раздвижен райбер ??? [re: vivo]  
Автор Sargon lll ()
Публикувано23.02.08 12:15

Внимателно разстържи на струга и въобще не ползвай райбера. Според мен е малко смешно дори за подобно затапване да ползваш райбер. Иначе, трябва да се доближиш максимално до размера преди райбероване, не повече от 1-2 десети според мен.

АвторДeдe ти (Нерегистриран)
Публикувано23.02.08 15:40

Калиброването е процес свързан с пластична деформация,не със рязане каквото е райбероването!!!
За вашите цели-втулка в тръба най простото е следното-
1.разстъргвате тръбата на размер удобен за вас-например 44.1(или пък 43.9-все тая след като ще набивате втулка)
2.Изработвате втулката с необходимия допуск за набиване по външния диаметър и отвор малко по малък от функционално необлодимия!!!
3.Набивате втулката!
4.Разстъргвате отвора на втулката на необходимия размер!!

Наздраве!!!

Автор koordinat4ik (новак)
Публикувано23.02.08 19:00

Разстъргването преди райбера е задължително защото райбера ще се "води по отвора".За райбера оставаш 0,1мм-не повече!!!
Смазването също е задължително - за да постигнеш "клас".Ако нямаш специалните за случая течности и машинно масло ще свърши работа.
Оборотите около 20
Можеш да използваш ,че райбера е раздвижен и ако правиш една бройка да разделиш прибавката на две по 0,05мм
Смело с подаването но вади и чисти начесто.

Успех

Тема Re: Как да калибровам отвор с раздвижен райбер ???нови [re: koordinat4ik]  
Авторvivo (Нерегистриран)
Публикувано24.02.08 23:35

Благодаря за отговорите на всички . До сега съм престъргвал тръбата и после съм набивал втулката /глюкодур/. Но в момента Трябва да престъргвам на L-125 мм. Много голямо разстояние и може би ще ми даде конус на моя дъргел С11М. Всъщност утре ще правя проби и ако стане ще се похваля :)) Бройките не са малко 220 бр. [

Автор koordinat4ik (новак)
Публикувано25.02.08 08:52

Тогава използвай райбера само да оправи конуса и за клас.И все пак провери с корпоратора най-малкия диаметър след разстъргването да не е по-малък от 43.9 за да не счупиш райбера.И вади и чисти често !!!

Редактирано от koordinat4ik на 25.02.08 08:53.

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.