Клубове Дир.бг
powered by diri.bg
търси в Клубове diri.bg Разширено търсене

Вход
Име
Парола

Клубове
Dir.bg
Взаимопомощ
Горещи теми
Компютри и Интернет
Контакти
Култура и изкуство
Политика, Свят
Спорт
Техника
Градове
Религия и мистика
Фен клубове
Хоби, Развлечения
Общества
Я, архивите са живи
Клубове Дирене Регистрация Кой е тук Въпроси Списък Купувам / Продавам 13:41 04.07.25 
Технически науки
   >> Машиностроене
*Кратък преглед

Тема За Х12 и 9ХСнови  
Авторedin ot was (Нерегистриран)
Публикувано26.07.05 14:51

Абе, някой постигал ли е добри резултати при закаляване на тези стомани в масло, при положение че термообработката се извършва във вакуумна пещ.
Става дума за сечения над 25мм.

Тема Re: За Х12 и 9ХСнови [re: edin ot was]  
Автор... (Нерегистриран)
Публикувано05.08.05 09:43

Само в масло, и то подгрято до към 60 градуса. После требе веднага да се отвърне, за да се намалят вътешните напрежения от закалата. Тук вакуума няма значение в какво ще топиш после детайла, въпроса е, че при тез високи температури кат го топнеш във вода едно че може да се спраска, второ че м/у детайла и водата се образува пара, а маслото просто отнема топлината по-бързо...

Тема Re: За Х12 и 9ХСнови [re: ...]  
Автор frolic (engeneer)
Публикувано09.08.05 17:37

Тук не става дума изобщо за закаляване във вода. И не е вярно, че маслото отнема температурата по-бързо. Просто има значение скороста на охлаждане по време на мартензитното превръщане, но както ида е. При мен маслото е от 40 до 80°С, но не е достатъчна явно скороста с която циркулира край детайлите , а тя се определя от скороста на бъркалките, която е const. и немога да я променя. Има колеги които не калят тези стомани във вакуумни пещи, но аз искам да направя сполучлив опит защото в скоро време ще трябва да махнем солните вани.

Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано23.11.05 20:56

И двете стомани се закаляват в масло.За Х12 съм сигурен , че ще получиш добри резултати и при сечения до 300mm.
Нагряват се във вакуумна пещ , за да се избегне обезвъглеродяването.
За 9ХС не мога да ти кажа до какъв размер се закалява , но и тя дава добри резултати при закалката.

Тема Re: За Х12 и 9ХС [re: нoв]  
Автор sweep (engeneer)
Публикувано27.11.05 19:38

Takaaaaaaaa ! Запитването за стоманите е мое. И виж сега какво.
Стоманите се закаляват чудесно в масло, но при положение че са нагрявани например в солна вана и след това момчетата са ги охладили в открита вана с масло.
Нали си виждал какво люлеене на детайлите се прави за да се рзкъса газовата риза и т.н.......
Проблема е такъв. Май вече съм писал ама нищо!
Вземам детайли независимо от 9ХС или от Х12. Нагряват се във вакуумна пещ при съответната температура която изискват и после, след края на задържането се потопяват в масло.
Е не стават и не стават.
Ако с тях е имало съответно стомана 50ХФА при 9ХС, или X38CrMoV51 при Х12 или някакви дриги закаляващи се от техните температури те са станали 100%.
После вземам отново детайлите от 9ХС или от Х12, нагрявам ги в солните вани , охлаждам ги и получавам каквото желая.
За мен скоростта на охлаждане във вакуумната пещ е ниска. Ама немога и да я вдигна. Бъркалките са с константна величина на скоростта, а вариантите с промяна на температурата на маслото ги проиграхме от 40 до 80°С през 10 градуса.
Това е ! Ако някой работи и има желание да сподели! Моля !
Въпреки всичко благодаря, все пак темата отново излезе!

Тема Re: За Х12 и 9ХСнови [re: sweep]  
Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано04.12.05 09:27

Аз работя с електро съпротивителни пещи и използвам една силитова за нагряване на детайлите до температурата на закаляване.Не ги охлаждам заедно с пещта , нито на въздух , а директно ги потопявам в маслото.Маслената вана ми е открита и маслото се разбърква с въздух.И въпреки тези "първобитни" условия и двете стомани са може би едни от малкото , които се закаляват добре и имам повтаряемост на резултатите.
Интересува ме на каква температура ги нагряваш за закаляване?
""За мен скоростта на охлаждане във вакуумната пещ е ниска""
Предполагам , че тук си се объркал, но аз не ги охлаждам изобщо с пещта и може би тук ти е проблема.
Пиши ако си решил проблема.

АвторHиkoлa (Нерегистриран)
Публикувано06.12.05 20:47

Ако действително ви е проблем това, може да се обсъди, ако сте и сериозна фирма.
Оставете някакви координати на адреса ми: B o r l a n d b g @ a b v . b g

Тема Re: За Х12 и 9ХСнови [re: нoв]  
Автор sweep (engeneer)
Публикувано06.12.05 21:50

Аз ли не пиша както трябва , ти ли не ме разбираш "нов" ?????
Виждал ли си как работи двукамерна хоризонтална вакуумна пещ, с маслена вана ?
Кой луд ще закалява стомана като я остави в пеща (камерата), където е била за нагряване? Нали ако камерата не е пригодена в нея да се извършва закаляването нищо няма да стане!
Как да ти обясня, пак ? Ето, казвам! Вземаш две парчета стомана ! Едното е от 9ХС , другото от 50ХФА. Нагряваш ги в нагревната камера на пеща до 860°С
и после ги потопяваш в маслото, което се намира в другата охлаждаща камера.
Като измериш получената твърдост виждаш, че 9ХС е с HRC 20...26 , 59ХФА с
HRC54...57.
Разбираш ли сега за какво става дума. А за онези стари вани знам. Все още ползваме и такива,( малко по-различни от твоите) . При тях 9ХС си е 100% повторяема, ама от всички които са работили в този термичен цех, жив пенсионер няма, човече!
Сега аз отговарям за термообработките в цеха и ми се ще момчетат, които са вътре да не се тровят и всичко което мога да им давам за вакуум! А те заслужават щот а печени и са на по от 45 до 25 годишни.
Ако се питаш аз съм на 33 !
Не се обиждай, това е занаят и знам че трудно се дават съвети !

Тема Re: За Х12 и 9ХСнови [re: sweep]  
Авторнoв (Нерегистриран)
Публикувано10.12.05 01:19

Аз съм на 32.Сам си правя технологията и сам си я изпълнявам.от написаното виждам , че си решил проблема с Х12 и ти остава само 9ХС.Моят съвет е да вдигнеш температурата с 30 градуса ( най-много).
Нямаш и идея , колко много може да свършат работа 10-на градуса.
Никога не съм виждал двукамерна вакуумна пещ за закаляване.
Имам молба , да си прочетеш предишните постове и тогава да се питаш дали вярно четеш.Единственият ми моптив е да ти помогна , като споделя с теб опита си -- без да искам нищо в замяна .
Работил съм и все още работя с:1.2080;1.2343;1.2376;1.2365;40Х13;65Г;1.2888;ст.45;рапидни и инструментални стомани(имам пред вид термообработка).
Досега не съм получавал оплаквания.

Тема Re: За Х12 и 9ХСнови [re: нoв]  
Автор sweep (engeneer)
Публикувано15.12.05 21:31

Здравей "нов" ! Да знаеш, че така говоря, а когато накараш някого да се ядоса може да каже повече от това, което би казал при други обстоятелства.
Това е друга тема.
Пък проблема с тези стомани от доста време висеше тук.....
Май сериозно се печеш на термоплаца, така че ако искаш наистина да споделяме опит и да сме си в полза, нямам нищо против.
Вече, зависи от теб!
Ако си навит да знаеш как работят колегите "термити" , можеш да пишеш на vhtonev@abv.bg

*Кратък преглед
Клуб :  

Clubs.dir.bg е форум за дискусии. Dir.bg не носи отговорност за съдържанието и достоверността на публикуваните в дискусиите материали.

Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на Dir.bg
За Забележки, коментари и предложения ползвайте формата за Обратна връзка | Мобилна версия | Потребителско споразумение
© 2006-2025 Dir.bg Всички права запазени.