|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
Тема
|
бил ли е или не
|
|
Автор |
Ambrozia () |
Публикувано | 30.01.03 11:44 |
|
Херострат подпалвач на храмове!?
Преди известно време, постнах тази тема на друго място, но защо днес особено много ми се прииска да я споделя и с вас, тук.. защото съм измъчена .. подтисната..депресирана..съкрушена от въпроса - несправедливи ли са обвиненията опозорили името на този достоен гражданин на Ефест?
Всъщност тъй злополучният за човечеството Херострат бил просто един незлоблив, ревностен почитател на Бакхус и неговите амбиции кротко започвали с пълната и завършвали с празната чаша, или обратно..
in vino veritas : )
Всичко тръгнало фатално за него от оня нажежен следобед, когато на връщане от кръчмата "на халдейците" решил да мине за по-напряко покрай храма на богинята- амазонка Диана.
(откъде да знае бедничкият, че с това решение какъв печален път през вековете ще поеме името му..)
Докато си пляскал тъй, босичък по плочките с оная прекомерно твърда крачка на честолюбив пияница, съзрял с помътнения си поглед прохладно мамещата сенчица на южната колонада на храма.
Оохх! с каква радост поседнал, бедничкият, отпуснал блажено главица ..
ехх.. това е то - благодат, и смигнал предоволно на Зевс..
(амъъ.. дали той- Зевса, или някой игрив бог, който друга работа си нямал, благосклонно отвърнал, но вместо на него..пратил искрицата на храма)
Не бил толкоз глупав Херострата, усеща напрежение във въздуха, долавя нещо, някакво лошо предчувствие го вълнува..
Мъчи се да избистри видението и му се струва, че се прокрадва някакъв дим, вият се някакви пушечета, гонят се, плезят му се, майййй му се присмиват!?
Ааааааа…
Съм, или не съм!?
За доказателство на –съм, дръпнал юнашки от виното.
В тоя миг съзнанието му разцепва ужжасяяявааща болкааа!!
( в делвата се кротнала била оса, че като го жилне по езика, остави свирепата болка, започнал да се задушава, щото той езикът на мига подпухнал като втасал козунак и изпълнил цялата му устна кухина, а това тутакси намалило притока на кислород )
Преди напълно да посинее.., напипал в джоба си лъжица, притиснал с нея езика надолу, поел въздух, а очите му ще пръснат, наляти с кръв и ужас..
И точно тук ето какво направил! Вместо да помисли за себе си, той самоотвержено хукнал, с героично- инвалидна осанка, с хриптящо членоразделни звуци и потракваща лъжица между зъбите, да спасява храма на Диана !
Къде ли не търсил помощ, клетият..
Втурнал се първо към светилището на върховния жрец, но още на входа бил пресрещнат и спрян от пазача
Не може! Върховният жрец бил зает с обработка на получените от дроба на жертвената овца социологически данни, за срочната прогноза за до ен хилядната година!
Не му обърнали внимание и стражите. Те имали вътрешен конкурс-надпяване, посветен на олимпийските обитатели..
При философите пък тепърва започвали разпалени дебати относно, това дали в огъня или във водата, като основни първоелементи на всичко, е внедрено божественото начало..не можело да се тревожат над допустимите за един мислител норми..
Не му провървяло и при старейшините, почти незабелязали отчаяният посетител, защото били много заети с организирането на мероприятията, относно - разгарянето пламъка на надпреварата сред хетерите, за по - пълноценна възхвала на боговете..
А, междувременно храмът вече не само пушил, но и как горял..
Какво му оставало на Херострат, освен да се донапие от мъка по великолепния храм...
А, за да скрият престъпното си нехайство и за да не замирише в града освен на изгоряло и на скандал, който би могъл да хвърли и доста неприятна светлина не само на порядките, но и на много авторитетните и почитани особи там, се прибегнало до такива мерки, вследствие на които днес историята, позовавайки се на разни официални архиви от онова време, знае с неопровержими факти какво – че Херострат бил жадуващ за слава подпалвач на храмове.
Ами не може такаааа!
А, вие какво мислите?
Помагайте, че едни такива мъртви вълнения нещо ме обхващат.. така ми тъмнеят нещо очите..
какъвто съм човек на действието - ще спра да мъчнея и ще зарева..
Historia Magistra vitae
| |
Тема
|
Re: бил ли е или не
[re: Ambrozia]
|
|
Автор | пapиc (Нерегистриран) |
Публикувано | 30.01.03 12:56 |
|
не е трябвало Херострат да се заиграва с боговете :)))
| |
|
истории...Историята се повтаря в други истории за да можем да се припознаваме, за да се загубваме и намираме, за да отпиваме, за да подпалваме.Отговорът на твоя въпрос според мен се съдържа в принципният отговор на въпроса:Дали неволното престъпление е престъпление???...
А иначе, скъпа Амброзия, не мисля и не те познавам като човек способен да се вкарва в мрачни настроения.Друга те знам:
....да точно така- знам те с усмивка!
Животът е прекрасен, когато не е ужасен!
| |
|
обичала ли е Афродита ябълки и толкова ли ги е обичала, че да се стигне до Троянската война...
глупави поводи за война колко щеш, причините са важни ... от историческа гледна точка, де
Гълтам облаци ... може би съм тайфун?!
| |
|
Афродита не е Ева, която не само изяла ябълката, но изкушила и Адам :)
(умен мъж ще яде ли пред изкушение като гола жена?email][/email] )
нито Елена, предизвикала троянската война ( Парис не е учил мениджмънт, откъде да знае, че най-добрата стратегия е да се победи врага, без да се стига до война, по низша е чрез съюз, още по низша в битка и най-лоша чрез обсаждане и принуда )
от историческа гледна точка ... причината си я знае само оня мизерник Зевс ..мда 
| |
|
знаеш ме ти мила моя, ама знаеш ли как се удържам да му подминавам фотото на тоя хитрострат..
че как ли мога да ревна, а? като аз самата не знам, рева ли!?
ако пък наистина ревна какво ли гърло ще отприщя ..а, градът е далеко, ще трябва с хеликоптери да ни изкарват.. кой за кръвопреливане, кой за трансплантация.. ;))
няма да рева, слънчице любимо
как добре ме познаваш ти 
| |
|
той само му е смигнал..
а, я представи си беше му запял ала стил трифонов " една за теб, една за мен.." 
| |
Тема
|
|
|
Автор |
kилъp (наемен) |
Публикувано | 31.01.03 03:18 |
|
Абе и аз съм доста дърт, ама тоя не го познавам, не ще да е от наше село... Един въпрос? Интересуваш ли се от древна история? Ако е така бих искал да кореспондирам по темата с теб... Рядко срещам някой като теб... Само един въпрос за тест... Какво представлява древната Македонска нация, по-точно хората поведени от Александър Македонски да завладяват света, или още по точно от коя етническа група е тва македонско племе, ако знаеш отговори ми на тоя малък въпрос относн траките и прабългарите.
Очаквам с нетърпение отговор тук ли чрез бележка до мен!
Жоро-кила
няма начин да няма начин
| |
|
гражданин е той не селянин..но странен тип ;)
съмнявам се да е с корени от планините на далечен Памир, по скоро трябва да е носител на асимилиращия елемент, но няма как да питам Аристотел ..;)
следващите две цивилизаций ( в Ефес) пък не са оставили кой знае какви доказателства за повлияване на личността му от Македонски (за който, за разлика от херострат се знае и днес на коя точно от дупките в общата тоалетна е седял : )))
но и не може да го поместват в речник за непознати думи така – честолюбец, който в 356 година от нашата ера запалва най – големия храм в Ефес с цел да добие известност !
.. не е ли езикът, на който се отразяват проблемите на древността просто живият и все така свеж и досега – език на обективните причини, а не на субективните такива ?? :)))
отговорих ти връзка с темата ми, pls..не ме разсейвай с общи понятия..кажи ти какво мислиш? :)
| |
Тема
|
|
|
Автор | fen (Нерегистриран) |
Публикувано | 31.01.03 12:42 |
|
moje da e pql che dnes samo kamunqci po toq efes ;))
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | (покажи всички)
|
|
|