|
|
|
|
|
Eлфи католици.. хобити православни християни... гондорци и роханци- заклети протестанти.
Аз не знам дали ти си чел нещо на Толкин, ама расите в Средната земя определено не изповядват християнството като религия.
Което прави темата ти несъстоятелна.
Hablo espanol!
| |
|
Тема
|
Re: коледа в средната земя
[re: Eowyn_]
|
|
| Автор |
Earnur () |
| Публикувано | 24.12.05 11:33 |
|
|
По принцип в Средната земя въобще не изповядват нещо подобно на нашите религии но си спомням,че след прогонването на бандите на Шарки (Саруман) пише,че хобитите прекарали далеч по-весела Коледа,отколкото може да се очаква (като си разделили ограбените преди това запаси от храна,пиво и т.н.).Дали Толкин неволно е споменал за Коледа като празник или я е отъждествил с празниците,свързани с края на годината вече не мога да преценя.Иначе по принцип празниците в Средната земя са свързани с календара и смяната на сезоните,за по-подробна информация-вж.Приложенията към "Властелина".
...и рече Бог "Само "Левски" !
И направи небето синьо.
| |
|
Тема
|
[re: Earnur]
|
|
| Автор |
Adanedhel (philomythus) |
| Публикувано | 24.12.05 12:38 |
|
|
Толкин използва думата 'yule' за края на годината (вж. Календара на Графството в приложенията). Тази архаична дума обаче все още се използва в редки случаи за Коледа и оттам объркването на преводача. Разбира се, в Средната земя няма как да съществува Коледа, но предвид традицията на хобитите да празнуват всеки повод, предполагам че края на годината се е празнувал особено тържествено...
|
В отговор на:
Толкин използва думата 'yule' за края на годината (вж. Календара на Графството в приложенията). Тази архаична дума обаче все още се използва в редки случаи за Коледа и оттам объркването на преводача.
А,така вече всичко си идва на мястото.Мерси че ме светна!
И направи небето синьо.
| |
|
Тема
|
[re: Earnur]
|
|
| Автор |
Гaдeн пyxчo (Пухеста гадина) |
| Публикувано | 24.12.05 14:00 |
|
|
Весели празници и Хобитска трапеза!!!!!!!!!Да не пропуснете гъбите!!
| |
|
|
|
Благодаря,подобно!
И направи небето синьо.
| |
|
|
|
Рождество със сигурност не празнуват, но ми се струва логично в Средната земя да се празнува зимното слънцестоене, което е и езичесият прадядо на нашата Коледа.
| |
|
|
|
хобитите си намират повод да празнуват всичко....
| |
|
|
|
|