|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
Тема
|
Размисли за Салвадор Дали......
|
|
Автор |
SunFlower (непознат
) |
Публикувано | 22.01.01 17:53 |
|
Още не съм прочела дневника на Салвадор Дали, но и да го прочета не вярвам нещо у мен съществено да се промени. Все си мисля, че изкуството не е самозадоволяване, а е нещо свещено. Не знам, кое е по-лошото дали тези, които се задоволяват или тези, които им ръкопляскат.Не знам дали ръкопляскайки те не се отъждествяват с предните и в крайна сметка все тая. Порокът е навсякъде.
Дали е съвършен художник, но не е гений, както сам се нарича, защото истинският гений не се осъзнава и изживява като такъв. Още повече Дали има ясна стратегия и тактика в живота, което е чуждо на един гений. Когато вълкът си смени кожата, той непременно мени и нрава си. Точно това е идеята на Дали. Той си “слага кожата” на гений и тутакси се превръща в такъв. Схващам добре смисъла на нашата поговорка за вълка, но ако се обърне под различен ъгъл и светлина ще заприлича на африканския подход към живота – правят ритуал като създават и разиграват събитията, за да се сбъднат. Та Дали доста хитро се вмъква в кожата на гений и започва безкрайната игра. Какъв по- дяволите е този дневник ? Всеки би могъл да коментира изпражненията си и комплексите си и да си въобразява че е естествено. От това по-голямо напъване здраве му кажи.Мога да демонстрирам.
17 март 2000 г. Покривът на отсрещната сграда прилича на кожата на влечуго. Гледам и си мисля какво ли е да си влечуго и тръпки ме побиват… Тогава ми хрумна идеята да го употребя като метафора…….. Мисля си за нашите приказки, в които Змей отвлича девойка………Какво ли е да те люби Змей?
18 март 2000 г. Вали….порен дъжд вали… Аз вървя
20 март 2000 г.
Возих се безкрайно дълго в автобуса…… Мечтаех си за проклетия живот на Дали и си мислех как ще му го върна тъпкано, защото го усетих….. За съжаление не съм богата, нито известна и няма пред кого да размахвам интимностите си, да ги поощрявам и деформирам в перверзии, за да задоволявам воайорите…… По дяволите всичко. Никога не съм имала воля да си водя дневник, но ако си поставя за цел ще го изфабрикувам за отрицателно време и кълна се ще бъде най- порочният, перверзен, възвишен и пропит от гениална невинност дневник.
21март 2000 г.
Винаги съм искала да чукам Шерън Стоун, та нея кой не иска да я чука. Вдъхновява ме безкрайно този порив в мен и ме кара да се замисля защо толкова я желая. “Просто комплекс” – ще каже Фройд. Така е. Подсъзнателно я харесвам и за да се идентифицирам с нея, аз искам да я имам. Тоест сексът като форма на агресия ме кара да си отмъщавам на Шерън като я чукам, а чукайки я ще се слея с нея, а това води до равенство по между ни.Гениалният Фройд. Колко е проницателен………….. 22 март 2000 г.
Трябва ли да бълвам още гадости, които и да са самата истина не си заслужава да бъдат поощрявани и обявени на всеслушание. Бих умряла от срам, ако моите писания за неуспешния ми престой в тоалетната или сексуалните ми апетити ме правеха стойностна като творец и личност. Та, Дали-художнико, рисуваш страхотно, но ми писна да те гледам как се напъваш и лошото е, че се продаваш много лесно.
Почти успявам да издокарам дневник на гений. Какво знае Дали за изкуството. Да рисуваш и да боготвориш картината, да свещенодействаш дори когато съзерцаваш творенията на природата. Да рисуваш, защото го можеш и да раздаваш таланта си щедро, а не да го превръщаш в злато. Нищо лошо няма да си богат, но да се превърнеш в машина за пари не е присъщо на гениите.Гениите са такива, защото цялата им енергия е отивала да правят конкретното нещо и то да го правят съвършено, без значение проклетите пари. Иде ми да не прочета проклетия дневник, но ще го прочета от яд и …..ох защо не е жив Дали, за да му пусна един е-mail и да му кажа как се възхищавах на картините му без да знаех гадните му комплекси и поводите за нарисуването им. Всичко развали с този дневник. Магията я няма. Лъсна снобското и жалкото в теб и какво като имаше толкова пари? Нали сега те ръфат червеи.
| |
Тема
|
Отг: Размисли за Салвадор Дали......
[re: SunFlower]
|
|
Автор | Светослав Иванов_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 23.01.01 08:41 |
|
напълно те разбирам
| |
|
Това беше доста старо, но исках да го споделя с някой...Така се по4увствах, когато про4етох книгата на Шърли Маклейн- "Да достигнеш плода" и после я видях екранизирана...И в един момент се 4удиш дали е истинско или вси4ко е било направено с комерсиална цел...Както и да е! О4аквах феновете на Дали да ме разкъсат на пар4енца за тези ми мисли, но не се притеснявам....защото наистина мисля това за него и ако беше жив щях да му го кажа в о4ите (но едва ли щеше да му пука от мислите на някоя си хехех)!!!
| |
Тема
|
|
|
Автор | bst_anon (Нерегистриран) |
Публикувано | 24.01.01 01:07 |
|
Znaech li SunFlower, sigurno si prava za Dali. Sega sedia i gledam reprodukciata na "Sun predizvikan ot poleta na pchela okolo nar, mig predi sabujdaneto" okachen na stenata, i mi haresva ... strachno mnogo. Tova che Dali e ekscentrichen ne znachi che ne e dobur hudojnik, naprostiv tochno tova go pravi Salvador Dali. Tova che risuva ektrementi v kartinite si e tochno tova koeto mu triabva na tova obstestvo. Na koito mu haresva si okachva kartinata na stenata, koito ne haresva si okachva Gogen, Sezan i koito drug si iska. A liubovta mu kam Gala e nesto koeto si struva da se izjivee.
| |
Тема
|
|
|
Автор |
Avrora (новак) |
Публикувано | 24.01.01 01:21 |
|
Не е лошо да прочетеш този дневник и тогава ще се почувстваш още по лошо,отколкото сега.Но Дали винаги ще се продава и цената му ще се качва с времето, а ти дори да напишеш дневник не знам какво ще стане с него.Сигурно твоите внуци ще го четат и ще си казват "Колко е била велика баба" и толкова.
| |
|
Зная това, Аврора и съм го про4ела отдавна...С. Дали е невероятен художник, харесвам стила му на рисуване...картините му...но е нелепо поне за мен как с един дневник цялата магия на ли4ността Дали из4езна в моите о4и...
| |
|
Ама ти какво си се хванала за личността на Дали? Все едно ти е някакъв...
Просто си харесвай картините и забрави за другото. Все пак изкуството има за цел НЕ да покаже какво вижда и чувства автора, а да предизвика чувства и мисли у наблюдателя. Които, разбира се, са РАЗЛИЧНИ в зависмост от човека... /Или бъркам нещо? :) /
А като гледам Дали все още постига основната си цел - да е в устата на хората, а не в краката. Дали е комерсиално това напъване - сигурно, ама какво от това.
И друго - каква е дефиницията за гений? Аз лично нямам такава и ще използвам тази на една моя приятелка: "Гений е човек, който прави нещо изключително с лекотата на дишането." Колкото хора, толкова и опредления за абстрактните понятия. Дали може да смята че гений е всеки, който има мустаци и смята че слона има крака като кокили...
Яceн *<;o)
| |
|
Хаха, Ясене....не съм се хванала за ли4ността Дали...ако забелязваш не коментирам бурната му страст с Гала или нещо такова...яд ме е на дневника му конкретно... Има нещо, което ме дразни в този дневник....но май трябва по-задълбо4ено да помисля какво то4но...някак смисловите полета около думи4ката "дневник" и смисловите полета в цялата текстова 4аст на дневника се разминават...уффф ...ще помисля... А картините му ... невероятни са... А за гениалното...това за дишането е то4но казано...
| |
|
Ама нали "дневник". Т.е нещо лично, свързано с личността. Та за това...
Като стана дума за картини. Има един тип - ДелВил. Символист е, не сюрреалист. И има тoй една картина - Съкровищата на Сатаната. Трябва да ти кажа, че това е картината която ме е поразила в буквалният смисъл. Почти седнах. Честно! Ей тука да можеш да й хвърлиш един поглед. . За съжаление оригиналът (2,50m х 2,50m) е стотици пъти по-впечатлителен... А виждала ли си Христо Симеонов? МНОГО го бива. Ама много! И той пак на същия линк...
| |
|
Стига ме тормози с тоя дневник де...не ми харесва и то4ка. Не се полу4ава...знам какво зна4и дневник...ама тоя дневник си е 4исто напъване!!! Мерси за адреса...ще разгледам вси4ко...а тази картина /Съкровищата на Сатаната/ наистина е жестока!
| |
|
Страници по тази тема: 1 | 2 | 3 | 4 | (покажи всички)
|
|
|